Menu
Menu
Het Streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak is een streekmuseum dat zich bevindt in het voormalige raadhuis aan het Jan van Steffenswertplein 1 te Stevensweert.
De collectie omvat voorwerpen die betrekking hebben op het Eiland in de Maas, tussen de Maas en de Oude Maas gelegen. Dit omvat de plaatsen Stevensweert en Ohé en Laak. Tijdens baggerwerkzaamheden in de Maas kwamen heel wat oudheden boven water, zoals een kokerbijl uit de bronstijd (900 v. Chr.). Ook een replica van een houten Sint-Anna-te-Drieën, van Jan van Steffeswert, behoort tot de verzameling. Ook op de middeleeuwen betrekking heeft een maquette van het voormalige Kasteel Stevensweert, terwijl het nabijgelegen Kasteel Walburg eveneens met een maquette is vertegenwoordigd.
Verder zijn er maquettes en voorwerpen die betrekking hebben op de vestingwerken van Stevensweert, een aantal door de Graven Van den Bergh te Stevensweert geslagen munten, en dergelijke.
Bereikbaarheid
Openbaar vervoer: Station Echt – Arriva Bus 61 richting Maasbracht via Stevensweert.
Openingstijden:
1 april t/m 31 oktober
Maandag: gesloten
Dinsdag: gesloten
Woensdag: gesloten
Donderdag: 13.00 – 16.00
Vrijdag: 13.00 – 16.00
Zaterdag: 13.00 – 16.00
Zondag: 13.00 – 16.00
1 november t/m 31 maart
Maandag t/m zaterdag: gesloten
Zondag: 13:00 – 16:00
Omgeving
Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het “Eiland in de Maas”, een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt. De hoofdstroom van de rivier, waaraan Stevensweert ligt, vormt hier de natuurlijke markering van de grens met België en wordt daarom ook wel Grensmaas genoemd. Vanuit Stevensweert heb over de Maas een directe blik op België. Vanuit Ohé en Laak kun je ‘s zomers met het fiets- en voetveer de Maas oversteken naar het Belgische Ophoven.
Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om Stevensweert werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Stevensweert heeft tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden.
De originele vestingwal bestaat niet meer. In 2007 werd begonnen met de reconstructie van een klein deel van de vestingwerken aan de hand van historisch kaartmateriaal van een bastion, ravelijn en bijbehorende gracht noordzijde van Stevensweert. Deze zijn nu te bezichtigen.
Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het stratenpatroon van het stadje te herkennen.
In het in 1858 door de bekende bouwmeester Pierre Cuypers ontworpen gemeentehuis is het streekmuseum Stevensweert / Ohé en Laak gevestigd. Net buiten Stevensweert staat de Hompesche Molen, deze stellingmolen uit 1722 is de hoogste van Limburg. Bij de nabijgelegen Molenplas met haar versteende bomen kun je heerlijk wandelen. Je kunt je in Stevensweert laten rondleiden door een VVV gids.
Elke eerste zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er voor groepen, op afspraak, het gehele jaar door, rondleidingen mogelijk.
Een deel van Stevensweert is een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het stratenpatroon van het stadje te herkennen.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.