Toeristen Informatie Nederland

Zundert

Zundert is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente bestaat uit de volgende kernen (van groot naar klein): Zundert, Rijsbergen, Wernhout, Klein-Zundert en Achtmaal. Door de gemeente stromen de Aa of Weerijs, de Kleine Beek, de Moersloot, de Raamloop en de Bijloop.

Bezienswaardigheden in Zundert

 • Het Van Goghkerkje, aan Vincent van Goghplein 1, is de protestantse kerk uit 1805. Hier was onder andere Theo van Gogh, de vader van Vincent van Gogh, predikant. Het kerkje bevindt zich aan het Vincent van Goghplein. Voor de kerk staat een standbeeld van Vincent en Theo van Gogh door de Franse kunstenaar Ossip Zadkine, uit 1963.
 • Het Van Goghhuis, aan Markt 26-27, is een kunstcentrum en documentatiecentrum met betrekking tot Vincent van Gogh.
 • De Sint-Trudokerk aan Molenstraat 7, is een neoromaanse kerk naar een ontwerp van Jan Stuyt uit 1927. De bijbehorende pastorie aan Molenstraat 9 is een herenhuis uit 1775, deels in empirestijl. In 1777 werden door D. Verrijk, beschilderde behangsels aangebracht in een voorkamer van dit huis. Naast de kerk staat een Heilig Hartbeeld (1949) van Steph Uiterwaal.
 • Het Raadhuis, aan Markt 1, is een gebouw uit 1966. Het voorste gedeelte is een kopie van een neoclassicistisch gebouw uit 1830, ontworpen door Pieter Huijsers. De voorgevel heeft een fronton, rustend op pilasters.
 • Het voormalig Sint-Annaklooster aan Molenstraat 13, deels uit 1843 en met een kapel uit 1900.
 • De Abdij Maria Toevlucht, een Trappistenabdij uit 1899, nabij het landgoed De Moeren.
 • De Akkermolen, een standerdmolen aan de Akkermolenweg 13, oorspronkelijk uit 1625.
 • Landhuizen op de landgoederen De Moeren en Wallsteijn.

Wandelen & Fietsen in Zundert

Zundert heeft veel te bieden op het gebied van wandelen en fietsen. Dagjeswandelaars, mountainbikers, lange afstandfietsers, doorgewinterde wandelaars, café-fietsers, kleine avonturiers, bourgondische wandelaars; de Zundertse natuur biedt voor ieder wat wils!

Ontdek landgoed Wallsteijn en alle bijzondere cultuurhistorische elementen op de wandelroute. U wandelt onder meer langs het landhuis, de spiegelvijver en de slingervijver. Geniet van dit bijzondere landgoed en laat u tijdens deze wandelroute meevoeren naar de tijd van weleer.

Winkelen in Zundert

Zundert biedt een ruim scala aan winkeltjes en boutiekjes. Of u nu gewoon wat wilt rondstruinen in cadeauwinkeltjes of shopt met een missie, er is veel te vinden in Zundertse winkels. Struin door onze gezellige winkelstraat waar u zeker slaagt! 

In Zundert zijn de meeste winkels op maandag gesloten. Op dinsdag, woensdag donderdag en zaterdag zijn de meeste winkels in de ochtend en middag geopend. Op vrijdag is het koopavond en zijn sommige winkels geopend tot 21:00 uur. Op zondag zijn de meeste winkels ook geopend.

Koopavond in Zundert is op vrijdag tot 21:00 uur. Niet alle winkels doen mee aan koopavond of sluiten eerder.

Koopzondag
De winkels in Zundert zijn iedere zondag geopend (m.u.v. bepaalde feestdagen) van 12:00 tot 17:00 uur.

Natuurgebieden in Zundert

Zundert is gelegen nabij het stroomdal van de Aa of Weerijs. Deze rivier loopt ten zuidoosten van het dorp. Het dorp is omgeven door land- en tuinbouwgebied. Wat verder van het dorp liggen een aantal natuurgebieden, en landgoederen, namelijk:

 • Natuurgebied Wallsteijn met de Oude Buisse Heide, gelegen 4 km ten westen van Zundert.
 • Natuurgebied De Moeren, op 3 km ten westen van Zundert.
 • Natuurgebied De Reten, op 5 km ten westen van Zundert.
 • Natuurgebied Lange Maten, op 6 km ten noordwesten van Zundert.
 • Particuliere landgoederen: De MoerenVeldekensberg, en De Biekorf, in totaal 228 ha, bestaande uit bos, heide en cultuurgrond. Broedgebied voor sperwer, boomvalk, ransuil, steenuil, roodborsttapuit en vuurgoudhaantje. Gelegen op ongeveer 4 km ten westen van Zundert.
 • Particulier landgoed Klein-Zundertse Heide, op 3 km ten noorden van Zundert. Een jonge heide-ontginning met naaldbossen en cultuurgrond, poelen, wegbeplantingen en beplantingen langs kavelgrenzen. Hier broeden patrijs en geelgors.
 • Natuurgebied Gooren en Krochten, op 2 km ten zuidoosten van Zundert.

Evenementen in Zundert

 • Bloemencorso Zundert: het grootste dahliacorso ter wereld, jaarlijks op de eerste zondag in september.
 • Autour de Vincent: jaarlijks cultureel evenement bij het standbeeld van Vincent en zijn broer Theo van Gogh. Dit evenement is in 2004 nog eenmaal gehouden ter ere van Vincent van Goghs geboortejaar. Stichting Rotor is de organisator van het festival. Op dit moment houden zij zich bezig met kleinere culturele activiteiten.
 • Carnaval: sinds 2003 vindt er in Zundert weer een carnavalsviering plaats. Zundert heeft op zaterdagmiddag een optocht door het centrum en de burgemeester overhandigt de sleutel op het bordes van het gemeentehuis aan de Markt, tegenover de plaats waar het voormalige geboortehuis van Vincent van Gogh heeft gestaan. Zundert heet tijdens de carnaval Banaonblussersrijk (sinds 2003, vroeger was de carnavalsnaam het Maonblussersrijk).
 • Aardbeienfeesten: in het 2e weekend in juni organiseren de Zundertse ondernemingen een braderie, met als hoogtepunt de maquettepresentatie van het bloemencorso. Ook wordt de volgorde van de bloemencorsowagens verteld en is er een kermis aanwezig.
 • Kunstroute Zundert: kunstenaars houden open huis (mei).

Toeristen Informatie Punt Zundert

Het Toeristen Informatiepunt Zundert is gevestigd in het Vincent van GoghHuis. U kunt hier terecht voor een scheurplattegrond, ansichtkaarten, souvenirs en de mooiste routes in de gemeente.

Openingstijden & contact
woensdag t/m vrijdag 10 — 17 uur
zaterdag, zondag 12 — 17 uur
(Gesloten op nieuwjaarsdag, 1e paasdag, koningsdag, corsozondag (de eerste zondag van september) en 1e kerstdag)