Toeristen Informatie Nederland

Westerkwartier

Westerkwartier is een gemeente in de Nederlandse provincie Groningen. De gemeente bestaat uit 41 dorpen (officiële woonkernen). De grootste daarvan zijn Leek, Zuidhorn, Marum, Tolbert en Grootegast. Een gebied waar wierden, borgen, molens en kerken al eeuwen de horizon in het Groninger landschap tekenen. Hier ligt de geschiedenis aan uw voeten. Een streek met een rijke geschiedenis met veel verhalen, natuur en water. Voor wie er even helemaal uit wil zijn. Hier maakt u lange wandelingen en fietstochten door eindeloze landschappen. Loop over uitgestorven landweggetjes, op paden dwars door de velden en langs waterwegen. Of ontdek Nationaal Landschap Middag-Humsterland.

Bezienswaardigheden in Westerkwartier

Joods schooltje
Leek was vroeger een handelscentrum waar ook Joodse handelaren en kooplieden actief waren. Al sinds 1705 had Leek een Joodse inwoner. Nadat de Joden in 1796 gelijke burgerrechten kregen in Nederland, volgden er meer. Er kwam een speciale Joodse begraafplaats, een synagoge en vijftig jaar later werd er een Joodse school gebouwd. Hier kregen de Joodse kinderen les in het jodendom en het Hebreeuws. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonden er nog ongeveer negentig Joodse inwoners in Leek. Tegenwoordig is het schooltje ingericht als museum. Het dient als herinnering aan de eenenzestig Joden uit Leek die tijdens de oorlog werden vermoord.

Oude Riet Uitkijktoren
Tussen Boerakker en Noordwijk ligt reservaat de Oude Riet. Tussen 1811 en 1990 was dit de grens tussen Oldehove en Zuidhorn.Nu is het een natuurgebied waar veel vogels leven. In de weilanden zijn onder andere veel ganzen te vinden en af en toe wordt er ook een grote zilverreiger gespot. Aan de Roordaweg staat een uitkijktoren. Vanaf hier zijn de verschillende vogels die in het gebied leven goed te bewonderen.

Blotevoetenpad
Opende – In Opende ligt een bijzonder pad: het Blotevoetenpad. De naam zegt genoeg: schoenen en sokken uit en lopen maar. U loopt door de modder, het water en het gras. Klim over boomstammen of ga via een touw een sloot over. Als het heeft geregend, is er nog meer modder. Onderweg kunt u uitrusten in een van de hangmatten of op een bankje.

Familiepark Nienoord
Leek – Midden in de bossen van Leek is een plek waar geen kind zich verveeld. Dat is landgoed Nienoord. In een parkachtige omgeving met wandelroutes vindt u het familiepark. Hier is er voor ieder wat wils. Zo kunnen de kinderen er op een tractor rijden of zich helemaal uitleven in de apenkooi. Ook kunnen ze er knuffelen met de dieren van de kinderboerderij. In het familiepark is het grootste miniatuurspoorbedrijf van Nederland te vinden met 3,5 kilometer aan sporen. Een frisse duik nemen? Dat kan in het subtropisch zwemkasteel.

Kuzemerkooi
Oldekerk – Bij de eendenkooi van Oldekerk vindt u een leuke natuurlijke speelplaats. In het kooikershuisje leren u kinderenmeer over de eenden en u kunt er gezellig picknicken. Ook is er een houten vogelkijkwand: de ideale plek om vogels te spotten. De natuurlijke speelplaats met stappalen en een fantastische hangbrug over het water zijn perfect voor de avonturiers. Als dit te spannend is, neem dan het Kabouterpad in het bos. Ook komt u met de kinderroute van Parels in het Westerkwartier langs de eendenkooi.

Struisvogelboerderij Boerakker
Boerakker – Enorm lange nekken en supergrote eieren. Struisvogels zijn fascinerende dieren. Bij de struisvogelboerderij in Boerakker bekijkt u deze dieren van dichtbij en smult u van een overheerlijke struisvogeleikoek. De boerderij is geopend tussen april en oktober en door de rondleiding van de eigenaren weet u hierna alles over de struisvogel. Of doe de Struisvogelsafari, waar u zelf op pad gaat met een informatieblad. U kind voert de dieren en bekijkt de emoes en nandoes vanaf de uitkijktoren. Ondertussen zoeken ze eieren voor de speurtocht. Tijdens de safari mogen ze een groepje struisvogels en alpaca’s voeren. Verder zijn er in de winkel leuke struisvogelproducten te koop.

Overnachten in Westerkwartier

Tijdens uw verblijf in Westerkwartier kunt u overnachten in een luxe safaritent op Recreatiepark Westerkwartier. In de safaritenten is een keukenblok aanwezig met koud en warm water. En een inductiekookplaat die gevoed wordt met eigen groene stroom. In de keukenkastjes vindt u servies en alles wat u nodig hebt om lekker te kunnen koken. Een belangrijk kenmerk van deze safaritenten is de luifel waardoor u ook bij wat minder weer toch lekker buiten kunt zitten. Onder de luifel staat een lounge set met een lage zit en in het woongedeelte een hoge tafel met stoelen die allemaal makkelijk verplaatst kunnen worden. Uiteraard zijn er standaard kussens en dekbedden aanwezig in de safaritenten.

Natuurgebieden in Westerkwartier

In het Westerkwartier vindt u veel verschillende landschappen. Er zijn hier mooie meren en bossen, maar ook veel veengrond. De landschappen hebben allemaal een eigen verhaal. Maak bijvoorbeeld een wandeling door de Doezumermieden en voel de grond onder uw voeten trillen. Houdt u meer van bos? Ook dan kunt u terecht in het Westerkwartier. Bijvoorbeeld bij Nanninga’s bos. Het Nanninga’s bosch is een bos in het beheer van Het Groninger Landschap. Het bos van ongeveer 27 hectare ligt net ten zuidwesten van het gehucht Heineburen. Het bos was oorspronkelijk een productiebos in het bezit van de familie Nanninga, die slaagde er niet in om het bos rendabel te exploiteren waardoor het aan zijn lot werd overgelaten. Midden in het bos ligt een vennetje met een open plek, hier groeit onder andere heide, zonnedauw en veenbes.

Winkelen in Westerkwartier

In het Westerkwartier is het voor iedereen leuk winkelen. Waar u ook van houdt, er is altijd wel iets te vinden wat bij u past. De variatie aan winkels is zo groot dat het soms moeilijk kiezen is. In alle dorpen van het Westerkwartier zijn tal van winkels en bedrijven die plezierig zijn om bij te winkelen. In de grotere dorpen Zuidhorn en Leek is een royaler en diverser aanbod. De klantvriendelijke ondernemers heten u van harte welkom.

Fietsen in Westerkwartier

Westerkwartier heeft een interessante geschiedenis en een mooi afwisselend landschap. Het heeft zelfs het oudste cultuurlandschap van West Europa! De nieuwe fiets- en wandelroutes leiden u langs de parels in het Westerkwartier. Er zijn vijf fietsroutes uitgezet, vier daarvan in lengte variërend van 50 tot circa 65 kilometer. Er is ook nog een hele lange fietsroute, de Rietdalroute. Deze fietsroute is maarliefst 120 km lang! Bij iedere fietsroute kunt u kiezen voor een routeverkorting. Naast de fietsroutes zijn er wandelroutes uitgezet. Deze variëren in lengte van 7 tot 16 kilometer. De speurtochten voor kinderen zijn 2 tot 4 kilometer lang.

Uitgaansleven in Westerkwartier

Het Westerkwartier is wat betreft horecabedrijven en uitgaan goed voorzien. Er zijn restaurants te vinden die gerechten uit de Italiaanse, Chinese en Franse keuken serveren. Zomers kunt u op de leuke terrassen plaatsnemen. Is uw gezelschap wat groter, ook dan biedt het Westerkwartier geschikte locaties zoals Zalencentrum Balk of De Kruisweg in Marum.

Toeristen Informatie Punt Westerkwartier

Voor Toeristisch Informatie over Westerkwartier kunt u terecht:

Groningen Store
Nieuwe Markt 1
(Forum Groningen)
9712 KN Groningen
T. 050 3139741