Minicamping de Torenvalk is gelegen in Grashoek en beschikt over 15 kampeerplaatsen en 9 stroomvoorzieningen, dus echt een kleinschalige camping! Er is geen zwembad of kantine, maar wel een vuurplaats en een speelplaats voor de kleinste kampeerders. 50-plussers en gezinnen met jonge kinderen voelen zich in deze landschapstuin zeker thuis. De minicamping is autovrij (campers natuurlijk uitgezonderd). Alleen bij aankomst en vertrek mag je met je auto het terrein op. Er zijn ruime douches met thermostaatkraan, kluisjes met smartphone laadpunt; het moderne sanitair gebouwtje is van alle gemakken voorzien. Kampvuur maken, bij minicamping de Torenvalk mag! In de landschapstuin kun je nog kamperen rond het kampvuur. De camping beschikt over een mooie grote, veilige vuurplaats waar je ‘s avonds behalve met een drankje van het kampvuur kan genieten ook heerlijk kunt bbq-en.
Kampeerders kunnen hier terecht met een tent, caravan, camper of vouwwagen vanaf 1 april t/m 31 oktober.
Voor een bijzondere overnachting kun je ook een vintage caravan of een karakteristieke pipowagen huren! Pipowagen de Klaproos staat op een mooi plekje in de landschapstuin en is van alle gemakken voorzien. Glamping op z’n best!
Omgeving
Grashoek is een dorp in de Nederlands-Limburgse gemeente Peel en Maas. Het dorp had op 1 januari 2021 1.685 inwoners. Onder het dorp Grashoek vallen ook de buurtschappen Belgenhoek, De Kievit (deels), Houwenberg, Maris (grotendeels), Spiesberg en Vliegert. Dat zijn in totaal 6 buurtschappen.
Bezienswaardigheden
- Er zijn in Grashoek een viertal wegkruisen, en wel bij Helenaveenseweg 76, bij Marisstraat 43, aan de Ontginningsweg en aan de Marisbaan (ter herinnering aan de slachtoffers van het landmijndrama vlak na de oorlog). Aan de Roomweg, ter hoogte van Kapèlkeshof, staat een Mariakapel uit 1930: de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdeskapel.
- Het Pioniersmonument bevindt zich aan de Pastoor Vullinghsstraat, tussen pastorie en Ankerplaats. Hier werd op de plaats van het oude kerkhof een monument opgericht ter herinnering aan de pioniers die Grashoek hebben ontgonnen. Het oude kerkhof is in 1953 opgeheven, maar nimmer geruimd. Vanaf 2015 is het onderdeel van het nieuwe dorpsplein.
- Het Vliegtuigmonument stamt uit 2002. Op 15 juni 1943 is boven Grashoek een Lancaster bommenwerper neergeschoten door Duitse nachtjagers. Bij de crash in de bossen van Grashoek kwamen de zeven bemanningsleden om het leven. In 2002 heeft de Werkgroep Vliegtuigmonument bij de plek van de crash een monument opgericht. Dit monument is geadopteerd door de kinderen van Basisschool De Horizon. Deze zorgen voor het onderhoud.
- Ongeveer 50 meter achter het monument is in het landschap nog duidelijk de plaats van inslag te herkennen.
- Naast het monument werd in 2013 een informatiebord geplaatst waarop in twee talen uitleg over de gebeurtenissen is gegeven.
- De herdenking vindt iedere 5 jaar plaats. In het Grashoeks jubileumjaar 2018 is het tevens precies 75 jaar geleden dat de bommenwerper is neergeschoten.
- Het Kerkrazziamonument bevindt zich tegen de muur van Gemeenschapshuis De Ankerplaats. Het is een plaquette ter herdenking van de deportatie van de meer dan 100 Grashoekse mannen tijdens de kerkrazzia van 1944 en de zeven mannen die niet zijn teruggekomen… Het monument is genaamd “Sporen die bleven”. Op 8 oktober 1944 vonden er namelijk in heel Noord-Limburg zogenaamde kerkrazzia’s plaats. De razzia van Grashoek vond plaats in de vroege morgen waardoor er relatief veel mannen werden opgepakt. Alle mannen tussen de zestien en vijfenzestig jaar moesten mee. Het merendeel werd tewerkgesteld bij de Hermann Göring-Werke.
- De Heilig Hart van Jezuskerk, uit 1954.