Toeristen Informatie Nederland

Asten

Asten is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. De gemeente Asten maakt deel uit van de Metropoolregio Eindhoven. De hoofdkern is het dorp Asten, met 13.230 inwoners. De gemeente Asten omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Heusden en Ommel, en de buurtschappen Achterbos, Behelp, Bussel, De Beek, De Berken, Diesdonk (Achterste en Voorste), Dijk, Heitrak (deels), Laarbroek, Leensel (deels), Oostappen, Rinkveld, Stegen, Voordeldonk, Vosselen en Willemsveen. In totaal dus 3 dorpen en 16 buurtschappen.

Bezienswaardigheden in Asten

Museum Klok & Peel
– Museum Klok & Peel en Nationaal Park De Groote Peel zijn dé trekpleisters in Asten. Gelegen in Noord-Brabant tegen de Limburgse grens heeft Asten nog zoveel meer te bieden! Voorbeelden zijn het prachtige kasteel in Asten-Heusden, bruisende evenementen, gezellige horeca, de mooiste monumenten en nog veel meer!

– Jan Paagman Sterrenwacht
De Jan Paagman Sterrenwacht is een publiekssterrenwacht. De sterrenwacht beschikt over het Pieterse Planetarium en een presentatieruimte met audiovisuele hulpmiddelen.

– de Neogotische kerk
Bezienswaardig is ook de neogotische kerk O.L. Vrouwe Presentatie uit 1896-1898 naar ontwerp van Caspar Franssen. In het dorp Ommel staat de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk, gebouwd na de Tweede Wereldoorlog, die samen met Processiepark Mariaoord dienstdoet als bedevaartsoord voor Maria. Het in 1940 gebouwde gemeentehuis werd ontworpen door Alexander Kropholler, die onder meer ook het oorspronkelijke Van Abbe Museum in Eindhoven ontwierp.

 Molen de Oostenwind
Hoe oud de molen precies is blijft gissen, zeker is echter wel dat er aan de huidige Molenweg vanaf 1506 een molen heeft gestaan.

Winkelen in Asten

Asten heeft een goed en uitgebreid winkelbestand, dat werd uitgebreid met het woonwinkelcomplex ‘Het Kompas’ en sinds 2011 met het Midaswinkelcentrum. Asten beschikt over een verrassend uitgebreid winkelaanbod; van kledingwinkels tot kado- en speciaalzaakjes en van de bekende ketens tot de leukste boetiekjes en nog veel meer.

Weekmarkt
De weekmarkt staat er op woensdagochtend (oneven weken) van 9.00 tot 12.00 uur, aan de voor- en zijkant van het gemeentehuis.

Natuurgebieden in Asten

Nationaal Park De Groote Peel, deels gelegen op Astens grondgebied is één van de highlights in Asten, maar Asten heeft nog veel meer te bieden op het gebied van natuur. In Asten tref je de meest prachtige natuur aan; wat dacht u van de Oostappense bossende Dennendijkse bossende Witte Bergen met haar mooie visvijver en de Astense Aa die prachtig meandert door het landschap.

Uitgaansleven in Asten

Uitgaan kunt u ook in Asten! Het is heerlijk toeven in de vele cafeetjes en barretjes die Asten rijk is:
Café Zaal Jan van Hoek.
Café Toff. 
Eetcafé De Grutter. 
Café-zaal-cafetaria Ons Jantje. 
Grand Café Markt 8

Wandelen door de Astense Peel

Op deze pagina staan 11 wandelroutes beschreven. De routes voeren u door het mooie landschap nabij het Nationaal Park `De Groote Peel ‘ en wijzen u op bijzondere historische gebeurtenissen en zichtbare overblijfselen van interessante verhalen. Zo vindt u overblijfselen van veenontginningen in De Groote Peel en komt u langs het Kasteel van Asten waar heksen werden gefolterd. U gaat wandelen over een vroegere Maasbedding, een eeuwenoud bedevaartspad en de historische route naar Keulen. U ziet de breuklijnen van vroegere aardbevingen. U treft stille getuigen uit de Tweede Wereldoorlog zoals bunkers, de locatie van een voormalig onderduikerskamp en een Wehrmachtshuisje van waaruit vijandelijke vliegtuigen werden opgespoord.

Toeristen Informatie Punt Asten

Het TIP is gevestigd aan Burgemeester Wijnenstraat 1 in Asten, is het beste startpunt voor een kennismaking met Asten. U kunt hier terecht voor:
* toeristische kaarten, boeken en gidsen
* routekaarten om te fietsen wandelen en te mountainbiken
* informatie over evenementen, activiteiten en recreactieve mogelijkheden
* rondleidingen, excursies en reserveren van groepsuitjes
* informatie over eten en uitgaan, overnachten en zakelijk bezoek
* informatie over natuur, cultuur en winkelen
* nationale en lokale cadeaubonnen
* streekproducten en souvenirs uit Asten, Land van de Peel en Brabant