Toeristen Informatie Nederland

Oldambt

Oldambt is een gemeente in de Nederlandse provincie Groningen, die op 1 januari 2010 is ontstaan uit de samenvoeging van de gemeenten Scheemda, Winschoten en Reiderland

Bezienswaardigheden Oldambt

De gemeente Oldambt ontwikkelt zich steeds meer als recreatiegemeente. Belangrijke trekpleisters zijn kuuroord Thermen Bad Nieuweschans met 200.000 gasten per jaar, het 800 hectare grote Oldambtmeer en de binnenstad van Winschoten, die veel Duitse consumenten aantrekt. Ook het Rosarium in Winschoten en het park en museum rondom de herdenking van de Slag bij Heiligerlee trekt steeds meer toeristen. De voormalige strokartonfabriek De Toekomst is een festivallocatie in wording met als belangrijkste festival Grasnapolsky. Andere festivals in de gemeente zijn het festival Hongerige Wolfstraattheaterfestival Waterbei en het promsconcent Pura Vida.

Overnachten in Oldambt

In de gemeente zijn diverse hotels en pensions te vinden voor overnachtingsmogelijkheden. Ten zuiden van Winschoten liggen in de gemeente Westerwolde recreatieparken waaronder Wedderbergen in Wedde en Park Emslandermeer in Vlagtwedde. Hier ligt ook een van de belangrijkste trekkers van de provincie Groningen: vesting Bourtange. Vesting Bourtange werd eind zestiende eeuw gebouwd als verdedigingswerk in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf de bastions kon je in alle richtingen uitkijken naar vijanden. 

Wandelen en fietsen in Oldambt

In het Oldambt is het prachtig fietsen en wandelen. De omgeving biedt veel afwisseling: een gevarieerd landschap, leuke plaatsen, prachtige natuurgebieden, bossen, historische boerderijen, molens en tal van andere bezienswaardigheden. Via talrijke fietspaden en langs bewegwijzerde routes is het Oldambt al fietsend en wandelend te verkennen. In het gebied staan op verschillende plaatsen Toeristische Overstap Punten, de zogenoemde TOP’s. Bij een TOP kunt u de auto parkeren en verder met de fiets of te voet Oost-Groningen verkennen.

Winkelen in Oldambt

Winkelen in de plaats Winschoten binnen de gemeente Oldambt is hartstikke leuk. Deze kleine binnenstad ademt de Hollandse gezelligheid. Zowel in de vele steegjes en straten als in het winkelcentrum ‘t Rond vind u grote, kleine en bijzondere winkels. Combineer uitgebreid shoppen met een bezoek aan de gezellige cafés en restaurants. De Langestraat, Torenstraat, Engelstilstraat, Israëlplein en de Venne zullen u inspireren. De winkels zijn doordeweeks de hele dag open tot 18.00 uur, met uitzondering van maandagochtend.

Op vrijdagavond vindt de zogenaamde Koopavond plaats. Op deze avond zijn de winkels doorlopend open tot 21.00 uur. Elke zaterdag is het marktdag op het kasteel. Schönfeldplein, de Venne, alsmede voor het winkelcentrum ‘t Rond.

Uitgaansleven in Oldambt

De gemeente Oldambt staat vooral bekend om het gezellige nachtleven. Onder de rook van studentenstad Groningen trekken de kleine dorpjes met door pleziervaartuigen drukbezochte haventjes veel bezoekers van allerlei pluimage. De verschillende bezoekers van de vakantieparken en watersport verenigingen zwermen s’avonds uit over de dorpjes voor het nodige (vakantie-) vertier. Door de goede busverbindingen die tot in de vroege uurtjes voortgezet worden is het mogelijk de verschillende etablissementen in de verschillende dorpjes in een nacht met een bezoekje te vereren. Het meeste speelt zich af in het centrum van de dorpjes aan de marktpleinen en aan de haventjes.

De kleine haventjes in ieder waar de prachtige zeil en motorboten aangemeerd liggen geven u het echte vakantiegevoel. ‘s Zomers zijn er vaste kermissen en is het altijd een gezellige drukte in de dorpjes. Langs de kade’s en op de verschillende marktpleinen vindt u gezellige eetcafe’s van allerlei pluimage waar u heerlijke eenvoudige maaltijden kunt eten en een drankje kunt drinken. Oldambt kent ook een zogenaamd ‘ district van lichte zeden’. In de Hoofdstraat van het plaatsje Nieuwwolda zijn zelfs verschillende parenclubs en nachtclubs te vinden en zogenaamde huizen van plezier. Ook de gay clubs zijn hier goed vertegenwoordigd en het geheel ademt de sfeer van knusheid en artistieke vrijheid uit. Hier vindt u volgens kenners dan ook de beste kroegjes en de leukste clubs. Enkele aanraders zijn Cafe Bar het Fust, Cafe Bar Meneer Jansen en Cafe de Doofpot in Appingendam. De uitgaansgelegenheden worden dan ook zeer goed bezocht.

Stranden in Oldambt

In de gemeente Oldambt bevinden de stranden zich rond het Oldambtmeer.

Het Triadeem

Het Triadeem is een speel- en belevingsplek, gemaakt van zwerfkeien. Het ligt vlakbij Strand Zuid. Kinderen kunnen hier lekker spelen met het water, het zand en de stenen. Ook zijn er natuurlijke zitelementen, waarop u heerlijk kunt genieten van het uitzicht. Honden zijn het hele jaar niet toegestaan op het zwemstrand. Vlakbij het Triadeem is echter nog een strandje waar honden naar hartenlust kunnen zwemmen en ravotten.

Strand Zuid Blauwestad

Vlakbij jachthaven Havenkwartier ligt Strand Zuid. Via een houten loopbrug loopt u zo naar het strand. Er zijn een speeltuin, speelweide, camperplaatsen en een evenemententerrein met parkeerplaatsen. Aan het einde van de pier staat een zogeheten social sofa. Dit zijn met mozaïek beklede banken die door de gehele gemeente Oldambt zijn geplaatst. Elke bank vertelt zijn eigen verhaal van de plek waar ze zijn neergezet. Vanaf hier heeft u een prachtig uitzicht op het Oldambtmeer en de haven. In de haven is een brasserie gevestigd met een terras aan het water. Het zwemwater wordt hier officieel gecontroleerd. Honden zijn op het strand het gehele jaar niet toegestaan. Verderop op het evenemententerrein, nabij het Triadeem, is echter nog een strandje waar honden naar hartenlust kunnen zwemmen en ravotten.

Strand Noord Midwolda

Blauwestad is bij uitstek geschikt om te zwemmen. Het water in Blauwestad is schoon en helder. Daar zorgt het Waterschap Hunze en Aa’s voor. Aan de noordrand van het Oldambtmeer, in Midwolda, kunnen kinderen en volwassenen zich prima de hele dag vermaken. Er is een groot zandstrand, en een speeltuin voor de kleintjes. Vanaf het terras bij het paviljoen is er een mooi zicht op de jachthaven en het water.

Toeristisch Informatiepunt Oldambt

Het TIP is gevestigd in Cultuurhuis De Klinker Mr. DU Stikkerlaan 251 in Winschoten.

Openingstijden
Elke maandag
gesloten
Elke dinsdag
13.00 – 17.00 uur
Elke woensdag
13.00 – 17.00 uur
Elke donderdag
13.00 – 17.00 uur
Elke vrijdag
13.00 – 17.00 uur
Elke zaterdag
13.00 – 16.00 uur
Elke zondag
gesloten