Toeristen Informatie Nederland

Grave

Grave was een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente telde 12.539 inwoners en had een oppervlakte van 27,97 km². De voormalige gemeente omvatte de volgende kernen: Grave (hoofdplaats), Velp, Escharen en Gassel. Sinds 1 januari 2022 is de gemeente Grave opgeheven. Zij is dan deel uit gaan maken van de gemeente Land van Cuijk, waartoe dan de voormalige gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert, Sint Anthonis en Grave behoren.

Bezienswaardigheden in Grave

Grave is nu een bezienswaardig vestingstadje aan de Maas met tal van historische woonhuizen, enkele kerken, overblijfselen van de militaire activiteiten, de Maaskade enzovoort. Op het einde van de 13e eeuw gesticht door de Heer van het Land van Cuijk, die er reeds een kasteel had, heeft het stadje een ronde plattegrond en een regelmatig stratenplan. Hoewel de vestingwerken in 1876 gesloopt werden, is de vorm ervan nog enigszins af te lezen aan de loop van een aantal singels, die een deel vormen van de Graafse Raam. Bezienswaardig zijn:

 • De Sint-Elisabethkerk is een grote laatgotische kruisbasiliek.
 • De Protestantse kerk is een 15e-eeuws kerkgebouw dat vroeger kapel van het Franciscanessenklooster was.
 • De Hampoort, overblijfsel van de vestingwerken, uit 1681.
 • De Maaspoort, een herbouwde poort aan de Maaskade.
 • Het Arsenaal, overblijfsel van de vestingwerken, uit de 17e eeuw.
 • Replica van een strafpaard, Een strafpaard is een houten strafwerktuig voor ten uitvoer brengen van lijfstraffen. Het werd tot in de 18e eeuw in garnizoenssteden gebruikt voor het straffen van militairen die een vergrijp hadden begaan. Deze militairen werden niet door de plaatselijke rechtbank, maar door de stadscommandant berecht. Deze replica staat voor de Sint-Elisabethkerk.
 • De Kanonnen aan de Maaskade zijn van Franse makelij en stammen uit de tijd van de Franse bezetting (1794-1814). Het kanon “l’Intriguant” stamt uit 1778 en “Le Partisan” uit 1787. Beide kanonnen zijn gemaakt door J. Berenger uit Douai. Het zijn de laatst overgeblevene van in totaal 23 kanonnen. De overige zijn omgesmolten tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kanonnen werden tot 1930 ter waarschuwing afgeschoten wanneer de Beerse Overlaat in werking trad.
 • Kazematten van de Peel-Raamstelling.
 • De John S. Thompsonbrug is de verbinding over de Maas naar Gelderland. De brug heeft een rol gespeeld bij Operatie Market Garden. Onder de brug ligt een stuw- en sluizencomplex.
 • Gemaal van Sasse, in de monding van de Graafse Raam, uit 1929, en het eerste elektrische gemaal in de regio.
 • Oude stadhuis, aan de Markt, uit 1615, gerestaureerd naar de situatie van 1730.
 • Modern Stadhuis, door Erick van Egeraat, uit 2008.
 • Sociëteitsgebouw “Tot Nut ende Vermaeck”, aan het Kasteeltje, uit 1876. De sociëteit werd in 1788 opgericht.
 • Woonhuizen. Brugstraat 2, en Hamstraat 19, 23, 25 en 26 zijn Dordtse gevels, zij het dat de trapgevels zijn vervangen door rechte gevellijsten. Hamstraat 24 en 25, Maasstraat 7, Rogstraat 1, 11-15, 37, 6 en 18; en Sint-Jorisstraat 21 zijn Gelderse gevels.
 • Grafmonument voor Joachim le Sage ten Broek.
 • Natuurstenen Pomp op de Markt, uit 1798, in Lodewijk XVI-stijl. Hierbij drie zogenaamde visstenen, waarop in vroeger jaren de vis werd schoongemaakt.

Overnachten in Grave

In de ‘gemeente’ Grave liggen schitterende natuurhuisjes waar u kunt overnachten tijdens uw verblijf in Grave. Ook camperaars zijn welkom en kunnen terecht op verschillende camperplaatsen:

Parking Het Arsenaal, Trompetterstraat, 5361 ER Grave: Dit is een prima camperplek bij het Arsenaal op een rustige parkeerplaats binnen de vesting Grave. Gratis en met stroom! U vindt een supermarkt op 200m. U rijdt vanuit de Trompetterstraat het zijstraatje Arsenaal inrijden waar een 2e parkeerplaats is met een camper plek.

Gemaal Van Sasse, Mars en Wijthdijk 1, 5361 MA Grave: Gratis camperplaats. Er zijn prullenbakken en picknickbank. De camperplaats heeft een verharde ondergrond zonder voorzieningen, maar het is een prachtige plek voor officieel twee campers (er staan meestal meer campers). De campers staan naast de vissentrap van het gemaal. Vissen kan en mag in de Maas. ’s Morgens wordt u wakker van het blaten van de schapen. Soms hoort u een zware vrachtauto over de Maasbrug bonken.

Winkelen in Grave

Het centrum van Grave wordt gekenmerkt door romantische steegjes. De inwoners zelf spreken van kromme straten, een overblijfsel uit de tijd dat Grave nog vestigingsstad was. De vele historische en karakteristieke panden waarin ook leuke winkels en horeca gelegenheden zijn gevestigd maakt het shoppen bijzonder aangenaam. Op vrijdagmorgen is er een weekmarkt in het centrum en iedere eerste zondag van de maand is het koopzondag.

Wandelen in Grave

Op dinsdag- en zaterdagmiddag in de maanden juni t/m september kunt u aansluiten bij de zogenaamde zomerstadswandeling onder leiding van een enthousiaste stadsgids. Start: 14.00 u. bij het Toeristisch Informatiepunt/ Tourist Information Grave in het historisch stadhuis.

Duur van de wandeling: ongeveer anderhalf uur.
Kosten € 4,50 per persoon. Kinderen t/m 12 jaar gratis.
Minimaal aantal deelnemers: 2. Maximaal aantal deelnemers 10 per gids.

Aanmelden tot 12.00 uur op de dag van de wandeling via: info@gravetoerisme.nl of 0486-860067

Evenementen in Grave

Het hele jaar door zijn er leuke evenementen in Grave. Van festivals tot markten, van Pinksterfeesten tot speciaal-bierfeesten. In Grave vindt jaarlijks in april het Historisch Spektakel plaats. Tijdens het 2-daags spektakel wordt jong en oud meegenomen naar 1674. In de binnenstad van het vestingstadje Grave is van alles te beleven. Twee dagen zijn de mooie Graafse monumenten en straatjes het decor van waargebeurde scènes, kleurrijke kostuums en spelen voor jong en oud.

Graafse Pinksterfeesten
Tijdens het Pinksterweekend is Grave meer met feesten bezig dan met de religieuze betekenis van Pinksteren. Desalniettemin kijkt heel Grave uit naar de vele activiteiten tijdens deze Pinksterfeesten. Zeskamp, rommelmarkt, gezellige terrasjes met levende muziek, kermis, enz.

Hippisch festijn Grave
In Escharen vindt jaarlijks in juni/juli het Hippisch Festijn Grave plaats. Een aanrader voor paardenliefhebbers, maar ook een dankbaar onderwerp voor fotografen.

Smartlappenfestival
Bijna 1500 zangers van meer dan 30 koren brengen hun kunnen ten gehore op diverse plaatsen in de oude vestingstad. Op halfbastion Bekaf staat een grote feesttent waar het hele weekend activiteiten zijn.

Waterfestival
Jaarlijks wordt midden in de zomer het Graafse Waterfestival gehouden. Heel Grave staat in het teken van water. Vooral aan de Maasmuur is het gezellig op de terrasjes en vinden de meeste activiteiten plaats, maar ook elders, bijv. op de Markt, is het keigezellig.

Ballonfestival
Meestal gelijktijdig met het Graafse Waterfestival vindt op de zaterdag- en zondagavond het Graafse Ballonfestival plaats. Op het “voetbalveldje” aan de Jan van Cuijkdijk zijn allerlei vliegeniers druk om hun kunsten te vertonen. Model- en paravliegers, hete luchtballonnen en meer zullen diverse demonstraties geven, zullen met vele tegelijk het luchtruim kiezen en als het eenmaal donker is kunnen we genieten van de zogenaamde Nightglow. Op de tonen van de muziek zullen de ballonnen verlicht worden. Een prachtig gezicht.

Specialbier Festival Grave
Bent u een speciaal bier liefhebber of wilt u eens verschillende speciaal bieren proeven? Kom dan de eerste zondag van september naar de loswal aan de Maas in Grave.

Kermis
In het eerste weekend van september vindt de jaarlijkse Kermis plaats in hartje Grave. Tevens zijn er extra activiteiten (muziek) in de Graafse horeca.

Kerstmarkt Grave
Net voor de Kerst vindt er in Grave altijd een Kerstmarkt plaats. Glühwein rondom het vuur, duizenden lampjes, een schaatsbaantje, alle winkeltjes zijn open, kerstmannen, een tochtje met de arrenslee, koren, harmonie, lampionnenoptocht, enz. Kortom, Grave in Anton Piecksferen, gezelligheid troef en een bezoek meer dan waard.

Uitgaansleven in Grave

Grave heeft mijn haar gezellige uitstraling en gezellige terrassen een prima mogelijk om een gezellige avond door te brengen. Voor het echt bruisende uitgaansleven raden wij echter Nijmegen aan.

Toeristen Informatie Punt Grave

Het TIP heeft diverse wandel-, fiets- en vaarroutes in en rondom Grave. Er zijn routes die u langs historische bezienswaardigheden voeren, langs de bijzondere winkeltjes die Grave rijk is, de natuur in en die u verder het Land van Cuijk in leiden. Voor alle leeftijden en doelgroepen. U bent hier ook aan het juiste adres voor een stadswandeling onder begeleiding van een van onze stadsgidsen. Deze kunt u telefonisch reserveren. Verder zijn er souvenirs te krijgen, zoals de speciaal ontworpen sleutelhanger van tinnengieter Rob van Veen en diverse creaties van keramist Jacques Merkx. Beiden afkomstig uit Grave!

TOURIST INFORMATION
de Hoofdwagt 2
5361 EW, Grave