Toeristen Informatie Nederland

Stadskanaal

De gemeente Stadskanaal is gelegen in Groningen en beslaat een oppervlakte van 120 km². De naam betekent in Groningen letterlijk “kanaal van de Stad”.In de gemeente Stadskanaal liggen onder meer de volgende plaatsen : Alteveer (gedeeltelijk), Barlage, Blekslage, Braamberg, Ceresdorp, Höchte, Holte, Horsten, Kopstukken, Mussel, Musselkanaal, Onstwedde, Oomsberg, Smeerling, Stadskanaal, Sterenborg, Tange, Ter Maarsch, Ter Wupping, Veenhuizen, Vledderhuizen, Vledderveen, Vosseberg en Wessinghuizen.

Bezienswaardigheden in Stadskanaal

  • Museum Stelmakerij Wever in Mussel
  • Museum Musica in Stadskanaal
  • Philipsmuseum in Stadskanaal
  • Diverse kunstwerken, zoals het trappenhuis Mercurius op het voormalige Philipsterrein
  • Museumschip Jatrie
  • Natuurnetwerk van de Ruiten Aa
  • Pagedal: Pagebos met de Pageplas (natuurplas) die wordt verbonden door de markante brug ‘De Rode Loper’
  • Voormalige vloeivelden ingericht als natuurgebied en zeer geschikt voor vogelliefhebbers.

Winkelen in Stadskanaal

Stadskanaal beschikt over een gezellig winkelcentrum met een diversiteit aan winkels en shops. Midden in het centrum vindt u het kanaal waar deze plaats zijn naam aan te danken heeft. Het centrum van Stadskanaal biedt alles wat van een moderne plaats verwacht mag worden: een aantrekkelijk, deels overdekt winkelcentrum met veel sfeervolle winkels, het Theater Geert Teis genoemd naar de Groninger schrijver Geert Teis Pzn waar jaarlijks ruim 80 professionele theaterproducties plaatsvinden. Filmliefhebbers vinden aan het Menistenplein vlakbij de Schouwburg, het politiebureau en het winkelcentrum Service Bioscoop Smoky. Service Bioscoop Smoky is ook bereikbaar met alle bussen die stoppen voor de Schouwburg. Elke zaterdag van 08.00 tot 17.00 uur is het markt op de Europalaan en Navolaan 

Het parkeren in het centrum van Stadskanaal is gratis, met uitzondering van de parkeerkelder. Langs de Plein-Lijn liggen zes parkeerplaatsen en een ondergrondse stadsparking met in totaal ruim 1600 parkeerplaatsen. De Plein-Lijn voert u op een verkeersveilige manier naar een parkeerplaats in het centrum.

Overnachten in Stadskanaal

City Hotel Stadskanaal is het ideale vertrekpunt voor een paar heerlijke dagen in Nederland. Het hotel onderscheidt zich door de gemoedelijke en uitstekende persoonlijke service. Het hotel is de perfecte keuze voor bezoekers die zoeken naar charme en rust. Ook kunt u vanaf een vakantiewoning in Stadskanaal verschillende uitstapjes maken. Sommige vakantiewoningen zijn gelegen op een vakantiepark. Laat u ook eens verwennen in wellness center Fontana in Nieuweschans of breng een bezoek aan WILDLANDS Adventure Zoo. Bezoek de bruisende stad Groningen en bekijk de verschillende bezienswaardigheden zoals de Martinitoren en het Stripmuseum. Vestingstad Bourtange is zeker een bezoek waard evenals de levendige universiteitsstad Groningen. In Stadskanaal is tevens een zeer geliefde camperplaats.  Alle plaatsen hebben zicht op de passantenhaven. De cp en voorzieningen worden erg goed onderhouden. U vond de ingang van de locatie tegenover Havenkade 10. Ook kunt u in Stadskanaal terecht op één van de schitterende campings.

Natuurgebieden in Stadskanaal

Stadskanaal wordt omringd door een aantal natuurgebieden. Ten westen van de plaats bij de Eerste Dwarsdiep ligt een bosgebied. Ten noorden van Stadskanaal ligt het Adamsbos en de Veenhuizerstukken. Ten oosten van Stadskanaal ligt het Vledderbos en ten zuiden van de plaats ligt het Buinerhornse bos. Eén van de mooiste natuurgebieden rond Stadskanaal is de Veenhuizerstukken. Dit natuurgebied is bijzonder afwisselend. Het natuurgebied Veenhuizerstukken omvat de voormalige vloeivelden in Stadskanaal, een overblijfsel van de aardappelmeelfabriek De Twee Provinciën, die in 1914 haar deuren opende. Het natuurgebied is moeilijk toegankelijk vanwege ontbrekende wandelpaden. Wel is het gebied uitgerust met een vogelkijkhut die vrij toegankelijk is. Vanwege de ontoegankelijkheid wordt het gebied steeds ruiger en vinden veel dieren er een thuis. Het gebied bestaat deels uit bos en deels uit drasland.

Varen en fietsen langs 't Knoal

De ‘Knoal vaarroute’ beschrijft de diverse bezienswaardigheden langs ‘t Knoal van Bareveld tot Munnekemoer. Het brengt in een notendop de boeiende geschiedenis van het veenkoloniaal gebied, het kanaal en de aangrenzende plaatsen in beeld. Natuurlijk is deze route ook als fietsroute te gebruiken. De ‘Knoal vaarroute’ zowel HIER gratis verkrijgbaar als bij de Tourist Info Kantoren in Ter Apel en Stadskanaal en VVV Veendam.

Wandelen in Stadskanaal

Om kennis te maken met Stadskanaal kan men naast fietsen en varen ook via verschillende prachtige wandelroutes kennis maken met de omgeving. Wandelroute de Rode Loper is ongeveer 10 km lang en brengt u langs allerlei bezienswaardheden in Stadskanaal. De route loopt langs onder andere het Pagedal. Langs het schelpenpad langs de wei van de Schotse Hooglanders in het Pagedal zijn in het voorjaar wilde orchideeën waar te nemen. Aan het eind van dit schelpenpad ziet u aan de rechterkant nog een mooi vennetje liggen, met vlonders en mooie begroeiing, hier is de ijsvogel gesignaleerd. Bij de plas, bij de kiosk zijn regelmatig aalscholvers te zien, die op een rijtje op de aanwezige palen in het water hun vleugels droog wapperen. Welkom in Stadskanaal!

 

Toeristen Informatie Punt Stadskanaal

Voor meer informatie en bezienswaardigheden in Stadskanaal en omgeving kunt u terecht bij het TIP in Stadskanaal, Navolaan 15-11, Stadskanaal. Telefoonnummer (0599) 650 039