Museum Tolbrug toont u gebruiksvoorwerpen, werktuigen, huishoudelijke artikelen en gereedschappen, die de mensen in vroegere tijden in Brabant en met name de Peel hebben gebruikt. Er zijn veel voorwerpen te zien van diverse beroepen, zoals de smid, timmerman, slager, strodekker en de boer. En de boerin met al die spullen om het huishouden draaiende te houden. De washoek met diverse soorten was benodigdheden, de kookhoek, de kinderhoek etc
Het museum is geopend op afspraak.
Omgeving
Bakel is een plaats in de gemeente Gemert-Bakel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De plaats is gelegen in de Peelrand. Bakel was in het ancien régime een heerlijkheid in het hertogdom Brabant, behorend tot het Kwartier van Peelland onder de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Bakel wordt gedomineerd door de kerk. Vanuit het zuiden voert het Kerkepad erheen, dat dwars door de nieuwbouwwijk voert. Voor het kerk ligt een plein met onder meer een dorpspomp uit 1996 en een bronzen beeldje van D’n Bakelse Pier, een bierdrinkende boer, eveneens uit 1996. Aan dit centrale plein staan nog enkele oudere gebouwen, deels als horecagelegenheid in gebruik.
Bezienswaardigheden:
- Sint-Willibrorduskerk is een gotische kerk die in het begin van de 16e eeuw gebouwd is. De kerk is daarna meerdere malen ingrijpend vernieuwd en verbouwd onder meer ten gevolge van een brand in 1708. Zowel het schip en de toren werden in 1721 herbouwd. Aan de zuidzijde is een veelhoekige traptoren aangebouwd. Aan de zuidzijde van de toren zijn merktekens te zien. In 1893 is de voorzijde van de toren met machinale steen beklampt. In 1911 werd de kerk opnieuw verbouwd en werd er een dwarsbeuk en een priesterkoor aangebouwd, waarbij het oude koor werd gesloopt. Het interieur kenmerkt zich door een zeldzaam tongewelf dat versierd is met Franse lelies en kleurige linten. Er zijn zeven glas-in-loodramen in het koor die de zeven Sacramenten uitbeelden. Ook is er een 15e-eeuws tabernakelkastje. Er is een 18e-eeuwse preekstoel en twee biechtstoelen uit dezelfde tijd. Voorts een 18e-eeuws schilderij van de heilige Dominicus en 19e-eeuwse beelden van Petrus, Paulus, Johannes de Evangelist en Willibrord.
- Achter de kerk ligt een kerkhof met een geklasseerde muur uit 1833, waarop een zeldzame muurvegetatie groeit. Hier staat ook een Willibrordusbeeld dat oorspronkelijk in een nis in de torengevel stond.
- Ten noorden van de kerk is in 2004 een Willibrordusput gemetseld met een kapelletje erboven.
- Sint Willibrordusmolen is een standerdmolen uit 1752.
- Enkele langgevelboerderijen, waaronder één in buurtschap Geneneind no 18 uit 1846, en één in buurtschap Zand vlak ten noorden van de kern, waar ook een oude beukenhaag is te vinden.