Menu
Menu
Van de honderden stoomgemalen die ooit Nederland drooghielden, zijn er negen bewaard gebleven. Het Museum Stoomgemaal Winschoten neemt hieronder als vijzelstoomgemaal een unieke plaats in. Het is van de circa 120 stoomgemalen in de provincie Groningen de enige die bewaard is gebleven. Het stoomgemaal werd in 1971 buiten werking gesteld omdat het gemaal Hongerige Wolf haar functie overnam. Sinds 1978 is het gebouw en zijn Machine een rijksmonument en tussen 1983 en 1988 werd het complex gerestaureerd. De in 1983 opgerichte Stichting tot het behoud van de Groninger Stoomwerktuigen heeft het gemaal in beheer en er een museum van gemaakt. Een groep enthousiaste vrijwilligers zorgt nauwgezet dat dit unieke industriële erfgoed in goede staat blijft.
Het museum is geopend op:
Woensdag van 9.00 uur tot 12.30 uur.
Vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.
Elke 1e zaterdag van de maand van 9.00 uur tot 14.00 uur.
De extra dagen dat het museum open is staan vermeld in de agenda
Omgeving
Winschoten is een stad en voormalige gemeente in de provincie Groningen in Nederland. Omdat het in 1825 min of meer symbolisch stadsrechten verkreeg, wordt het vaak een stad genoemd. Winschoten is de hoofdplaats van Oldambt en vervult een centrumfunctie binnen de gemeente en het oosten van de provincie Groningen. De plaats heeft als bijnaam de Molenstad, vanwege de aanwezigheid van drie molens. De plaats wordt ook wel Sodom genoemd, de inwoners dientengevolge Sodommers, maar ook wel gekscherend Tellerlikkers. De bijnaam Sodom is afkomstig uit de Joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Winschoten woonde, deze vond dat de overige bevolking er maar losse zeden met betrekking tot seksualiteit en gokken op nahield.
Belangrijkste beeldmerk van de stad is de toren, de ‘Ol witte’ in de Torenstraat die 41 meter de hoogte in steekt.
Even ten noorden van Winschoten (deels binnen de grenzen van de voormalige gemeente) ligt Blauwestad, een groot gebiedsontwikkelingsproject met natuur, een groot meer (800 hectare) en woningbouw. In 2018 waren er al 275 woningen gereed in het gebied en wonen er 400 personen.
Het oudste park van Winschoten is het Sterrebos of Wandelbos nabij het centrum dat tussen 1826 en 1827 op initiatief van de Winschoter dominee B.H. Steringa Kuiper werd aangelegd met behulp van arbeiders die te werk gesteld werden door de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen. In 1907 kreeg het park zijn huidige uitstraling toen landschapsarchitect Leonard Springer een ontwerp voor het park maakte. Het park heeft de status van rijksmonument.
In Winschoten-Zuid ligt het Maintebos. Het rond 1900 aangelegde Maintebos ligt bij het Sint Vitusholt.
Winschoten heeft een 70 hectare groot Stadspark, waarvan 6 hectare bestaat uit waterpartijen. Het Stadspark wordt doorsneden door de weg Bovenburen. Het zuidelijke deel van het park werd aangelegd in 1963 en het noordelijke deel tussen 1976 en 1978. Het zuidelijke deel is meer cultuurlijk aangelegd en het noordelijke deel meer natuurlijk. Onderdeel van het zuidelijke deel vormt het grootste rosarium van Nederland. Ook bevat het park een kinderboerderij. Aangrenzend liggen het sportcomplex van voetbalclub WVV en honk- en softbalclub WHSC.
Aan de Parklaan in Winschoten ligt het grootste rosarium van Nederland.
Ten zuiden van Winschoten ligt het grote landschapspark Tusschenwegen met als bezienswaardigheid de twee oogvormige vijvers.
Bezienswaardigheden
Toeristen Informatie Punt Winschoten
Mr. DU Stikkerlaan 251
9675 DG Winschoten
.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.