Toeristen Informatie Nederland

Alkmaar

Alkmaar is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente ligt deels in Kennemerland en deels in West-Friesland. De stad Alkmaar zelf ligt in Kennemerland. Alkmaar staat ook bekend als dé kaasstad van Nederland, echter Alkmaar heeft veel meer te bieden. Zo is er het prachtige oude centrum met volop monumenten, leuke winkelgebieden en talloze gezellige terrasjes, café’s en restaurants in alle prijsklassen. Daarnaast is het er prima shoppen, is er het Stedelijk Museum, het Biermuseum, het Beatlesmuseum en natuurlijk het Kaasmuseum. En mocht u even de stad uit willen, dan zit u binnen een kwartier op het strand of in de duinen.

Overnachten in Alkmaar

Alkmaar is de perfecte bestemming voor een stedentrip in Nederland. Overnachten in hartje Alkmaar of midden in de polder, het kan allemaal. In en rond Alkmaar liggen perfecte hotels als uitvalbasis voor uw verblijf in Alkmaar.

Bezienswaardigheden in Alkmaar

Kaasmarkt

In de zomermaanden wordt er één keer per week op vrijdag (vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag in september) een kaasmarkt gehouden op de manier zoals dat vroeger ging. Elke vrijdagmorgen van 10 uur tot half 1 verkopen boeren en fabrikanten hun zelfgemaakte kaas aan de handelaren via “handjeklap” en de kaasdragers brengen de kazen op berries van de Waag naar de vrachtwagen. Tegenwoordig varen er, net als vroeger, ook weer bootjes met kazen door de grachten. Er staat een tribune op het Waagplein en het hele gebeuren is te volgen op een groot scherm aan de Waagtoren zelf. De Kaasmarkt vindt plaats op het Waagplein, ongeveer een kwartiertje lopen van het treinstation. De route van het station naar naar het Waagplein is aangegeven. Het is een mooie wandeling door het centrum van Alkmaar. Alkmaar is sinds 1939 de enige stad in Nederland waar nog op de traditionele manier een kaasmarkt wordt gehouden.

De Molen van Groot

De molen van Groot is gelegen tussen de Ritsevoort en de Vrouwenstraat aan de rand van de oude stad. De molen is prachtig om te zien en goed onderhouden. De molen is niet altijd open voor bezoekers dus als u de molen van binnen wilt bekijken is het handig om hier eerst even naar te informeren. Afstand vanaf Maris: 12 km (20 minuten met de auto, 39 minuten met de fiets.)

Grachten in Alkmaar

Het Verdronkenoord, het Luttik Oudorp, de Oudegracht, de Lindegracht… de Alkmaarse grachten lijken zo van een schilderij gesprongen. Het beste geniet je van al dit moois vanuit een rondvaartboot; ze vertrekken elk heel uur vanaf de Mient.

AFAS Stadion

Voor de echte sportliefhebber is het bezoeken van het AFAS stadion een genot. Het thuisstadion van de voetbalclub AZ heeft een maximaal aantal toeschouwers van 17000. Het stadion is met de auto gemakkelijk te bereiken maar parkeren kan op een wedstrijddag lastig zijn. Mocht het weer goed zijn dat is het stadion vanaf Maris ook goed met de fiets te bereiken. Afstand vanaf Maris: elf kilometer. (18 minuten met de auto, 40 minuten fietsen.)

Het huis met de kogel uit 1557

Een van de bekendste oude panden in Alkmaar is het ‘Huis met de Kogel’ in de Appelsteeg. Aan de houten gevel van het huis is een kanonskogel bevestigd met daaronder het jaartal 1573. Het verhaal gaat dat het ooit de woning zou zijn geweest van de korf- en mandenmaker, tevens prediker Jan Arentsz, een bekende voorman van de Reformatie in Noord-Holland. Tijdens het Spaanse beleg in 1573 zou het huis getroffen zijn door een Spaanse kogel, die de inboedel vernielde, maar de toenmalige bewoners ongedeerd liet.

Grote Sint Laurenskerk

De Grote Sint Laurenskerk is een begrip in de stad Alkmaar. De monumentale kerk doet niet alleen dienst als kerk maar ook als concertzaal en evenementen locatie. De concerten variëren van klassiek en barok tot neoklassiek en modern. Er wordt zelfs een tattoo conventie georganiseerd in dit huis van god. Dus niet bepaald een standaard zondagsmis. De afstand vanaf Maris is om en nabij 10 kilometer. Dit is net als de vorige bezienswaardigheden zo’n veertig minuten fietsen of 20 minuten met de auto. (20 minuten per auto, 40 minuten fietsen.)

Hofjes in Alkmaar

Alkmaar had ooit maar liefst zestien hofjes. Er zijn er nu nog zes. De provenhuizen, zoals de hofjes in Alkmaar genoemd worden, zijn oases van rust, verscholen achter poorten en indrukwekkende gevels. De Alkmaarse hofjes ontdekt u het beste met een deskundige gids. Zodra de gids de deur naar deze idyllische plekjes opent, wordt u verrast door knusse tuintjes omgeven door schilderachtige huisjes. De hofjesroute voert door het sfeervolle centrum van de stad, langs de meest bezienswaardige provenhuizen en hofjes waar het is toegestaan om onder bepaalde voorwaarden de tuin te betreden.

Wandelen in Alkmaar

In Alkmaar vindt u veel wandelroutes, geschikt voor alle seizoenen. Ontdek bijvoorbeeld de stad tijdens een stadswandeling of neem de stad als beginpunt en loop door de omgeving van Alkmaar.

Winkelen in Alkmaar

Het Alkmaarse winkelbestand is zeer gevarieerd. In de oude stad zijn vele kleine boetiekjes, galerieën en woonwinkels. In de hoofdstraten Langestraat en Laat vindt u de bekende grote winkels. Het winkelcentrum Noorder Arcade biedt diverse megastores op het gebied van sport, mode en wonen en electronica. Dit alles op loopafstand van de kaasmarkt. In Alkmaar centrum zijn de meeste winkels elke zondag geopend.

Uitgaansleven in Alkmaar

Het Waagplein is het middelpunt van uitgaansstad Alkmaar. Hier vindt u vele terrassen en ontelbare grote en kleine cafés en restaurants. Regelmatig vinden op het Waagplein evenementen plaats, zoals concerten en de kaasmarkt. Bars zijn doordeweeks geopend tot 02:00 uur en op vrijdag en zaterdag tot 02:30 uur of 03:00 uur. Enkele tips:

  • Café de Lindeboom, Verdronkenoord 114. +31 72-5121743.
  • Café De Tramps, Verdronkenoord 108. +31 72-5156216.
  • Café Joey’s, Houttil 26. +31 72-5208878.
  • De Kade (Aan de boulevard aan de noordoever van het Noord-Hollands Kanaal). In de zomer profileert De Kade zich als ‘stadsstrand’. Het heeft een bar en een zithoek in wat in wezen een grote zandbak is. Het heeft vaak livemuziek van lokale muzikanten en bands en heeft vaak exposities van lokale artiesten. Het biedt gratis gebruik van barbecues voor een zelfgemaakte vleesbarbecue. Let op: er wordt niet gezwommen.

 

Toeristen Informatie Punt Alkmaar

Het TIP Alkmaar is gevestigd in de Waag, midden in het centrum van Alkmaar: Waagplein 2, 1811 JP Alkmaar
Telefoonnummer: 072-511 4284

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 9:30 – 17:00 uur
Zondag: 12:00 – 17:00 uur