Fletcher Hotel-Restaurant La Ville Blanche ligt in het gezellige centrum van het Limburgse plaatsje Thorn. In de volksmond noemen zet dit ook wel ‘het witte stadje’, vanwege de vele witte bouwwerken. Daarnaast is Thorn in 2013 uitgeroepen tot het leukste dorp van Limburg. De omgeving bestaat uit heel veel natuur, waaronder de prachtige Maasplassen. Maar ook een uitstapje naar de stad Roermond behoort tot de mogelijkheden.
Fletcher Hotel-Restaurant La Ville Blanche beschikt over 23 comfortabele hotelkamers. Deze hebben allemaal een eigen badkamer, gratis wifi, televisie en zithoek. Het hotel heeft een sfeervol restaurant, een gezellige brasserie, maar ook een bar, lounge en terras. Er is een beveiligde fietsenstalling, voor de zelf meegebrachte fietsen. Maar ze zijn ook te huur in het hotel. Je trouwe viervoeter is hier ook van harte welkom.
Omgeving
Vlakbij Fletcher Hotel-Restaurant La Ville Blanche ligt De Grote Hegge, dit is een onderdeel van de Maasplas, inclusief een strandje. Hier kan je met lekker weer heerlijk zonnebaden. Je kan ook voor een rondvaart over de mooie Maasplassen kiezen. Wil je liever de drukte van de stad opzoeken, dan biedt Roermond uitkomst. Degene die cultuur willen snuiven kunnen hier naar het Stedelijk Museum Roermond en de shopliefhebbers hebben de dag van hun leven bij Designer Outlet Roermond.
Het ‘witte stadje’ Thorn was vroeger een mini vorstendom. Tegenwoordig is het een gastvrij stadje voor bezoekers uit de hele wereld. Thorn staat bekend om haar markante witgeschilderde huizen en monumentale panden. De Abdijkerk torent overal bovenuit. Via de typische straten en steegjes van maaskeien in het historische centrum kom je bij gezellige terrasjes. Voor streekspecialiteiten op je bord én in je glas. In Thorn worden al je zintuigen verwend.
Natuurgebied De Koningssteen nabij Thorn is een zeer geslaagd Grensmaas-project. Gallowayrunderen en Konikspaarden dragen bij aan een veelzijdige ontwikkeling van bos, struwelen en graslanden. Ook de watersporter komt aan zijn trekken op de weidse Maasplassen en het RivierPark Maasvallei. België ligt slechts op een steenworp afstand.
Elke derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er het hele jaar door, rondleidingen voor groepen mogelijk. Ook zijn er vanuit Thorn rondvaarten door het prachtige Maasplassengebied.
Bezienswaardigheden
- De kern als geheel, met zijn statige witte huizen, is een beschermd stadsgezicht. De straten zijn met Maaskeien geplaveid. Het stadje bevat een groot aantal rijksmonumenten.
- De Sint-Michaëlkerk of Stiftskerk in Thorn is een parochiekerk waarvan de delen grotendeels uit de 14e eeuw stammen. Het was de stiftskerk van de Benedictijner Rijksabdij in Thorn. Het is een gotische kruisbasiliek met een oostelijke crypte onder de kruising en het koor. Er is een verhoogd “vorstinnekoor” in het zuidelijke dwarspand dat ooit dicht bij het paleis van de abdis lag. De onderbouw van de toren is een restant van het westwerk van de oudere romaanse kerk. Na de opheffing van het klooster in 1797 werd de oude parochiekerk gesloopt en nam de gemeente deze kerk in gebruik. De beroemde neogotische architect P.J.H. Cuypers restaureerde in de 19e eeuw de kerk. Cuypers liet de oostelijke kapellen slopen en verhoogde de toren. In de nabijheid van de kerk staat een Heilig Hartbeeld uit 1925.
- De Abdij van Thorn werd na 1797 gesloopt. Enkele overblijfselen zijn: Een 16e-eeuwse laatgotische muur aan de Hofstraat die mogelijk een restant is van het paleis van de abdis; de puntgevel van de schuur aan Hofstraat 10; de voormalige abdijkeuken (Hofferkeuken) aan Hofstraat 12; delen van de immuniteitsmuur aan Kloosterberg en Wijngaard; een van de zeven immuniteitspoorten aan de Kloosterberg; de boerderij aan Hofstraat 14 die fungeerde als neerhof.
- Het voormalig Begijnhof, aan Kloosterberg 1.
- Diverse kanunnikenhuizen
- Het voormalig Munthuis aan Daalstraat 3. Thorn verkreeg in de 10e eeuw muntrecht, wat in 1582 officieel werd opgeheven, maar tot in de 17e eeuw hebben de abdissen nog munten geslagen. Het huidige huis heeft een 18e-eeuws aanzien.
- De Oude School aan Hofstraat 4-6 werd opgericht in 1701, toen de kloosterschool te klein werd. Het gebouw heeft twee naast elkaar gelegen puntgevels.
- De Kraekermolen, een voormalige watermolen uit 1880.
- Molenromp Zeldenrust
- De Grote Hegge, aan Waterstraat 9, een voormalig omgracht herenhuis.
- Huis Groenenberg, aan Onder de Bomen 2, een voormalig omgracht herenhuis.
- Een groot aantal woonhuizen, zoals Daalstraat 5 (1627); Hofstraat 3 (1688); Hoogstraat 34 (1714); Hoogstraat 12-14 (mogelijk 18e-eeuwse kern, vensters gewijzigd in 1860); Hofstraat 1; Daalstraat 9; Bogenstraat 17 (alle drie met mogelijk 18e-eeuwse kern); Hoogstraat 15 (18e-eeuwse gevel); Trippaardstraat 3 (1739); Bogenstraat 16 (1664), waar Elisabeth van Manderscheidt-Blanckenheim een christelijk leerhuis (godsdienstschool) stichtte; Bogenstraat 24 (1751); Bogenstraat 4 en 18 (18e-eeuwse topgevels).
- Een aantal historische langgevelboerderijen, zoals Segershof 1 (Zegershof, uit 1899); Wijngaard 3 (mogelijk 16e-eeuwse kern); Bogenstraat 11 (17e eeuw); Waterstraat 1, 3 en 5 (19e-eeuws); Trippaardstraat 5; Holstraat 13-15 (1871); Wal 16 (1866).
- Pomp aan Bogenstraat, uit 1740, in barokstijl.
- Gietijzeren pomp en tevens lantaarnpaal, aan de Wijngaard, uit einde 19e eeuw.
- Monument voor Pieter Hubertus Baltazaar Motké, uit 1874.
Toeristen Informatie Punt Thorn
Wijngaard 14
6017 AG Thorn