Toeristen Informatie Nederland

Regio Noord-Brabant

Toeristen Informatie Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland. De hoofdstad van de provincie is ‘s-Hertogenbosch. Brabant heeft 2.470.184 inwoners en 66 gemeenten. De grootste gemeenten in Brabant zijn Eindhoven, Tilburg (beide gemeenten met meer dan 200.000 inwoners), Breda (meer dan 175.000) en ‘s-Hertogenbosch (ruim 150.000). Eindhoven,Tilburg en Breda horen bij de 10 inwonerrijkste gemeenten van Nederland; ‘s-Hertogenbosch volgt op afstand als 18e. Na deze grote vier komt een vijftal steden met een inwonertal van 50.000 tot 100.000, in aflopende volgorde: Helmond, Roosendaal, Oss, Bergen op Zoom en Oosterhout.

In Noord-Brabant worden veel jaarmarkten, braderieën, muziek- en sportevenementen georganiseerd. Dit gebeurt niet alleen in de grote steden, maar ook in de kleinere dorpen. Het bekendste evenement is natuurlijk Carnaval. Veel steden krijgen dan een andere naam. Zo heet Eindhoven dan Lampegat en Tilburg heet Kruikenstad.

Aan attractieparken geen gebrek in Noord-Brabant. Miny World in Bergen op Zoom biedt binnen en buiten, avontuurlijk, fantasierijk, veilig en onbeperkt speelplezier voor kinderen. BillyBird Park Hemelrijk in Volkel bied als recreatiepark met een aantal buiten speelgebieden, een enorme binnenspeeltuin, grote attracties voor de echte avonturiers en een strandbad. Echter Noord-Brabant kent twee topattracties: de Efteling in Kaatsheuvel, welke al een paar keer als leukste uitje van Nederland is uitgeroepen. Het sprookjesbos blijft de basis van de Efteling, maar elk jaar komen er weer nieuwe attracties bij. Een 2e topattractie is Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. In Safaripark Beekse Bergen rijd je met je eigen auto of met de Safaribus door de dierenwereld. Je kunt ook met de Safariboot of te voet op pad.

Combineer een bezoek aan de stad eens met een groen uitstapje. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een schitterend groen gebied met unieke historie en maar liefst 34 forten en een prachtig recreatiegebied vol grasland, akkers, heide, veen en meren. Van weidse heidevelden met prachtige vergezichten en uitgestrekte bossen tot bijzondere watergebieden. Noord-Brabant is de provincie met de meest wonderlijke en prachtige natuur. Niet voor niets is Brabant ook de enige provincie met maar liefst vier nationale parken die (deels) binnen de provinciegrenzen liggen! In Brabant vind je het allemaal. Kom genieten van de rust en de ruimte! Combineer een bezoek aan de stad eens met een groen uitstapje. De Brabantse natuur nodigt uit tot wandelen, fietsen, paardrijden en meer. Natuurgebieden zoals de Biesbosch, de Groote Peel en de Loonse en Drunense duinen – het grootste stuifzandgebied van West-Europa – zijn daar uitermate geschikt voor. Maar ook de Kampina, de Oisterwijkse Vennen en Plassen, het Bakelse Bos, het Mastbos, De Strabrechtse Heide, Het Leenderbos en Het Bossche Broek zijn een bezoek meer dan waard. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme.

Profiteer nu van onze vakantieaanbiedingen in Noord-Brabant! Lage prijzen en hoge kortingen voor een weekendje weg, midweek of weekje weg. Een combinatie van cultuur en natuur beleefd u vanuit één van de Noord-Brabantse vakantiewoningen of schitterde hotels. Toeristen met een camper kunnen terecht op de vele camperplaatsen die Noord-Brabant te bieden heeft.

Noord-Brabant is sinds 2019 verdeeld in 62 gemeenten. De huidige gemeenten zijn:

Alphen-Chaam, Altena, Asten, Baarle-Nassau, Bergeijk, Bergen op Zoom, Bernheze, Best, Bladel, Boekel, Boxtel, Breda, Cranendonck, Deurne, Dongen, Drimmelen, Eersel, Eindhoven, Etten-Leur, Geertruidenberg, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Gilze en Rijen, Goirle, Grave (nu vestigingsstadje), Haaren, Halderberge, Heeze-Leende, Helmond‘s-HertogenboschHeusden, Hilvarenbeek, Laarbeek, Landerd, Land van Cuijk, Loon op Zand, Meierijstad, Mill en Sint Hubert, Moerdijk, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Oisterwijk, Oosterhout, Oss, Reusel-De Mierden, Roosendaal, Rucphen, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Steenbergen, Tilburg, Uden, Valkenswaard, Veldhoven, Vught, Waalre, Waalwijk, Woensdrecht en Zundert.