Toeristen Informatie Nederland

Peel en Maas

Peel en Maas is een Nederlandse gemeente in de provincie Limburg.De gemeente Peel en Maas ligt aan de linkeroever van de Maas en wordt tot Noord-Limburg gerekend. Voorts valt ze in de Peel, behalve de strook aan de Maas die tot het Maasland behoort. De gemeente Peel en Maas omvat de dorpen Baarlo, Beringe, Egchel, Grashoek, Helden, Kessel, Kessel-Eik, Koningslust, Maasbree, Meijel en Panningen, en de buurtschappen Belgenhoek, Berg, Bong, Broek, De Kievit, Dekeshorst, Dijk, Donk (Kessel), Donk (Meijel), Driessen, Dubbroek, Egchelheide, Everlo, Groeze, ‘t Heeske, Hei (Baarlo), Hei (Kessel-Eik), Heldensedijk, Hert, Hout, Houthei, Houwenberg, Hub, Katsberg, Kaumeshoek, Keup, Korte Heide, Laagheide, Laar, Lang Hout, Lange Heide, Leeuwerik, Loo, Maris, Molenbaan, Molenhuizen, Nederweerterdijk, Oyen, Platveld, Rinkesfort, Roggelse Dijk, Rooth, Schafelt, Schoorveld, Soeterbeek, Spiesberg, Spurkt, Steenoven, Tongerlo, Vergelt, Vieruitersten, Vliegert, Vosberg, Witdonk, Zandberg (Helden), Zandberg (Maasbree) en Zelen. Dat zijn in totaal 11 dorpen en 57 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes).

Overnachten in Peel en Maas

Of u nu alleen, met z’n tweeën, met de kinderen of met de hele familie wil overnachten; de gemeente Peel en Maas heeft bijzondere mogelijkheden om te verblijven in een vakantieparkbed & breakfasthotel of op een camping.

Bezienswaardigheden in Peel en Maas

Peel en Maas is vooral bekend van de rijke cultuur en vele natuur. U kunt er dan ook heerlijk wandelen en fietsen via de knooppunten netwerken. Het is een gebied met in het westen het karakteristieke veengebied van nationaal park De Groote Peel en in het oosten de levendige Maasvallei en de Maas. De druk bevaren Maas levert een boeiend schouwspel op en stroomt langs de aantrekkelijke historische Maasdorpen Baarlo en Kessel.

Op de hoger gelegen zandgronden naar het westen vindt u rustieke dorpen zoals Helden, Panningen, Maasbree en Meijel. Elk met hun eigen verhaal en karakter. Maasbree en Helden met hun oude agrarische karakter gelegen op uitgestrekte akkers en beboste zandgronden. Hier kunt u ook genieten van verschillende bos- en natuurgebieden, zoals het omvangrijke natuurgebied De Heldense Bossen. Hier bevindt zich ook een recreatiepark, ideaal voor een heerlijke vakantie of een enerverend dagje ontspanning.

Centraal in de gemeente ligt Panningen, het koopcentrum van de gemeente. Verderop naar het westen, op de bekende Peelrandbreuk vlakbij Nationaal Park de Groote Peel komen we aan in het Peeldorp Meijel.  Overdag lekker shoppen en lunchen in winkelhart Panningen en ’s avonds heerlijk luxe genieten als een kasteelheer of –vrouw van een overheerlijk diner in een echt kasteel. Bent u in het voorjaar te gast dan mag uiteraard het ‘witte goud’ niet ontbreken op uw bord.

Wandelen in Peel en Maas

Op weg naar mooie wandelroutes in het ‘zuiden’ slaan we Noord- en Midden-Limburg vaak over. Zonde! Want beide regio’s zijn rijk aan fraaie natuurgebieden, er zijn zelfs drie nationale parken rijk (De Maasduinen, De Grote Peel en De Meinweg) en de kant en klare routes liggen er voor het oprapen, via knooppunten of gekleurde paaltjes. U vind hier gebieden met routes van minimaal 10 km, waardoor er veel gebieden afvielen, maar onderstaand select gezelschap overbleef.

Toeristen Informatie Punt Peel en Maas

Het Toeristische Informatie Huis / VVV Panningen is het beste startpunt voor een kennismaking met Peel & Maas. Deze winkel biedt een select aanbod aan fietsroutes en wandelroutes en lokale streekproducten in de breedste zin. Ook kunt u hier terecht voor het algemene VVV assortiment (waaronder cadeaubonnen). Tevens hebben zij dinerbonnen, bioscoopbonnen en podiumkaarten.

Openingstijden: 

maandag 13.00 – 18.00 uur
dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 uur
zaterdag 10.00 – 16.00 uur