Toeristen Informatie Nederland

Helmond

Helmond is een historische stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant in Nederland. Helmond ligt tussen Nuenen en Deurne. Dichtstbijzijnde grote stad is Eindhoven. Verder ligt Helmond aan de Zuid-Willemsvaart en de rivier de Aa. Kenmerkend voor de stad Helmond is een verleden van metaal- en textielindustrie. De straatnamen die op -wal eindigen duiden op de voormalige omwalling van de vestingstad Helmond, waar het veertiende-eeuwse kasteel onderdeel van was. De gemeente Helmond kent vier kernen: De stad Helmond, onderverdeeld in een aantal wijken en de voormalige dorpen Stiphout, Mierlo-Hout en Brouwhuis. De laatste drie hebben het dorpse karakter weten te behouden.

Bezienswaardigheden in Helmond

  • Een bekend bouwwerk in Helmond is het vierkante kasteel bij het centrum. Deze waterburcht is in de veertiende eeuw gebouwd en heeft tot 2001 als Raadszaal dienstgedaan. Kasteel Helmond was tevens het decor van de serie Kasteel van Sinterklaas van Omroep Brabant.
  • Nabij het kasteel ligt de voormalige Hervormde kerk uit 1848. Het is een vroeg-neogotisch gebouw van architect Arnoldus van Veggel uit ‘s-Hertogenbosch. Tot 1963 was dit gebouw als kerk in gebruik, van 1973 tot 1983 was er de Gemeentelijke Archiefdienst gevestigd, sindsdien wordt het verhuurd als kantoor.
  • In het centrum van Helmond bevinden zich nog enkele middeleeuwse gebouwen en straatjes zoals het Huis met de Luts aan de Markt en het Ketsegängske.
  • De Sint-Lambertuskerk met het Robustelly-orgel, dat in 1772 in Luik gebouwd is, het Ketsegängske ligt tussen Markt en de Noord-Koninginnewal in het midden van de Markt, waar enkele herbouwde wevershuisjes staan.
  • Het Kapelletje van Binderen met de toegangspoort tot de voormalige Abdij van Binderen; het kapelletje ligt ten noorden van het centrum.
  • De Sint-Jozefkapel dat tevens een oorlogsmonument is.
  • Enkele bezienswaardige overblijfselen van de industriële geschiedenis van Helmond zijn het Auw Fabriekske en Warande Park (vroegere Peapark). Het Auw Fabriekske is het oudste nog overgebleven industrieel monument , het komt namelijk uit 1840. Het was een textielfabriekje van de familie Bots, aan de Kanaaldijk N.W.. Aan deze kade zijn nog meer oude fabrieksgebouwen en villa’s van voormalige textielbaronnen te zien.
  • Het Warandepark ligt ten westen van het centrum boven de Oranjebuurt. Het park bestaat voornamelijk uit loofbos en in het bos ligt ook een grafeiland. Bij het park bevinden zich verder een kinderboerderij en een vijver met paviljoen.
  • Een opvallende bezienswaardigheid van Helmond was Theater ‘t Speelhuis en de Kubuswoningen, die ontworpen zijn door Piet Blom. ‘t Speelhuis is echter op 29 december 2011 verwoest door een brand, waarbij ook een paar kubuswoningen beschadigd zijn geraakt. De activiteiten van het theater zetten zich nu voort in het aangepaste en licht verbouwde gebouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, onder de oude naam van ‘t Speelhuis.
  • Aan de westzijde van de stad wordt vanaf eind jaren negentig gebouwd aan het centrum van de woonwijk Brandevoort, genaamd ‘de Veste’, dat de vorm heeft van een vestingstadje. ‘De Veste’ is geheel in een historiserende stijl gebouwd en bestaat uit huizen met allemaal verschillende, vaak rijk gedetailleerde geveltjes. De smalle, autoluwe straatjes zijn ontworpen om pittoreske beelden op te leveren. Te vinden zijn bijzonderheden als een gietijzeren markthal, een serie gemetselde bastions en vele ongewone woningen in de vorm van enkele grote en vele kleinere poorten.

Overnachten in Helmond

Hoe romantisch is het om een hotelkamer te hebben met een bubbelbad en waar u kunt proosten op de liefde met champagne? Al met al zijn deze romantische hotels in Helmond perfect om samen eropuit te gaan en even te ontsnappen.  Wacht dus niet langer en boek een romantische overnachting in Helmond. Tip: boek als extra rozenblaadjes bij, dan maakt u de overnachting nog romantischer dan dat die al is.

Ook camperaars kunnen terecht in Helmond. Op een rustige plek op loopafstand van het centrum van Helmond zijn 6 camperstandplaatsen gerealiseerd. deze zijn gelegen op de Beatrixlaan, Nabij winkels, musea, uitgaanscentrum, het kanaal en kasteel van Helmond. Mooie uitvalbasis voor fiets- en wandelroutes in de Peel. Het parkeertarief (3,50 per dag). Overnachten is gratis, maar overdag geldt het dag/uurtarief. Betalen met pinpas bij de parkeermeter voor een dagkaart van 9.00-22.00 uur.

Wilt u toch liever in een vakantiehuis of op een vakantiepark overnachten dan kan men terecht in één van de dorpen rondom Helmond. In de omgeving liggen verschillende vakantieparken als uitvalbasis voor een dagje Helmond waar u ongetwijfeld een fantastische vakantie zult hebben. 

Winkelen in Helmond

Helmond kent een verrassend aanbod aan winkels. Naast de bekende winkelketens, zorgen juist de vele ambachtelijke winkels en zelfstandige ondernemers ervoor dat persoonlijke aandacht en Brabantse gezelligheid weer centraal staan. Specialisten op het gebied van o.a. mode, schoenen, parfumerie en lifestyle staan voor uw klaar met een vakkundig advies. Speciaalzaken op het gebied van fruit, groente, delicatessen en de keurslager laten uw proeven en genieten van hun passie en ambacht. Overdekt winkelen kunt u in de Elzaspassage. Helmond Centrum is goed bereikbaar, u kunt makkelijk en voordelig parkeren en ook is er genoeg ruimte voor uw fiets in een van de bewaakte fietsenstallingen.

Uitgaansleven in Helmond

Het uitgaansleven in Helmond bevind zich voornamelijk in het centrum. Vooral het Havenplein is een bekende feestlocatie. Maar er zijn ook 2 theaters, een popzaal en een filmtheater en een bioscoop. Zo kunt u elke week wel naar een liveoptreden van grote bands of artiesten tot coverbands en lokale popmuzikanten.

Fietsen in Helmond

Rondje Helmond, een fietsroute langs de mooiste en meest verrassende plekjes van de stad. Maak al fietsend kennis met het verhaal van de stad, het industriële verleden, de aansprekende architectuur, het Kasteel, de prachtige groene gebieden, de vele kunstwerken en het gemoedelijke centrum. Starten kan eenvoudig en overal op de route; begin bij een willekeurig bordje en volg daarna de fietsbordjes op de route. U heeft de keuze om een hele of een halve route te fietsen en ook om de route links- of rechtsom te fietsen. Breng een bezoek aan Het Speelhuis, De Cacaofabriek, het Kasteel of de Kunsthal en ervaar de vernieuwingsdrift waarmee de inwoners van Helmond tot op de dag van vandaag hun stad vormgeven.

Bereikbaarheid Helmond

Het station ligt aan het Stationsplein in Helmond, dichtbij het centrum. Vanaf het plein arriveren en vertrekken de stads- en streekbussen van en naar het station Helmond. Aan het plein ligt onder andere ook een pand van de Belastingdienst en het voormalige kantoor van het UWV. Het centrum van Helmond is op loopafstand bereikbaar. Naast het busstation zijn er verder zowel een onbewaakte als een bewaakte fietsenstalling aanwezig op het station van Helmond. Verder is er een door Q-Park beheerder parkeerplaats aan de noordoostzijde van het spoor, achter het gebouw van de Belastingdienst. Op station Helmond stoppen intercity- en stoptreinen in de richting Eindhoven en in de richting Deurne en Venlo. Bij het station ligt ook een busstation, het centrale knooppunt van stads- en streekvervoer in Helmond. Alle stads- en streekbussen in Helmond stoppen op het busstation.

Toeristen Informatie Punt Helmond

Het TIP is gevestigd in de:

Watermolenwal 11
5701 RV HELMOND

U kunt hier terecht voor  arrangementen, ticketverkoop, routes, cadeaubonnen, Helmondse- en streekproducten.

Openingstijden
Elke maandag
10.00 – 17.00 uur
Elke dinsdag
10.00 – 17.00 uur
Elke woensdag
10.00 – 17.00 uur
Elke donderdag
10.00 – 17.00 uur
Elke vrijdag
10.00 – 17.00 uur
Elke zaterdag
10.00 – 17.00 uur
Elke zondag
gesloten