Toeristen Informatie Nederland

Regio Noord-Holland

Toeristen Informatie Noord-Holland

Noord-Holland is een provincie in het noordwesten van Nederland. De provinciehoofdstad is Haarlem, de grootste stad is Amsterdam. Amsterdam behoort weer tot de 25 meest bezochte steden ter wereld. Met bijna 8,5 miljoen bezoekers in 2018 staat onze hoofdstad op de 23ste plek. Het is niet eenvoudig het Hart van Noord-Holland in een paar woorden te vatten. Er zijn duinen, polders en veenweidegebieden waar je naar hartenlust kunt wandelen en fietsen. En er is water, heel veel water. Maar van Noordzeekust tot IJsselmeerkust vertoont dit gebied van de duinen tot en met West-Friesland ook grote contrasten. Zo kunnen dynamische, stedelijke gebieden bestaan naast ongerepte, schilderachtige dorpjes. En lege, streng ingerichte droogmakerijen liggen pal naast grillige veenweidegebieden vol met kwetterende vogels. Nee, wie op zoek is naar eenduidigheid, die heeft hier niets te zoeken. Maar wie houdt van deze bonte stoet van landschappen, dorpen en steden als Alkmaar en Hoorn waar je terecht kunt voor plezier, kunst en cultuur komt hier ongetwijfeld terug.

Amsterdam staat bekend om het artistieke erfgoed, het uitgebreide grachtennetwerk en de smalle gevelhuizen, een erfenis uit de Gouden Eeuw. Amsterdam telt ruim 1500 bruggen, vier keer zoveel als Venetië. Water speelde vanaf het ontstaan van de nederzetting een grote rol in de geschiedenis van Amsterdam. Een rondvaart door de Amsterdamse grachten is een absolute must tijdens uw vakantie in Noord-Holland.

Aan musea geen gebrek in onze hoofdstad Amsterdam. In het Museumkwartier bevinden zich het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum met werken van Rembrandt en Vermeer, en het Stedelijk Museum met moderne kunst. Een trekpleister is het Anne Frank huis. Het Anne Frank Huis is een museum met een verhaal. Het Achterhuis: de plek waar Anne Frank tijdens WOII meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef. Het Anne Frank Huis ligt in het centrum van Amsterdam aan de Prinsengracht 263-267. De museumingang ligt om de hoek aan de Westermarkt 20. Vanaf het Centraal Station is het ongeveer 20 minuten lopen. De trams 13 en 17 stoppen in de buurt, bij halte ‘Westermarkt’.

In Noord-Holland zijn twee grote nationale parken: het Nationaal Park Duinen van Texel (de hele westzijde van Texel) en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (de brede duinstrook van Zandvoort tot in IJmuiden/Velsen). Daarnaast zijn er in Noord-Holland een tiental andere door Natura 2000 aangewezen beschermde natuurgebieden, waaronder het Noord-Hollands Duinreservaat (van Wijk aan Zee tot Schoorl), de Schoorlse Duinen en de Amsterdamse Waterleidingduinen (tussen Zandvoort en Noordwijk in Zuid-Holland).Tenslotte zijn er in Noord-Holland nog vele andere grotere en kleinere natuurgebieden, zoals het Goois Natuurreservaat, de Hulk, het Naardermeer, en de Loterijlanden.

Ontdek de veelzijdige provincie Noord-Holland en geniet van een heerlijke vakantie waar u alle typische Nederlandse iconen terugvindt! Bezoek de kaasmarkt in Alkmaar en Edam, het vissersdorpje Volendam en molens op de Zaanse Schans. Ook vindt u er de mooie stranden en duinen bij Zandvoort, Bergen aan Zee en Petten. De uitgestrekte kust maakt Noord-Holland een geliefde provincie. Aan de zee vindt u diverse badplaatsen. Wist u dat de kop van Noord-Holland gemiddeld zelfs de meeste zonne-uren heeft van Nederland? Langs het water vindt u diverse badplaatsen als Zandvoort, Bloemendaal, Egmond aan Zee en Bergen aan Zee.

U zult tijd te kort komen tijdens uw vakantie in Noord-Holland. Maak uw keuze en bekijk de door ons getoonde aanbiedingen en lastminute van de beste favoriete bungalowparken, vakantiehuizen of campings & camperplaatsen in Noord-Holland en boek een verblijf in een gezellige provincie.

Noord-Holland is opgedeeld in 47 gemeenten.

AalsmeerAlkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, BergenBeverwijkBlaricum, Bloemendaal, CastricumDen Helder, Diemen, Dijk en Waard, Drechterland, Edam-VolendamEnkhuizenGooise MerenHaarlem, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Heerhugowaard, Heiloo, HilversumHollands KroonHoorn, Huizen, Koggenland, Landsmeer,  Laren, Medemblik, Oostzaan, Opmeer, Ouder-Amstel, Purmerend, Schagen, Stede Broec, Texel, Uitgeest, Uithoorn, Velsen, Waterland, Wijdemeren, Wormerland, Zaanstad en Zandvoort.