Toeristen Informatie Nederland

Weert

Weert is een stad in de Nederlandse provincie Limburg en de stedelijke kern van de gelijknamige gemeente. De gemeente ligt in Midden-Limburg en bestaat uit de stad Weert en vijf dorpen: Stramproy, Laar, Altweerterheide, Tungelroy en Swartbroek. De gemeente ligt op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Komend vanuit het noorden wordt duidelijk waarom de stad zich promoot als ‘de poort van Limburg’. Verder ligt de stad bij de Peel en aan de Zuid-Willemsvaart. Weert kreeg stadsrechten in 1414. Weert is dé plek voor een gezellig dagje weg. Het aanbod is uitgebreid en het biedt voor elk wat wils. Cultuur, sporten, shoppen of liever de natuur in? Het is de diversiteit waar Weert zijn kracht aan ontleent. De stad kent een historische binnenstad die rijk is aan winkels en gezellige horecagelegenheden. Er zijn mooie bezienswaardigheden zoals molens, kerken, musea, galerieën en diverse rijksmonumenten. Tevens is de stad omringd door prachtige natuur. U vindt er volop recreatiemogelijkheden zoals een klimbos, golfbaan, waterskibaan en routes voor wandelaars, fietsers en ruiters. Laat u dus verrassen door wat de vlaaienstad allemaal in huis heeft.

Overnachten in Weert

Centraal staat de vanzelfsprekende Limburgse gastvrijheid, die overnachten in de gemeente Weert meer dan aangenaam maakt. Kom en geniet van slapen en opstaan in het Limburgse land. In de nabije omgeving van Weert kunt u genieten van het landschap in één van de schitterende natuurhuisjes of hotels.

Komt u met de camper? Camperaars zijn van harte welkom op Camperplaats Weert. Deze Camperplaats is gelegen aan een doodlopende weg langs de Zuid-Willemsvaart in een rustige omgeving. In 2013 behaalde deze Camperpaats de 2de prijs in de NKC verkiezing. De camperplaats is het hele jaar door geopend en de richtprijs is € 12,00. Er zijn maximaal 28 plaatsen beschikbaar.

Bezienswaardigheden in Weert

Door grondige saneringen in de decennia na de Tweede Wereldoorlog is in de oude stadskern veel verdwenen. Toch is er in Weert voldoende bewaard gebleven.

 • Kerken:
  • De Sint-Martinuskerk, die voorkomt in de top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland.
  • Bethelkerk, een protestantse kerk uit 1912.
  • Sint-Jozefkerk, uit 1939.
  • Sint-Hiëronymus en Sint-Antoniuskerk, te Laar, uit 1949.
  • Fatimakerk, een moderne kerk in de wijk Fatima, uit 1955.
  • Sint-Matthiaskerk te Leuken, uit 1955.
  • Sint-Odakerk te Boshoven, uit 1956.
  • Sint-Franciscuskerk, uit 1962.
  • Goede Herderkerk, uit 1967.
  • Verrezen Christuskerk, uit 1972.
 • Kloosters:
  • Het Birgittinessenklooster in de Maasstraat.
  • Het Minderbroedersklooster met de Paterskerk.
  • Kloosterkapel van de Spiritijnen, tegenwoordig Turkse moskee.
  • Ursulinenklooster, voormalig klooster uit 1876.
 • Kapellen:
  • Sint-Rumolduskapel, nabij Molenpoort 27, uit omstreeks 1775.
  • Moeselkapel, aan Irenelaan 93, uit 1912.
  • Sint-Antoniuskapel te Altweert
  • Sint-Odakapel te Boshoven
  • Sint-Donatuskapel te Hushoven
  • Sint-Sebastiaankapel te Laar
 • Windmolens:
  • Wilhelmus-Hubertus
  • Sint Anna
  • Sint-Antonius in Laar
  • Sint Oda in Boshoven
  • Boonesmolen, een molenrestant aan Julianalaan 24
 

Naast bovenstaande bezienswaardigheden heeft Weert ook voor de jonge en actieve gasten een breed aanbod. Ga op avontuur in het klimbosKlimbos Weert is een een locatie voor bootcamp, teambuilding en andere groepsactiviteiten! Het klimbos heeft 4 parcoursen met verschillende hindernissen. 

Een aanrader is het zintuigenpark.  In het zintuigenpark, gelegen midden in de natuur van natuur- en recreatiegebied De IJzeren Man worden de zintuigen Zien-Horen-Voelen-Ruiken-Proeven op een speelse manier geprikkeld. Het zintuigen park is er voor iedereen toegankelijk. Jong en oud. Ook als u een beperking hebt, is het leuk om er naar toe te gaan. De paden en vele speelelementen zijn zo aangelegd dat je er met een rolstoel bij kunt.

Bezoek op hete dagen het zwembad in het IJzeren Man recreatiegebied. Gegarandeerd waterpret bij Zwembad De IJzeren Man, meerdere binnen- en buitenbaden, omgeven door prachtige natuur en in de grote waterplas achter het zwembad ligt een uitdagende Waterskibaan. Daarnaast kunt u ook terecht in onze Beachclub voor een hapje en een drankje. Genieten, voor iedereen in en om het water.

Gelegen op loopafstand van het centrum en het NS-station van Weert, bevind zich het Proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij. Hier is iedereen welkom voor een biertje gemaakt in de naastgelegen brouwerij, proeverij, brouwerijbezoek of groepsactiviteiten. Buiten bier, is er natuurlijk ook fris, wijn, koffie, thee en alcoholvrij in huis.

Uitgaansleven in Weert

Weert is de verzorgingsstad voor een gebied waarin bijna 100.000 mensen wonen. Daarnaast is Weert ook een uitgaanscentrum. Vrijwel al het uitgaansleven voor jongeren is gesitueerd rondom de Oelemarkt, waar alle belangrijke disco’s en cafés liggen. Maar ook op het plein zelf worden in de zomermaanden buitenactiviteiten gehouden voor jongeren. Er is een bewaakte fietsenstalling op loopafstand en verder is er rondom het plein in het weekeinde politiebewaking aanwezig. Maar buiten disco’s en cafés is zijn er ook veel restaurants gevestigd in Weert. Er is hierin een breed aanbod van restaurants, van eenvoudig maar wel gezellig tot toprestaurants. Verder zijn er in Weert ook enkele ijssalons en andere zaken waarin lekkernijen verkocht worden. Ook is het mogelijk om naar de bioscoop of het theater te gaan in Weert.

Wandelen & Fietsen in Weert

In het centrum zijn 20 verschillende folders met routes in het IJzeren Man gebied en Kempen-Broek tegen betaling verkrijgbaar voor zowel wandelaars, fietsers als ruiters. Ook zijn enkele fietsroutes gratis beschikbaar.

Rondom het IJzeren Man gebied vindt u talloze paden en paadjes waar het heerlijk wandelen is. Tussen het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man en de Lozerweg zijn paden aangelegd waar panelen zijn geplaatst die informatie bieden over allerlei thema’s. Maar ook langs de vennen en eendenvijvers zijn altijd allerlei watervogels te aanschouwen. Verder kunt u kiezen voor:

 • een wandeling op eigen gelegenheid, bijvoorbeeld de bewegwijzerde IJzeren Manroute van 6,0 km.
 • een wandeling langs het natuurleerpad, een bewegwijzerde route van 1,3 km. met borden die informatie geven over de flora en fauna.
 • de bewegwijzerde Hertenkamproute van 2,7 km. Deze route komt langs de kinderboerderij en is een rolstoelvriendelijke route.

Winkelen in Weert

Om het winkelen in Weert zo aantrekkelijk mogelijk te maken zijn kosten noch moeite gespaard de afgelopen decennia. Als eerste is het centrum van Weert binnen de singels helemaal autovrij. Weert kent namelijk verschillende promenades, waardoor men, met uitzondering van bepaalde tijden, ongestoord kan lopen door de binnenstad. Verder is het winkelen aantrekkelijk gemaakt door de bouw van De Muntpassage. De Muntpassage is een overdekt winkelcentrum in Weert. Dit centrum met een oppervlakte van 17.285 m². In dit overdekte winkelcentrum midden in de binnenstad zijn ongeveer 50 winkels gevestigd. Ook is er gezorgd voor een goede parkeergelegenheid binnen het centrum. De winkels in Weert houden iedere week op donderdagavond koopavond. De stad Weert wordt als winkelstad vooral geprezen vanwege de gezellige kleine winkeltjes en terrassen. In tegenstelling tot veel andere steden van een dergelijke omvang in de regio heeft Weert ondanks zijn groei de afgelopen decennia toch de kleine winkels kunnen behouden.

Weekmarkt

Hoewel er ook een jaarmarkt is in Weert, heeft de stad ook iedere zaterdag een markt. Deze markt wordt gehouden op twee pleinen, die via een straat, waar ook enkele marktkramen staan, met elkaar verbonden zijn. Deze twee pleinen zijn de (Oude) Markt en de Nieuwe Markt. Op de Nieuwe Markt worden allerlei niet-eetbare artikelen verkocht,
van mode tot en met boeken. Op de (Oude) Markt daarentegen staan wel kramen met eetbare koopwaren. Ook vindt men er verschillende tuinartikelen en andere producten.

Bereikbaarheid Weert

Weert ligt aan nationale en internationale spoor- en wegverbindingen. In 5 minuten bent u op de A2, de autosnelweg van Amsterdam via Eindhoven naar Maastricht, Heerlen en Duitsland, België of Frankrijk. Ook via het spoor is Weert uitstekend bereikbaar. In het centrum van Weert ligt het intercitystation op de lijn Amsterdam-Maastricht/Heerlen v.v. Over water is de stad te bereiken via de Zuid-Willemsvaart. De Zuid-Willemsvaart is een kanaal in de provincies Nederlands-Limburg, Belgisch-Limburg en Noord-Brabant. Het dient als lateraalkanaal van de Maas. Verschillende andere belangrijke waterwegen sluiten erop aan, onder meer de overige Kempische kanalen en het Wilhelminakanaal. Op zijn bijna 122 km lange traject passeert de Zuid-Willemsvaart steden zoals Maastricht, Maasmechelen, Bree, Weert, Helmond en ‘s-Hertogenbosch. Voor het goederenvervoer biedt dit mogelijkheden van en naar de Rotterdamse en Antwerpse havens. Luchthavens zijn te vinden bij Eindhoven en Maastricht en een kleiner vliegveld in Budel vlakbij Weert.

Toeristen Informatie Punt Weert

Het Toeristen Informatie Punt in Weert is gevestigd in de Bruna winkel aan de Markt in Weert. U kunt er terecht voor diverse services.
U kunt terecht voor al ons foldermateriaal, alle cadeaubonnen en informatie over de toeristische mogelijkheden in Weert en omgeving.