Toeristen Informatie Nederland

Leudal

Leudal is een gemeente in de Nederlandse provincie Limburg die op 1 januari 2007 is ontstaan uit de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer. De naam Leudal is ontleend aan het natuurgebied dat tussen de kernen Heythuysen, Roggel, Haelen, Nunhem en Neer gelegen is. Dit gebied is ontstaan door erosie door het beekje de Leu.

Wandelen en fietsen in Leudal

Leudal is een landelijke gemeente met 500 hectare aan landgoederen en bossen en aan de oostzijde begrensd door de Maasplassen. Dat betekent ruimte, bossen, paden en landwegen. Rondom de 16 kernen van Leudal zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Het aan elkaar knopen van diverse wandelpaden en de ontwikkeling van wandelknooppuntenroutes is in volle gang. Gezellige dorpjes, boerenland, bossen en water worden verbonden via het fietsknooppuntensysteem, waarmee korte en lange fietstochten samengesteld kunnen worden. 

Evenementen in Leudal

Gedurende het hele jaar organiseren bedrijven, verenigingen en instellingen evenementen en activiteiten. Er zijn een aantal terugkerende evenementen, zoals schuttersfeesten, braderieën, jaarmarkten, dorpsfeesten, muziekevenementen en straat- en buurtfeesten. Ook worden er veel incidentele evenementen georganiseerd.

Overnachten in Leudal

Verspreid in de gemeente Leudal liggen prachtige natuurhuisjes van waaruit u de omgeving kunt verkennen. Wilt u liever in een hotel overnachten dan zijn er verschillende hotels in de omgeving die arrangementen aanbieden. In het hart van Limburg en grenzend aan de Maas ligt Buitenhof De Leistert. Tijdens een verblijf in een van de luxe vakantieboerderijen in authentieke Limburgse stijl beleeft u het ultieme vakantiegevoel. Het park biedt uitstekende faciliteiten; het subtropisch zwembad staat garant voor urenlang spetterplezier, de kleintjes vervelen zich geen moment in de indoor speeljungle en u kunt genieten van een hapje en een drankje in een van de restaurants of in de cafetaria. Voor een dagje weg zijn er ook opties genoeg, want steden als Roermond en Weert liggen om de hoek. Perfect voor een dagje shoppen of cultuursnuiven. Een echte aanrader zijn ook de Nationale Parken De Groote Peel en Meinweg en natuurgebied Leudal. Kortom, op Buitenhof De Leistert bent u er echt even helemaal tussenuit.

Bezienswaardigheden in Leudal

Baexem
Baexem is een aantrekkelijke woonkern door de ligging dichtbij Roermond en de ligging aan de provinciale weg Weert-Roermond. Baexem bewaart waardevolle herinneringen aan het rijke verleden, zoals kasteel den Baexem, Huize de Brias, het klooster Mariabosch, het voormalige klooster Exaeten (momenteel in gebruik als asielzoekerscentrum) en de standaardmolen Aurora. 

Buggenum
Karakteristiek voor Buggenum is de fraaie bebouwing langs de Dorpsstraat, waaronder de Sint Aldegundiskerk met haar fraaie interieur en Huis Malborgh. De schrijfster Neel Doff is in 1858 in Buggenum geboren. 

Ell
Net als Ittervoort behoorde ook het dorpje Ell vroeger bij Thorn. Van de middeleeuwse kerk zijn nog enkele resten in de huidige kerk opgenomen.Ten westen van Ell ligt het natuurgebied Heijkersbroek aan de Tungelroyse beek en de Ellerheide 

Grathem
In de woonkern Grathem staat een monumentale kerk met een laat-romaanse mergelstenen toren uit de 13e eeuw. De oude kern Grathem is bijzonder fraai en wordt daarom getypeerd als de “parel” van de gemeente. De gerestaureerde watermolen is zeer zeker een bezoek waard. Daarnaast staan er 2 kastelen in Grathem, kasteel Ten Hove en kasteel Groot Buggenum.

Haelen
Kasteel Aldenghoor is een middeleeuwse burcht. Het hoofdgebouw uit de 17e eeuw heeft 2 vleugels met wolfdaken. Op de binnenhoek is een zwarte ronde toren uit 15e of 16e eeuw van baksteen en mergel. Aan de Roggelseweg ligt het Monument van Verdraagzaamheid. Dit Monument is opgericht als herinnering aan de oorlogsjaren 1940-1945 en aan de 687 militairen van 11 nationaliteiten die in het Leudal gebied hun leven hebben verloren. 

Haler
Het dorp Haler is omringd door een aantrekkelijk cultuurlandschap. Bijzonder is het eeuwenoude eslandschap. Even buiten Haler ligt de Uffelse watermolen. Haler is uiterst geschikt voor mensen die opzoek zijn naar rust, natuur en fraaie monumenten.  

Heibloem
Heibloem ligt ten noorden van Roggel en ligt in een bosrijk gebied met prachtige fiets- en wandelmogelijkheden. Er staat sinds 2000 in Heibloem een monument ter nagedachtenis van geweldslachtoffers zoals Nicky Verstappen. Hij was woonachtig in dit dorp.

Heythuysen
De kern Heythuysen is de grootste kern van de gemeente Leudal. In het winkelcentrum kunt u gezellig winkelen met volop aanbod en parkeergelegenheid. Ook voor de natuurliefhebber heeft Heythuysen veel te bieden. In de directe omgeving liggen fraaie natuurgebieden, zoals het Leudal tussen Heythuysen en Neer en de loof- en naaldbossen langs de Leu- en Zelsterbeek. De Beylshof is een natuurgebied ten zuiden van Heythuysen aan de Tungelroyse beek. Ten noorden van de kern bevinden zich de bossen van Heibloem en de natuurgebieden in het gebied Caluna. Daarnaast heeft Heythuysen een aantal bezienswaardigheden, zoals de Sint Antoniusmolen, de missiekapel en galerie In ‘t Vergulde Hirt.

Horn
Kasteel Horn is met zijn ovaalvormige burchtmuur in hoofdzaak 15e en 16e eeuws, maar kent ook restanten uit de 14e eeuw. Dit stamhuis van de heren van Horn verkeert in goede staat van onderhoud. Rondom het kasteel ligt een fraai wandelpark. Daarnaast liggen in Horn 2 windmolens, De Hoop en De Welvaart, die op gezette tijden draaien

Hunsel
De kern Hunsel vroeger behoorde tot het land van Kessenich (België). Hier liggen nog enkele oude boerderijen en kapelletjes. De gedeeltelijk uit 1839 stammende Jacobuskerk is gebouwd op de fundamenten van de middeleeuwse kerk. Even verderop stroomt de Uffelse beek. Kenmerkend voor het landschap rondom Hunsel zijn de hogere zandgronden met houtwallen. 

Ittervoort
Ittervoort behoorde vroeger tot het vorstendom Thorn en ligt op de plaats waar de Itterbeek het natuurgebied ’het Vijverbroek’ instroomt. Hier kruiste vroeger de Romeinse weg Tongeren-Nijmegen via een doorwaadbare plaats de Itterbeek. Aan de overzijde van de Napoleonsweg staat de parochiekerk uit de 19e eeuw. Tussen Neeritter en Ittervoort ligt een watermolen, de Schouwsmolen

Kelpen-Oler
Kelpen-Oler is een kleine kern. De parochiekerk werd gebouwd in 1935 naar een ontwerp van J.Th.J. Cuypers en P. Cuypers junior uit Roermond. De kerk midden tussen Kelpen en Oler was het begin van de vorming van de gezamenlijke woonkern Kelpen-Oler. Kelpen en Oler worden voor het eerst vermeld in 1329. Enkele bodemvondsten wijzen er echter op dat dit gebied ook in de prehistorie reeds werd bewoond. Het Keversbroek is een mooi natuurgebied in de omgeving van Kelpen-Oler. Aan de rand van deze woonkern ligt het bedrijventerrein Kelperheide.  

Neer
De kern Neer heeft een paar toeristische pareltjes, zoals de bierbrouwerij, het klooster Keizerbosch en de oude Friedesse watermolen, midden in het dorp. Een bezoek aan het historische dorpscentrum met imposante kerk en fraaie historische panden en geveltjes is een aanrader. In de omgeving van het dorp kunt u onder meer genieten van de prachtige vergezichten over de Maas en van de Neerbeek met zijn vistrappen. Daarnaast is Neer bekend om het windmolenpark aan de rand van het dorp. 

Neeritter
Neeritter was vroeger een heerlijkheid aan de Itterbeek en was volledig omwald. Van deze omwalling zijn slechts nog enkele resten zichtbaar. Rond het centraal gelegen Frankische pleintje vindt u monumentale woonhuizen en boerderijen, waaronder het 15e eeuwse gasthuis. De Sint Lambertuskerk bestaat uit een 13e eeuwse toren bekroond met de zogenaamde Peperbus. Op korte afstand van de dorpskern ligt de Itterse Heide, een landschap van bosperceeltjes, houtwallen en akkers.

Nunhem
Het gastvrije dorpje Nunhem wordt omgeven door het prachtige Leudalgebied en door de rivier de Maas. Na een wandel- of fietstochtje door het Leudal kunt u in Nunhem op een terras lekker even bijkomen. Op uw weg terug kunt u nog even een uit 1719 daterende hoeve Huize Nunhem meepikken. Maar ook de monumentale Sint Servatiuskerk is een bezoek meer dan waard. 

Roggel
Gastvrij en actief Roggel staat bekend als een aantrekkelijk dorp waar altijd wel wat te beleven valt. Er is een groot recreatiepark met zwembad, speeltuin, camping en manege. Een aantal maal per jaar wordt een drukbezochte markt gehouden. Buiten het dorp ligt de Sint Petrusmolen uit 1866.