Toeristen Informatie Nederland

Brunssum

Brunssum is een stad en gemeente in het zuidoosten van Nederlands Limburg. Naast Brunssum, zijn de buurtschappen Rumpen, Treebeek, Bouwberg en De Kling of Onder-Merkelbeek in de gemeente Brunssum opgegaan. Brunssum maakt deel uit van het bestuurlijke samenwerkingsverband Parkstad Limburg en ligt in de Oostelijke Mijnstreek. De partnergemeente van Brunssum is het Duitse Alsdorf.

Overnachten in Brunssum

Het EuroParcs Resort Brunssummerheide grenst direct aan de schitterende Brunssummerheide, waardoor men met recht kan spreken van een toplocatie! Europarcs Resort Brunssummerheide beschikt over een aantal uitstekende faciliteiten waar u zich prima mee kunt vermaken. Neem met mooi weer een duik in de zwemvijver, relax op het bijbehorende strand of huur een fiets op het park en verken de mooie natuurrijke omgeving. Direct naast het Europarcs Resort Brunssumerheide is er gelegenheid om een balletje te slaan bij de locale golfclub. Uiteraard kunt u ook overnachten in de één van de schitterende vakantiehuizen of hotels in Brunssum. Komt u met de camper naar Brunssum? In Brunssum is de camperlocatie Parking Schutterhuske na de opening nog steeds gewoon gratis voor camperaars.

Bezienswaardigheden in Brussum

In de historie van Brunssum is niet alleen het rijke roomse leven en het Mijnverleden terug te vinden; Brunssum werd al bewoond ten tijde van de Romeinen en kende een roerig verleden, met Duitse, Franse en Oostenrijks-Hongaarse invloeden. De bloeiperiode van de mijnen hebben Brunssum letterlijk op de kaart gezet; de tuinstad-architectuur is tot de dag van vandaag terug te vinden in de wijken als Treebeek maar ook in de parkstructuur, in het centrum en in het openluchttheater.

Clemensdomein
Het Clemensdomein Oud Merkelbeek is een rijksmonument en is gelegen in de gemeente Brunssum bij de grens met Beekdaelen. Dit rijksmonument omvat het oude Clemenskerkje, de Lourdesgrot, het grafmonument van de baron de Negri en een stukje oude kloostermuur. Het meest spirituele plekje van Nederland, met fundamenten die dateren uit de 10e eeuw. Het interieur krijgt vorm met zeer bijzondere en goed geconserveerde muurschilderingen. Het Clemensdomein is een knooppunt in culturele routes, en zeker een bezoek waard.

St. Vincentiuskerk
Dit is de oudste parochiekerk van Brunssum, gebouwd in 1924. Voor architect van het Glaspaleis, Frits Peutz, was deze kerk de eerste in een reeks kerken die hij ontwierp. De kerk ligt vlakbij bij Steenkolenmijn Hendrik, en heeft bijzondere en verzwaarde fundamenten, gebouwd om de werking van de bodem te kunnen opvangen. Een bezichtiging waard.

Sterrenwacht Brunssummerheide
De enige publiekssterrenwacht in Nederlands Limburg nodigt u van harte uit om eens een kijkje te nemen in de wereld van de sterrenkunde. Kijk door een antieke telescoop naar de Maan, planeten, verre nevels en sterrenstelsels. Woon een presentatie bij, bezoek de expositie en het planetarium of kom gewoon gezellig een kop koffie drinken!

Openluchttheater
Het Openluchttheater, ontworpen door architect J. Bergmans in opdracht van de Staatsmijnen, bestaat al sinds 1951. In 2012 is het theater, dat ruimte biedt voor 400 bezoekers, geheel opgeknapt in opdracht van de gemeente Brunssum. Vanaf april tot en met september worden in het Openluchttheater in het Vijverpark verschillende voorstellingen georganiseerd. (Kinder)theater, concerten, films, er is voor ieder wat wils.

Vijverpark
Het Vijverpark is een park gelegen in het centrum van Brunssum in Nederlands Zuid-Limburg. het park ligt aan de zuidzijde van het centrum van deze plaats. Aan de westzijde ligt het hoger gelegen Lindeplein met het daaraan het oude Raadhuis. Het park ligt op de rand van de Feldbiss-breuk. Het Vijverpark is ontstaan als overblijfsel van de dagbouw in bruinkoolgroeve Brunahilde II. Inmiddels bestaat de vijver bijna 100 jaar en is het park inmiddels al meer dan 65 jaar oud. Nu een bijzondere plek, midden in het hart van Brunssum, waar veel ouders met kinderen een wandeling maken en de eendjes voeren en waar in het openluchttheater voorstellingen in het park plaatsvinden.

Wandelen in Brunssum

De Cultuurwandeling Brunssum leidt langs 37 bijzondere plekken in het centrum van Brunssum, zowel langs straatbeelden als langs gebouwen Samen geven de objecten een beeld van de 20e eeuwse cultuurhistorie van Brunssum. De route voert langs historische gebouwen als het oud raadhuis, het voormalige Groene Kruis-gebouw, en de Gregoriuskerk. Je maakt kennis met bijzondere plekken als de gerestaureerde rozentuin, het beeldenpark in het Vijverpark, en krijgt doorkijkjes op het oude Brunssum via strategisch geplaatste tijdvensters. De wandelgids is gratis verkrijgbaar bij de gemeentewinkel aan het Lindeplein.

Een actief uitje voor iedere leeftijd in één van de leukste bossen van Zuid-Limburg is Het BloteVoetenPark . Het park ligt in het Schutterspark in Brunssum. Het vier kilometer lange blotevoeten pad ontspant, daagt uit en laat u de natuur ontdekken! Na een bezoek aan het BloteVoetenPark loopt u op wolken! Ervaar de hindernisbanen over de vijver, verdwaal in het doolhof en geniet van de modderbaden, waterpartijtjes, liefdeslaantje, de vernieuwde speelcirkel en veel meer… Slaat u liever een hindernis over? Niks moet, ervaren mag.

Winkelen in Brunssum

Het winkelcentrum van Brunssum is van oudsher geliefd vanwege zijn goede bereikbaarheid, het gratis parkeren en het gevarieerde winkelaanbod.Daarnaast heeft ook elke wijk zijn supermarkten en winkels voor de dagelijkse boodschappen. Het uitgaanshart bevindt zich op het Lindeplein, de huiskamer van Brunssum. Hier bevindt zich volop ruimte voor ontmoeting en uitgaan en worden ook regelmatig grote evenementen georganiseerd.

In Brunssum wordt iedere zaterdag van 8.00 tot 14.00 uur een weekmarkt georganiseerd. Deze vindt plaats op de Kerstraat, in het centrum van Brunssum. Rondom de markt zijn voldoende parkeerplaatsen beschikbaar.

Toeristen Informatie Punt Brunssum

Het Toeristisch Informatiepunt Brunssum is gevestigd in Bibliotheek, Rumpenerstraat 147, 6443 CC Brunssum. Hier kunt u terecht voor:

Informatieverstrekking
Toeristische boeken, kaarten en gidsen
Geschenkbonnen

Openingstijden
Maandag: gesloten.
Dinsdag tot en met donderdag van 10.00-17.30 uur geopend.
Vrijdag van 13.30-17.30 uur geopend.
Zaterdag: voorlopig gesloten.