Toeristen Informatie Nederland

Best is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Brabant en telde in 2023 ca. 30.883 inwoners. Best ligt midden in Het Groene Woud en heeft voor de natuurliefhebber erg veel te bieden. Het gebied kent bossen, moerassen, vennen en heide. Verder telt de gemeente een aantal gemeentelijke monumenten, rijksmonumenten en oorlogsmonumenten. Best is van alle gemakken voorzien: een ruim winkelaanbod, musea, een bibliotheek, een bioscoop, basisscholen, een middelbare school, sportvoorzieningen en vele recreatiemogelijkheden. Onder het dorp Best vallen ook de buurtschappen De Vleut en Aarle en het ‘wijkdorp’ Batadorp.

De gemeente Best is vooral bekend om de goedkoopste kermis die altijd drukbezocht wordt. Ook is de attractie DippieDoe Best  tot in de wijde omtrek een begrip. Het gebied Sint-Oedenrode-Schijndel-Veghel-Best is vooral een belangrijk klompencentrum geweest. Dit kwam o.a. door de zeer geschikte grond voor de aanplant van populieren, een boom die naast wilg het beste hout geeft voor het maken van klompen. Best had in 1850 23 klompenmakerijen waarvan er nog een enkele over is gebleven. In Best is aan de Sint Oedenrodenseweg 23 een klein museum over klompen gevestigd. Kort na 1900 is de klompenindustrie sterk teruggelopen. Tijdens carnaval krijgt de naam van Best toch weer een verwijzing naar vroeger, namelijk: “Klompengat”. Best heeft een eigen NS-station. Er zijn treinverbindingen naar onder andere Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

Bezienswaardigheden in Best

 • Speelgoedmuseum Spelebos, Best
 • Museum Bevrijdende Vleugels.
 • Klompenmuseum Best
 • Onze Lieve Vrouwe van de Heikant: Een moderne kapel gelegen in buurtschap De Heikant, met een houten beeld.
 • Maria Assumptakapel: Deze kapel van 1950 ligt in De Vleut.
 • BestZoo: Een dierentuin met speeltuin in buurtschap De Vleut.
 • Joe Mann Natuurtheater: Dit in de bossen gelegen openluchttheater aan de Sonseweg is genoemd naar Joe Mann, een Amerikaans parachutist van de 101st Airborne Division die op 17 september 1944 zijn leven gaf om dat van zijn vier kameraden te redden. Voor het theater bevindt een gedenkteken.
 • Monument voor Joe Mann: Monument uit 1984 gelegen aan de Boslaan.
 • Windmolen De Volharding, een ronde stenen molen welke in 2010 weer maalvaardig gemaakt.
 • Sint-Antoniuskerk: volkskerk in Bossche School-stijl opgetrokken.
 • Koetshuistuin: Een park uit 1988 met daarin het monument wat aan de 15th Scottish Division is opgedragen, omdat hij Best op 24 oktober 1944 bevrijd heeft.
 • Sint-Annakapel: Het ontstaan van deze kapel berust op een legende volgens welke een zwangere gravin complicaties had zodat voor haar leven werd gevreesd. De graaf beloofde een kapel te bouwen in de buurtschap Aarle voor de heilige Anna, patrones van aanstaande moeders, indien het leven van moeder en kind zouden worden gered. Aldus geschiedde.

Wandelen in Best

In Best kun je heerlijk wandelen en er zijn verschillende wandelroutes beschikbaar om te lopen. Bezoek en slenter ook eens in één van de vier natuurgebieden die bij Best zijn gelegen. Wandel bijvoorbeeld door:

 • De Scheeken: is een Nederlands natuurgebied, een leembos, dat zich bevindt tussen Sint-Oedenrode, Liempde en Best.
 • De Mortelen: Hier zijn een aantal wandelingen uitgezet, te bereiken vanaf de Oude Grintweg. Begin april trekt vooral de massale bloei van bosanemoon en slanke sleutelbloem veel bezoekers.
 • De Nieuwe Heide: is een afwisselend gebied met stuifduinen, bos, vennen, en heide. De stuifduinen zijn grotendeels bebost.
 • De Pailjaart: Dit natuurgebied ligt in het noorden van Best, aan de westkant begrensd door de spoorlijn Eindhoven-Den Bosch en aan de oostkant door de A2.

Winkelen in Best

Best kent zowel binnen en buiten het centrum een uitgebreid aanbod aan winkels. Shoppen kan in het centrum van Best, maar ook in winkelcentrum Heivelden en Winkelcentrum Wilhelminadorp.

Op zaterdag staat er in het centrum van Best een weekmarkt. De markt duurt van 8.00 tot 13.00 uur. De marktkramen staan op zowel op het Raadhuisplein (aan de kant van het gemeentehuis) als op het Dorpsplein.

Toeristen Informatie Punt Best

Dorpsplein 2, Best