ZooParc Overloon is een dierentuin gelegen in het Noord-Brabantse dorp Overloon. Het park maakt deel uit van het recreatieconcern Libéma. ZooParc Overloon is lid van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen.
Beleef een spannende ontdekkingsreis langs bijzondere dier- en plantensoorten in het natuurlijkste dierenpark van Nederland. Sta in het 21 hectare grote park oog in oog met onder andere cheetahs, tapirs, gibbons, flamingo’s, reuzenmiereneters, kleine panda’s, rendieren, beermarters en de grootste strohalsibissengroep ter wereld. In de ruime doorloopgebieden bewegen dieren als lemuren, Indische antilopen en reuzenkangoeroes zich vrij tussen de bezoekers. Voor de kinderen is er ook van alles te beleven in het park!
Vooraan in het park is ook een grote speeltuin te vinden waar kinderen zich nog even lekker kunnen uitleven in de houten speeltoestellen en op de Airtrampoline. Binnen in Headquarter staan ook (tijdelijk) springkussens om met wat minder goed weer binnen te kunnen vertoeven.
Omgeving
Overloon is een dorp aan de rand van de Peel, in de gemeente Boxmeer, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp Overloon lag lange tijd afgezonderd van de verdere bewoonde wereld te midden van heidevelden, ver van Venray, Vierlingsbeek, Sambeek, Oploo en Sint Anthonis. Slechts via zeer primitieve verbindingen had men onderling contact. Door het toeristische karakter van Overloon is er ook een breed scala aan eet- en drink gelegenheden, van pannenkoekenhuis tot eetcafé tot brasserie. Er is voor ieder wat wils.
Bezienswaardigheden
Het Oorlogsmuseum Overloon, geopend in 1946.
Het Zoo Parc Overloon, een kleine dierentuin.
Op het pad tussen beide instellingen zijn zeven beelden te zien die in 2005 vervaardigd zijn door Marjolijn Mandersloot. Ze stellen dieren voor die gecombineerd zijn met oorlogstuig.
De Kerk van de Heilige Theobaldus en Antonius van Padua is een moderne kerk, ontworpen door Jan Strik, met bakstenen reliëfs op de buitenmuren. In de parochie heeft een verering van Sint-Donatus plaatsgevonden van 1884 tot omstreeks 1970. Er was een Sint-Donatusbroederschap, maar toen in 1944 ook het devotiebeeld was vernietigd werd deze verering allengs minder. Vanaf 1970 werden er geen missen meer gelezen en in 1975 werd de broederschap opgeheven. Achter in de kerk staat nog een Sint-Donatusbeeld.
– Het Schaartven is geen ven maar een zandwinningsplas van 7 ha, in de jaren 70 van de 20e eeuw ontstaan. Het gehele terrein van 23 ha werd vervolgens door de toenmalige gemeente Vierlingsbeek beplant en ingericht. In 1995 werd het terrein geprivatiseerd. Er is een strand, een zwemvijver en een visvijver.
De Onderduikerskapel, ook wel Kapel van de Goede Duik (Mary of Save Hide) genoemd, uit 1954. De kapel staat op de hoek Venrayseweg/Merseloseweg. De gelden voor deze kapel zijn bijeengebracht door de vele onderduikers die in Overloon waren ondergebracht. Op de kapel is de volgende Bijbeltekst (Jes. 16: 3-4) aangebracht: Berg de vluchtelingen en verraad ze niet; wees voor hen een schuilplaats voor de verwoester.
Overloon War Cemetery, een Brits oorlogskerkhof.
Iets meer naar het noorden bevindt zich vakantiepark Bosrijk De Kuluut. Daarbij werd in 2012 Golfbaan Overloon geopend. De baan heeft 9 holes en een par van 38. Golfclub Overloon werd in 2013 opgericht.
Tussen Overloon, Maashees en Venray bevinden zich de Overloonse Duinen, waarvan de Kleffen, de Raaij en de Klokkenberg deel uitmaken.
Overloon is een dorp dat leeft en waar regelmatig activiteiten worden georganiseerd. Met bijvoorbeeld Koningsdag bij brasserie effe op het plein, de Halfvasten feesten en de Winterfeesten bij Bos en Berg en natuurlijk de jaarlijks terugkerende evenementen “Kermis Overloon” en Tentfeest Overloon” is er regelmatig wat te doen in het dorp.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.