Tussen het bourgondische Maastricht en het oude Mergelstadje Valkenburg ligt Camping ’t Geuldal. Op de camping zijn ruime kampeerplekken en comfortplaatsen voor caravans, tenten en vouwwagens die door de natuurlijke ligging prachtig groen zijn omgeven. Voor campers zijn er speciale verharde plekken met een groenstrook. Er is een camperservice plaats, waar je de tank kunt legen en bijvullen. Deze is gratis te gebruiken voor de campinggasten. Er zijn ook chalets en safaritenten voor als u liever wat huurt.
Op de camping zijn 4 goedverzorgde en verwarmde sanitairgebouwen. Hier vind je een groot aantal toiletten en douches. Voor de douche heb je een campingsleutel nodig. Met deze sleutel kun je ook warm water tappen en de slagbomen openen. De afwas kun je zowel binnen als buiten de gebouwen doen. De familie- en mindervalide ruimte zijn in het hoofdgebouw van het plein. Hier vind je ook de wasmachines en drogers (munten zijn te verkrijgen bij de receptie).
Per kampeerplaats zijn maximaal 2 honden toegestaan.
Omgeving
Meerssen is een dorp in het Heuvelland van de Nederlandse provincie Limburg met ongeveer 7.450 inwoners (inclusief Rothem en Raar). Het is sinds 1 januari 1982 de hoofdplaats van de toen gevormde gelijknamige fusiegemeente Meerssen. Samen met Bunde en Rothem vormt de plaats een relatief dichtbevolkt gebied ten noorden van de provinciehoofdstad Maastricht.
Meerssen is gelegen op de grens van het Maasdal en het Geuldal aan de rivier de Geul op ongeveer 50 meter boven NAP. Eveneens kruisen bij Meerssen de snelwegen A2 en A79. Dit geeft aan dat Meerssen een gunstig gelegen plaats is en het dorp wordt regelmatig door toeristen gebruikt als uitvalsbasis naar het Geuldal. Meerssen zelf is eveneens bezienswaardig. De gunstige ligging zorgt er tevens voor dat er veel forensen wonen die werken in Maastricht, Parkstad of Sittard.
Bezienswaardigheden
- De Basiliek van het H. Sacrament, in haar huidige vorm daterend uit de 14e eeuw, geldt als een pronkstuk van de Maasgotiek. In deze kerk bevindt zich een 12 meter hoge sacramentstoren met fraai gotisch beeldhouwwerk, ter herinnering aan de wonderen die hier plaatsgevonden zouden hebben.
- Naast de basiliek bevindt zich nog een restant van het Klooster Kleine Zusters van Sint Joseph.
- Het nabij de basiliek gelegen Proosdijpark met daarin de Gloriëtte (een theekoepel), en de Vredeskapel.
- Het Leopoldskerkje
- De Sint-Jozef Arbeiderkerk
- De Sint-Jozefkapel
- De Mariakapel
- Lourdesgrot
- De Synagoge van Meerssen.
- De Joodse begraafplaats
- De monumentale grafkapellen van de Begraafplaats van Aubel, de familie Kleuters-Janssen en de familie Brouwers op de Algemene Begraafplaats Meerssen
- Leden van de Maastrichtse ondernemersfamilie Regout woonden jarenlang in Meerssen en leidden er enkele fabrieken. Een aantal fabrieken, kastelen en villa’s liggen op het grondgebied van de gemeente Maastricht. In de buurtschap Weert, vlak bij kasteel Vaeshartelt, bevinden zich de villa’s Weert en Zonnevang. Leden van de familie Regout zijn ook in Meerssen begraven, in een monumentale grafkelder naast de Basiliek.
- Het oude stationsgebouw van Meerssen uit 1900 is eveneens een rijksmonument.
- Het voormalig raadhuis, aan Beekstraat 22-24, door Carl Weber, neogotisch pand, vanaf 1952 in gebruik als politiebureau.
- De Groote Molen, watermolen op de Geul
- Boerderijen en woonhuizen:
- Markt 10, woonhuis van omstreeks 1750, maakte deel uit van een in oorsprong 17e-eeuwse boerderij.
- Proosdijhof, aan Kerkstraat 27, gesloten boerderij van omstreeks 1840.
- Woonhuizen Markt 1, Markt 3, en Beekstraat 25, mogelijk kanunnikenhuizen geweest, in de 19e eeuw van nieuwe voorgevel voorzien.
- Beekstraat 52, van de 18e eeuw, mogelijk een kanunnikenhuis geweest.
- Bunderstraat 21, heeft een gevelsteen die deels in rococostijl is.
- Voormalig hotel De Geulvallei, aan Tussen de Bruggen 1, van 1760, in bezit geweest van Louis Regout (1887-1903) en de Zusters van de Heilige Harten (1903-1952)
- Boerderij Tussen de Bruggen 2-4, L-vormige mergelstenen hoeve van 1734, verbouwd in de 19e eeuw.
- Groeve Waterval, een geologisch monument