Toeristen Informatie Nederland

Westerwolde

Westerwolde is gelegen in de provincie Groningen en ligt grotendeels in de streek Westerwolde waaraan zij haar naam heeft ontleend.
Westerwolde bestaat uit een aantal sfeervolle dorpjes; Bellingwolde, Blijham, Onstwedde, Sellingen, Stadskanaal, Ter Apel, Vlagtwedde, Vriescheloo en Wedde. De beroemde vestingdorpen Oudeschans en Bourtange vormen de grenzen van de regio in het noorden en zuiden.
Er is altijd wel wat te beleven in Westerwolde. Is het niet in het ene dorp, dan wel in het andere. Zelfs als er even geen evenementen zijn kunt u nog steeds volop genieten van Westerwolde. Stap op de fiets of trek de wandelschoenen aan en ontdek ook hoe mooi Westerwolde is, als er even niets gebeurt.

Overnachten in Westerwolde

Overnachten kunt u in één van de vele hotels of bed & breakfast accommodaties. Bent u met het hele gezin op vakantie in Westerwolde? Dan kunt u vlakbij het water op Vakantiepark Emslandermeer overnachten in een gezellige bungalow. Terwijl de kinderen lekker zwemmen en kanoën, kunt u hier naar hartenlust karpervissen. Op het park kunt u alle kanten op: golfen op de 5-holes golfbaan, met de kinderen een potje jeu-de-boulen of met het hele gezin naar het subtropisch zwemparadijs. 

Bezienswaardigheden in Westerwolde

– In Ter Apel staat het enig nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen, gelegen in de Kloosterenclave te midden van een 200 ha groot bos met veel wandel- en fiets-mogelijkheden. Het een geregistreerd museum.

– In Wedde ligt het Huis te Wedde of de Wedderborg, een kasteeltje dat oorspronkelijk dateert uit de veertiende eeuw. Vanuit het kasteel werd de heerlijkheid Westerwolde bestuurd. In 1619 verwierf de stad Groningen Westerwolde. Het kasteel werd toen de zetel van de drost die namens de stad het gebied bestuurde.

– Het dorpje Oudeschans werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog gebouwd door Willem Lodewijk van Nassau. Oorspronkelijk lag het aan zee. Na de inpoldering van de Dollard werd het strategisch minder belangrijk en werd de functie overgenomen door Nieuweschans. In de jaren 80 van de twintigste eeuw werd de schans gereconstrueerd.

– In Bellingwolde is het Museum de Oude Wolden dat aandacht schenkt aan kunst, streek en geschiedenis. Het museum heeft ook een collectie werken van de magisch realist Lodewijk Bruckman en van de Groninger kunstkring De Ploeg.

Bourtange is een gerestaureerde vesting in de gemeente Westerwolde, aangelegd tijdens de Nederlandse Opstand. Het is nu een beschermd dorpsgezicht.

Wandelen in Westerwolde

In Westerwolde raakt u nooit uitgewandeld! Het schitterende natuurgebied met haar prachtige beekdalen, verrassende landschappen, sfeervolle dorpen en historische gebouwen is één grote ontdekkingsreis. U kijkt uw ogen uit. Al wandelend maakt ukennis met de veelzijdige landschappen die Westerwolde te bieden heeft. Tijdens uw tocht hoort u de natuur en af en toe haar stilte. Ze laat u in alle rust genieten en ontdekken. Binnen enkele kilometers maakt u in Westerwolde al een reis van de ijstijd tot het heden. Al wandelend ontdekt u de prachtige eeuwenoude geschiedenis. Daarmee behoort Westerwolde tot één van de rijkste gebieden van Nederland. Het is dan ook niet voor niets dat Westerwolde een Nationaal Cultuurhistorisch Landschap en hét wandelgebied van het noorden is! Stichting Wandelen in Westerwolde heeft 40 prachtige wandelroutes uitgezet in Westerwolde. De routes variëren in lengte van 1,5 tot 16 kilometer. Een aantal routes is ook wel te combineren tot een langere route. Ze leiden u langs de meest bijzondere plekjes en laten u kennismaken met de verrassende natuur en de landschappen van Westerwolde.

Loopt u liever wat langere routes? Ook daarmee kunnen we u van dienst zijn. Het Westerwoldepad loopt van Wedde tot Ter Apel en is bijna 100 kilometer lang en u kunt er meerdere dagen over doen.

Natuur in Westerwolde

Onstwedde maakt qua ontstaansgeschiedenis en landschap onderdeel uit van Westerwolde. Westerwolde was lang een zelfstandige landstreek. Pas in 1316 stelde het zich vrijwillig onder bescherming van de bisschop van Munster. Het heeft toen ook zijn naam gekregen; “bos ten westen van de Eems”. Westerwolde was omgeven door een uitgestrekt hoogveenmoeras en alleen vanuit het noorden toegankelijk. Onstwedde ligt ongeveer in de meest noordwestelijke punt. Vanaf Blijham, net ten noordoosten van Onstwedde, gaat het landschap over in de klei van het Oldambt. Westelijk van Onstwedde gaat het Westerwoldse landschap over in de vlakke Veenkoloniën. Als u Onstwedde benadert vanuit westelijke richting doemt de zandrug, waarop Westerwolde ligt, nadrukkelijk op. Het landschap van Westerwolde kenmerkt zich door een grote afwisseling. Kleinschalige eslandschappen, prachtige bossen, heide en vennen, het ontginningslandschap met zijn karakteristieke rechte lijnen van akkers, sloten en kanalen, oude bossen en beekdalen. Bijna nergens in Nederland vindt u op korte afstand van elkaar zo’n verscheidenheid aan landschappen.

Winkelen in Westerwolde

Strunen is Gronings voor ontdekken, zoeken, rondkijken. Rij met auto of fiets door het prachtige gebied en ga op zoek naar streekproducten, unieke cadeauartikelen, mooie brocante, antiek, curiosa en woondecoraties. Op zoek naar speciale verzamelobjecten? Ook dan is het leuk om in Westerwolde lekker rond te strunen.

Wonderlaand Route
De Wonderlaandroute door het prachtige Oost-Groninger landschap telt 17 unieke winkels en varieert van o.a. brocante, delicatessen & Engelse kleding tot lifestyle & wijn. Folders met de route en adresgegevens van alle winkels zijn gratis te verkrijgen bij de deelnemende winkels.

Westerwoldse Struunroute
De Westerwoldse Struunroute is een Antiek- en Curiosaroute langs allerlei winkels in Westerwolde, van Bellingwolde in het noorden tot Sellingen in het zuiden. De route is met de auto of de fiets uitstekend te doen. De routefolder is verkrijgbaar bij de deelnemende bedrijven en plaatselijke Tourist Info’s. Meer info: www.strunendoorwesterwolde.nl

Toeristen Informatie Punt Westerwolde

Waar u ook bent in Westerwolde, er is altijd een informatiepunt voor toeristen in de buurt. Vele enthousiaste vrijwilligers, die de streek in hun hart gesloten hebben, vertellen u graag waar u kunt wandelen, fietsen, golfen of varen.

Tourist Info Westerwolde is er voor de toeristische informatie in het zuid-oosten van de provincie Groningen. Er zijn 12 kantoren, verdeeld over het hele gebied. Door de samenwerking tussen de gemeenten Stadskanaal en Westerwolde kunt u overal in de regio toeristische informatie krijgen.