Toeristen Informatie Nederland

Alphen-Chaam

Alphen-Chaam is een gemeente in de provincie Noord-Brabant in Nederland. De gemeentenaam is samengesteld uit de namen van de twee belangrijkste dorpen in de gemeente, Alphen en Chaam. De hoofdplaats van de gemeente Alphen-Chaam is Alphen. Daarnaast telt de gemeente de dorpen Bavel (gedeeltelijk), Chaam, Galder, Strijbeek en Ulvenhout (gedeeltelijk). De gemeente telt ook een groot aantal buurtschappen: Alphen-Oosterwijk, Anneville, Balleman, Boshoven, Boslust, Couwelaar, Chaamdijk, Dassemus, Druisdijk, Geersbroek, Ginderdoor, Grazen, Heerstaaien, Heikant, Het Sas, Hondseind, Houtgoor, Kalishoek, Kerzel, Klooster, Kwaalburg, Leg, Looneind, Meijsberg, Notsel, Rakens, Snijders-Chaam, Terover, Venweg en ‘t Zand.

Bezienswaardigheden in Alphen-Chaam

Bezienswaardigheden in Brabant staat bekend om zijn Bourgondische karakter en dat ziet u zeker terug in de gemeente Alphen-Chaam. Er zijn lekkere en verse streekproducten te verkrijgen; o.a. ‘Alphenaar’, overheerlijke geitenkaas gemaakt door de Jong Cheese en de Chaamse Speciaalbieren van Dorpsbrouwerij de Pimpelmeesch. Diverse restaurants in de omgeving maken bijzondere gerechten met deze streekproducten en zijn een bezoekje meer dan waard.

Overnachten in Alphen-Chaam

Midden in de bossen van het Brabantse Chaam – vlak bij Breda en de Belgische grens – ligt RCN de Faasbloem. Het vakantiepark biedt bijzondere accommodaties en een groot recreatiemeer met zandstrand, ligweide en een lange glijbaan. Er is een frisbeeparcours, waterspeelparadijs en een Flaasbloemeltrein, allemaal in een omgeving die uitermate geschikt is voor wandelaars, fietsliefhebbers en visfanaten. Voor wie dit allemaal te druk is kan zijn rust zoeken in de schitterende natuurhuisjes  of hotels die in de omgeving liggen.

Wandelen in Alphen-Chaam

Brabant heeft een uitgebreid wandelroutenetwerk van mooie wandelpaden. Ieder kruispunt van zo’n wandelpad heeft een nummer, het knooppunt. De Baronie is het gebied onder de Brabantse stad Breda. Vroeger heette dit het Land van Breda. Het is nooit echt een Baronie geweest. Wat van belang is, is dat dit gebied geweldig is om in te wandelen. Het ligt vlak aan de grens met België en kent mooie natuur.

Hoewel Chaam omgeven is door landbouwgebied, vindt men op enige afstand een aantal uitgestrekte natuurgebieden, namelijk de Chaamse Bossen in het noordoosten. De Chaamse Bossen liggen tussen de weg Gilze-Chaam en het dorp Alphen. Het gebied meet 1.324 ha en is eigendom van Staatsbosbeheer. In de bossen komen tal van vogelsoorten voor, als geelgors, nachtzwaluw, boomleeuwerik, boompieper, gekraagde roodstaart en groene specht. Roofvogels zijn: buizerd, sperwer, havik, torenvalk, boomvalk en soms de wespendief. In de nu vochtige graslanden broeden onder andere de wintertaling, kuifeend, dodaars en geoorde fuut. In de meer dan dertig gegraven poelen huizen onder meer de vinpootsalamander en de alpenwatersalamander.

De Strijbeekse Heide ligt tussen de Strijbeekse- en de Chaamse Beek, tegen de Belgische grens. Het gebied ligt op hogere zandgronden. Kenmerkend voor de Strijbeekse heide zijn de grote heidevelden, die zich weer grotendeels hebben hersteld. In de bossen komt men voornamelijk grove den, ruwe berk en zomereik tegen. De struiken in dit gebied zijn sporkehout en lijsterbes. Grassoorten die u tijdens het wandelen tegenkomt zijn bochtige smele en pijpenstrootje. Andere soorten zijn rankende helmbloem, stekelvaren, vingerhoedskruid en wilde kamperfoelie. De zoogdieren die kenmerkend zijn voor het gebied zijn de ree, haas, vos en eekhoorn. Maar ook ziet u veel soorten roofvogels, zoals buizerd, havik, torenvalk, bos- en ransuil. Ook vinden we er de gekraagde roodstaart en bonte vliegenvanger. In de vennen kunt u verschillende ganzen, de wilde eend en kuifeend ontdekken. De bewoners van de open plekken zijn de nachtzwaluw, boompieper en houtsnip. In de aanwezige vennen en laagtes komen amfibieën als poelen bastaardkikker, gewone pad, vinpoot- en Alpenwatersalamander voor. Op de zandpaden laat de levendbarende hagedis zich regelmatig bewonderen. Het beekdal is ook zeer rijk aan insecten. Dagvlinders zoals groentje, bont dikkopje hebben hier samen met libellen zoals venwitsnuit en koraaljuffer hun leefgebied. Tijdens het wandelen kun je heidesabelsprinkhanen, maar ook bosmieren met hun metershoge nesten tegenkomen. Wandelen in Alphen-Chaam is meer als de moeite waard!

Evenementen in Alphen-Chaam

  • Wielerronde de Acht van Chaam. Het dorp heeft landelijke bekendheid gekregen vanwege deze jaarlijkse wielerwedstrijd. Het is een zogenaamd criterium dat volgens traditie de eerste woensdag na afloop van de Ronde van Frankrijk plaatsvindt. Voorafgaand vindt het festival de Nacht van Chaam plaats.
  • Eventing oftewel Samen Gestelde Wedstrijd voor de paardensport. Paardensportvereniging De Trouwe Kameraden uit Chaam organiseert jaarlijks in het recreatiegebied ’t Zand de wedstrijd, die in principe iedere 3e en 4e zondag in maart onder auspiciën van de KNHS georganiseerd. Het is de openingswedstrijd van het eventingseizoen in Nederland.
  • Ieder jaar op de eerste zaterdag in juli vindt de Chaamloop plaats. Op een parcours met start en finish in de Dorpsstraat worden voor de jeugd wedstrijden van 500 meter (t/m 6 jaar), 1000 meter (7 t/m 10 jaar) en 1500 meter (11 en 12 jaar). Voor de volwassenen zijn er wedstrijden over 5 en 10 km.
  • Jaarlijks organiseert de voetbalvereniging Chaam de Dönercup, een voetbaltoernooi met buitenlandse teams die strijden om de wisselbeker.
  • Jaarmarkt op de tweede zondag in augustus.
  • Autocross Chaam wordt jaarlijks georganiseerd door Autosport vereniging Chaam. Jarenlang werd de cross in het najaar georganiseerd, tegenwoordig in mei of juni.
  • Jaarlijks is er ook in Chaam het Eerste Chaamse Cabaret in April.

 

Toeristen Informatie Punt Alphen-Chaam

Bezoek de TIPS in de verschillende dorpskernen. Neem gratis een magazine mee voor leuke tips en ontdek wat er allemaal te doen is in deze streek. Ook zijn er mooie wandel- en fietskaarten te koop. Ken je de Belevingsroute ‘De Fietsallee al? Deze is gratis af te halen. Veel plezier en Toerlezjoeren maar!

Toeristische infopunten

Alphen
Grand Café & Restaurant De Kloostertuin Heuvelstraat 3, 5131 AP Alphen
Cafe Zaal Terras Welkom Stationstraat 57, 5131 BM Alphen
Chaam
Schoen- en Sporthandel N.J.G. van den Buys Dorpsstraat 32, 4861 AC Chaam
De Steengroeve Industriestraat 24, 4861PR Chaam
Huis ten Bosch Chaam Bredaseweg 72, 4861 TD Chaam
Dorst
Jacobushoeve Steenovensebaan 29, 4849 RD Dorst
Gilze
Restaurant De Huyskamer Bisschop de Vetplein 9, 5126 CA Gilze
Eetcafé d’n Brooy Chaamseweg 21, 5126 NE Gilze
Molenschot
Wilgenhart Bavelseweg 128, 5124 PZ Molenschot
Riel
Van ‘t Zandeind Zandeind 32a – 34, 5133 AC Riel
Rijen
Smaak Lokaal Winkelcentrum De Laverije, Wilhelminaplein 26, 5121 ES Rijen
Strijbeek
De Smokkelaar Goudbergseweg 8, 4856 AD Strijbeek