Menu
Menu
Steenhuizen zijn zeldzaam want in heel Nederland zijn er slechts enkele intact gebleven. Het steenhuis in Niebert is dan ook het enige in Groningen, gelegen aan een oeroud wandel- en fietspad, genaamd ‘t Pad. In de aangebouwde schuur van dit steenhuis is het ‘museum ‘t Steenhuus’ gehuisvest. Binnen de muren van het museum bevinden zich o.a. twee permanente ambacht-exposities. Eén voor het bakkersvak en één voor het schildersambacht. Verder zijn er diverse ambachten met bijbehorende gebruiksvoorwerpen en is de vroegere middenstand ook goed vertegenwoordigd. Daarnaast is er ieder jaar een nieuwe wisselexpositie.
Tot de vaste exposities in het museum behoren collecties van het schilder- en bakkersambacht. Verder een stijlkamer-huiskamer anno 1900 en een meidenkamer-keuken. In deze meidenkamer treft u o.a. een “tuugkist” voorloper van de kledingkast aan, een koffiebrander die vroeger gebruikt werd om zelf koffie te branden en voorwerpen om zelf mosterd te maken.
Op de bovenverdieping, die via de trap en eventueel stoellift te bereiken is, oude handgereedschappen, een schooltje, grutters- en kapperswinkel en een taveerne, schoenmakersgereedschap en nog andere gebruiksvoorwerpen.
Het overlevingskistje/reiswieg ten tijde van de 2e wereldoorlog ooit bedoeld voor Prinses Irene, staat ook weer tentoongesteld met foto’s en verhalen over zijn bijzondere geschiedenis en omzwervingen. Dit kistje reisde in mei 1940 met de koninklijke familie van Nederland (IJmuiden) naar Engeland (Londen) en later naar Canada. Na de oorlog is het kistje weer in Nederland beland en via o.a. Hoogkerk in museum ‘t Steenhuus. Ook komen er af en toe gebruiksvoorwerpen bij met mooie en bijzondere verhalen.
De tuin achter het museum is vrij toegankelijk met de grootste dikke beuk van Noord Nederland. Ook is er een (korte) wandelroute uitgezet in de omgeving. De omgeving met z’n coulissen-landschap leent zich uitstekend voor fietstochten en wandelingen.
Jaarlijks heeft museum ‘t Steenhuus diverse activiteiten naast de normale openstelling van het museum. In maart wordt er meegedaan met de grootste landelijke vrijwilligersactie van het Oranjefonds, NL-Doet. Er worden diverse klussen geklaard om en in het museum om het museum voor het nieuwe seizoen er weer spik en span te laten uitzien. Begin mei vindt de opening plaats van het nieuwe museumseizoen. In de maand mei, tijdens de Nationale Molendag, wordt er door de Nieberter Molen en museum ‘t Steenhuus een gezamenlijke dag georganiseerd voor jong en oud.
Omgeving
Niebert is een dorp in de gemeente Westerkwartier in de Nederlandse provincie Groningen. Niebert ligt in het coulisselandschap van het zuidelijk Westerkwartier in het voormalige Ommeland Vredewold. Het dorp is ontstaan als een wegdorp op de oude dekzandrug Vredewold. Kenmerkend zijn de opstrekkende heerden die zich uitstrekken tot ver naar het zuiden van het dorp en in het noorden begrenst worden door het Oude Diep.
Niebert ligt in het coulisselandschap van het zuidelijk Westerkwartier in het voormalige Ommeland Vredewold. Het dorp is ontstaan als een wegdorp op de oude dekzandrug Vredewold. Kenmerkend zijn de opstrekkende heerden die zich uitstrekken tot ver naar het zuiden van het dorp en in het noorden begrenst worden door het Oude Diep.
Niebert bestaat in feite uit twee bewoningsassen. De noordelijke (de Molenweg) is de primaire ontginningsas waaraan tegenwoordig de meeste bebouwing en de oude kerk staan. De zuidelijke is het Malijksepad (lokaal ’t Pad genoemd), een voetpad dat over de oude zandrug tussen Marum en Tolbert loopt. Hieraan liggen een aantal boerderijen en het Iwema-steenhuis (zie geschiedenis). Van oudsher lagen de boerderijen aan de primaire ontginningsas, maar na inklinking van de grond als gevolg van vervening aldaar werden ze verplaatst naar het zuiden. De kerk bleef alleen achter. In de 19e eeuw verschoof de bebouwing weer naar de noordelijke as. Het Malijksepad is nooit meer dan een voetpad geweest, dat door de oprijlanen van de boerderijen verbonden was met de primaire ontginningsas.
Ten oosten van het dorp ligt het gehucht De Holm en ten zuidwesten, rond de Grouwweg, het buurtje Grouw. Ten zuiden ligt de Jonkersvaart. Ten westen ligt het dorp Nuis en ten noorden de dorpen Lucaswolde en Boerakker.
Nieberter molen in Niebert
De Nieberter molen is niet te missen. Sinds 1899 domineert deze molen het gezichtsbeeld in de omgeving van het dorp Niebert. Een bijzondere molen, want deze molen zonder naam is de enige zeskant molen in de provincie Groningen en de hoogste zeskant van Nederland. Elke 1e en 3e zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00 uur is de molen open voor bezichtiging. Een groepsexcursie op aanvraag is ook mogelijk.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.