Toeristen Informatie Nederland

Drimmelen

Drimmelen heeft ongeveer 600 inwoners en ligt vlak bij Geertruidenberg en de rivier Amer in de provincie Noord-Brabant. Dichtstbijzijnde grote plaatsen zijn Oosterhout en Breda. De gemeente heeft een totale oppervlakte van 119,20 km², waarvan 22,60 km² water. Het dorp heeft een haven en een jachthaven voor pleziervaartuigen. Jachthaven Biesbosch heeft alle faciliteiten die u van een moderne haven mag verwachten, inclusief ruime parkeergelegenheid, uitstekend sanitair en een wasserette. Verwacht bij een bezoekje aan deze plaats in het noorden van Brabant geen groot, bruisend centrum, maar een knusse en gezellige dorpskern waar u rustig doorheen kunt wandelen.

Bezienswaardigheden in Drimmelen

Neem eens een kijkje in de mooie Hervormde Kerk, of loop door de Herengracht, met mooie huizen uit de 18e en 19e eeuw. Drimmelen ligt recht aan de Biesbosch, en is dus een mooie uitvalsplaats om dit prachtige natuurgebied te bezoeken. In de Nieuwe Jachthaven is een bezoekerscentrum, en vanuit daar kunt u onder andere rondvaarten boeken.

Biesbosch Bezoekerscentrum

De Biesbosch is een uniek natuurgebied dat je nooit meer loslaat. Het Biesbosch Bezoekerscentrum in Drimmelen helpt u die wereld te verkennen en ervan te genieten. In de tentoonstelling krijgt u een beeld van de Biesbosch van hoe het vroeger was, hoe het is en hoe het zal gaan worden. Verder vindt u hier informatie over excursies, vaarkaarten, kanoroutes en brochures. Zo wordt u meteen op het goede spoor gezet.

Nationaal Park De Biesbosch

Het Nederlandse Nationaal Park De Biesbosch is een zeer waterrijk natuur- en recreatiegebied. Kenmerkend zijn de zoetwatergetijden, kreken en wilgenvloedbossen. Het bestaat uit een aantal riviereilanden en zand- en slikplaten in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland. Ze liggen tussen de rivieren Boven-Merwede en Amer, en worden doorsneden door de kunstmatige rivier de Nieuwe Merwede. Aan de oostzijde wordt het gebied begrensd door het Land van Heusden en Altena. Het kan worden onderverdeeld in de Brabantse Biesbosch en de Hollandse Biesbosch, waarbij de laatste weer bestaat uit de Sliedrechtse Biesbosch en de Dordtse Biesbosch.

 Fort De Kleine Schans

Een pareltje dat u zeker niet mag missen is Fort De Kleine Schans. In het mooie Terheijden stuit u zomaar op een bijzonder staaltje van militair vernuft. Naast de gezellige dorpshaven van Terheijden vindt u Fort De Kleine Schans. Dit verdedigingswerk uit 1590 zorgde voor de veiligheid van de verbinding tussen Breda en Moerdijk. Het is een vierhoekig gebastioneerd fort met een natte gracht. Voor het fort vertrekt ook het fiets- voetveer richting de Haagse Beemden.

Linie Munnikenhof

Een stelsel van aarden wallen en grachten. Een beetje vervallen, middenin de natuur bij Breda en Drimmelen. Dat is de Linie van de Munnikenhof. Aangelegd in 1701, als onderdeel van het Zuiderfrontier. Tegenwoordig is Staatsbosbeheer hier de baas.

Overnachten in Drimmelen

U kunt in Drimmelen o.a. overnachten op de camperplaatsen in het hart van de haven, op de landtong tussen de twee bassins. Een heerlijk uitzicht dus op de levendigheid op het water en de steigers. Het camperpark is direct aan de Plons & Ploeterspeeltuin gelegen, de nieuwste aanwinst voor kleine (én grote) kinderen. Ook vindt u hier barbecueplekken.  Het camperpark is voorzien van een camperservicestation voor het storten van vuilwater en het tappen van drinkwater.(Let op: in de wintermaanden is de waterzuil afgesloten tegen vorstschade.)  Uw chemisch toilet kan geleegd worden bij het chemische uitstortpunt bij de toilet- en doucheunit. (Let op: in de wintermaanden is het chemische uitstortpunt niet in werking.) Het verwarmde douche- en toiletgebouw ligt direct aan het camperpark en is gratis toegankelijk voor campergasten. Hier is ook gelegen Bed en Breakfast in ‘t Riet voor bezoekers zonder camper. Drimmelen bied ook schitterende natuurhuisjes aan. Neem vanuit uw verblijf in een vakantiewoning eens een kijkje nemen bij de herengracht of bij de oude Dorpsschool. 

Wandelen in Drimmelen

Vanuit het Biesbosch bezoekerscentrum kunt u verschillende wandelingen starten. Voor de wandelingen in het Nationaal Park heeft u vervoer per boot nodig. De wandelingen en vervoersmogelijkheden in/naar het Nationaal Park zijn te vinden op de site van Nationaal Park De Biesbosch.

Wandelen in De Worp

Vanuit het bezoekerscentrum vertrek een wandeling richting De Worp. In de Voortuin van de Biesbosch ligt dit kleine natuurgebied. Als u van rust, natuur en de sfeer van vroeger houdt, zal De Worp en directe omgeving u zeker niet teleurstellen. De wandelroute leidt u niet alleen door het ongerepte bos van De Worp, u komt ook door het schilderachtige dorpje Drimmelen en de hieraan grenzende polder.

Startpunt: Biesboschweg 4, Drimmelen 4.5 km
Deze wandeling start bij Biesboschcentrum Drimmelen, hier is ook een routebeschrijving te verkrijgen. Door het dorp Drimmelen loop je via de Breede vaart naar de moerassige broekbossen van natuurgebied ‘de Worp’.
De wandeling is uit te breiden tot een wandeling van ongeveer 12 km.

Bereikbaarheid Drimmelen

Drimmelen is bereikbaar via de A59 via de aansluitingen 31 (Wagenberg/Terheijden), 32 (Made/Oosterhout-West) en 34 (Geertruidenberg/Raamsdonk(sveer)).

 

Toeristen Informatie Punt Drimmelen

Het TIP is gevestigd op adres: Marinaweg 21, Drimmelen

Openingstijden
April tot oktober
Maandag 09.00 – 17.00
Dinsdag 09.00 – 17.00
Woensdag 09.00 – 17.00
Donderdag 09.00 – 17.00
Vrijdag 09.00 – 17.00
Zaterdag 09.00 – 17.00
Zondag 09.00 – 17.00