Menu
Menu
Het Oorlogsmuseum Overloon (tot 2013 Liberty Park) is een Nederlands historisch en educatief museum in de plaats Overloon dat zich vooral richt op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Het is in Nederland het grootste in zijn soort en bestaat uit een bosachtig park waarin twee voormalige musea, het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum (10.000 m²), gehuisvest zijn.
Het werd opgericht op basis van de resten van de Slag om Overloon, zoals tanks en kanonnen. De collectie bevat als opvallendste stukken onder meer een B-25 Mitchell-bommenwerper, een werkende Sovjet-T-34-tank en een Duitse radarinstallatie. Het museum toont verder wapens, zowel kanonnen als handvuurwapens, uniformen van zowel geallieerden als Wehrmacht en militaire gebruiksvoorwerpen, soms in nagebouwde scènes. Ook bezit het museum een documentatieafdeling, geopend voor het publiek. Op het geaccidenteerde buitenterrein ligt een bosbaan.
Het museum organiseert jaarlijks enkele evenementen met rijdende voertuigen en re-enactment. Er is ook een aparte expositie gewijd aan de Jodenvervolging in Nederland. Het museum biedt ook plaats aan tijdelijke exposities.
Omgeving
Overloon is een dorp in de gemeente Land van Cuijk, in provincie Noord-Brabant. Het dorp Overloon ademt oorlog, niet alleen door het bekende oorlogsmuseum maar ook door de Britse oorlogsbegraafplaats en de vele monumenten. Wat weinig bezoekers van het museum zich realiseren, is dat in Overloon de grootste tankslag heeft plaatsgevonden van ons land. Het dorp werd vrijwel geheel verwoest in deze strijd. Het oorlogsmuseum geeft op enkele plekken in het museum aandacht aan dit onderwerp, maar buiten het museum was er echter niet erg veel te vinden over de verwoesting. Onlangs is een route uitgezet met een vijftien borden. Het geeft op vijftien verschillende locaties in het dorp een beeld van wat er zich in het dorp heeft afgespeeld. En oplettende bezoeker van het dorp had misschien het ontbreken van oude gebouwen al ontdekt, na het lezen van de verschillende borden, wordt dit echter voor iedereen duidelijk.
De route is per fiets eenvoudig te volgen, er is een fietsroute uitgezet van 8 km die u langs alle 15 bordjes leidt. Voor diegenen die niet over een fiets beschikken is er ook een wandelroute beschikbaar, deze is eenvoudig vanuit het centrum of vanaf het oorlogsmuseum te volgen en is slechts 2 km lang. De rest van de bordjes zijn met de auto eenvoudig te bereiken.
De locatie van het museum is overigens ook ideaal voor een bezoek aan overige bezienswaardigheden en attracties in de omgeving. Bezoek de plaats Venray, ga op ontdekkingsreis in ZooParc Overloon of ga met de kinderen een dagje naar Attractiepark Toverland in Sevenum.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.