Toeristen Informatie Nederland

Gennep is een gemeente in het noorden van de provincie Limburg, en is prachtig gelegen tussen de Maas en Niers. De gemeente telt 17.771 inwoners ( 2023 ) en heeft een oppervlakte van 58,37 km² (waarvan 1,60 km² water). Gennep is vooral bekend door het keramiek wat er gemaakt werd. Deze eeuwenlange keramiektraditie in dit gebied is ontstaan in doordat het rijk is aan hout en klei. In en rondom Gennep zijn hiervan nog veel sporen te zien. De gemeente Gennep omvat naast de gelijknamige stad verder de dorpen Milsbeek, Ottersum Heijen, en Ven-Zelderheide, en de buurtschappen De Looi, Diekendaal, Hekkens, Aaldonk, Dam, en Zelder. Dit is in totaal 1 stad, 4 dorpen en 6 buurtschappen. In de gemeente zijn er een aantal gemeentelijke monumenten, oorlogsmonumenten en rijksmonumenten. Gennep ligt midden in het groen en is het beste te voet ontdekken. Wandel langs historische gebouwen en moderne kunstwerken, de stadsmuur, het oude stadhuis, de Genneper Molen, het oorlogsmonument De Barmhartige Samaritaan, de stadsmuur en het Nierspark.

Bezienswaardigheden in Gennep

  • Museum het Petrushuis
  • Het religieus museum De Crypte
  • Museum De Pottenbakkerij
  • de Martinustoren
  • Het Stadhuis van Gennep
  • Molen De Reus
  • Het Groene Gracht Sluisje
  • Heilig Hartbeeld
  • Oorlogsmonument De Barmhartige Samaritaan
  • het Nierspark

Winkelen in Gennep

Gennep is niet zo heel groot, maar het aanbod is er niet minder om. Er zijn hier nog veel lokale ondernemers die de tijd nemen voor hun klanten. Naast de lokale winkeltjes heeft Gennep natuurlijk ook filialen van ketens zoals o.a.: Novita – Wonen en Slapen, Art Home & Living, Jola Mode, Zi-Zo Damesmode, Takko Mode, Kruidvat, Bruna, Scapino, Action, Etos, Expert, Hema, Mus&Co, Kringloop Gennep, Schoenmakerij De Leest en Pearle. Het merendeel van de winkels zijn gevestigd in de Zandstraat, maar er liggen ook winkels in het knusse en eigenzinnige Niersstraatje. In Gennep zijn overigens wel veel supermarkten te vinden.

 

Wandelen in Gennep

Het is echt schitterend wandelen in Gennep. Er lopen prachtige wandelroutes door de veelzijdige natuur. Van de Maasduinen tot de Maasheggen en van het Reichswald tot het Genneper Huys. De Genneper heide bijvoorbeeld is een zeer mooi natuurgebied, en ligt net buiten het Nationaal Park. Hier zijn voornamelijk heide en bossen, en is ontstaan op de kalkarme rivierduinen van de Maas en de Niers. Verder zijn er nog zeer zeldzame planten te vinden zoals: moerashertshooi, krabbenscheer, en verschillende waterlelies en de kleine veenbes. Het Pieterpad van de Sint-Pietersberg naar Pieterburen loopt ook door de gemeente Gennep. Ook loopt het voormalige Duits lijntje door de Genneperheide. Station Gennep was ooit het grootste station aan het Duits Lijntje.

Wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse lopen tijdens deze dagen ook door de gemeente.

Aan de randweg in Gennep is voor kinderen een natuur belevings pad waarbij ze kunnen klauteren in een klimboom, Lopen over een takkenril of zelfs lopen over het water. Zo maken ze kennis met allerlei materialen in de natuur. Er is ook een plek in een stukje bos waar ze zelf hutten mogen bouwen.

Overnachten in Gennep

Gennep heeft verschillende mogelijkheden om te overnachten. Kampeerders kunnen terecht op Camping Hoeve de Schaaf in Heijen. 

De gemeente Gennep heeft drie gemeentelijke camperplaatsen: de parkeerplaats aan de Siebengewaldseweg 13 in Ottersum, de parkeerplaats bij De Diepen in Milsbeek, en de parkeerplaats bij de Martinuskerk in Gennep.

 

Toeristen Informatie Punt Gennep

Het TIP is gelegen in het oude stadhuis van Gennep. Openingstijden:
Donderdag: 10.00 – 14.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur