Menu
Menu
Het Nationaal Bus Museum te Hoogezand is een bus museum met als doel het bewaren, restaureren en rijvaardig houden van autobusmaterieel, met name uit het noordelijk deel van Nederland. Tot 2011 stond het bekend als Noordelijk Bus Museum met als vestigingsplaats Winschoten.
Het bus museum is sinds 13 april 2013 op woensdag en zaterdag open voor publiek.
Het museum beheert een collectie van ongeveer 45 historische autobussen, waarvan een deel in rijvaardige staat is en een ander deel nog wacht op restauratie. Dit materieel dateert van de jaren dertig tot de jaren tachtig van de twintigste eeuw en is afkomstig van (voor het overgrote deel verdwenen) bedrijven als DAM, ESA, FRAM, GADO, GDS, GVB Groningen, Harmanni, LAB, Marnedienst, [Nefkens (busbedrijf)|[Nefkens]], NTM, NWH, OAD, Pieper, ZWH e.a. Een bijzonder exemplaar is de Volvo / Berkhof gevangenen bus, die in gebruik is geweest bij het gevangeniswezen in Nederland.
Naast bussen beschikt het museum ook over attributen van het openbaar vervoer uit de noordelijke provincies, een witkar uit Amsterdam en een archief met documentatie, o.a. van het vroegere Kromhout, producent van autobussen en vrachtauto’s.
De gedachte dat autobussen uit de collectie rijdend gehouden moeten worden, heeft het museum uit praktische en financiële overwegingen losgelaten. Slechts enkele bussen blijven beschikbaar voor verhuur en deelname aan evenementen. De overige worden na restauratie als statisch object tentoongesteld.
Openingstijden:
Elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur
Tweede Paasdag, Eerste en Tweede Pinksterdag van 13.00 tot 17.00 uur.
Omgeving
Hoogezand is de hoofdplaats van de gemeente Midden-Groningen in de Nederlandse provincie Groningen. Het is het westelijke dorp van het dubbeldorp Hoogezand-Sappemeer. In Hoogezand ligt het Gorechtpark met een hertenkamp en een ijsbaan. Verder grenst Hoogezand aan het Zuidlaardermeer met het strand van Meerwijck.
Bezienswaardigheden
De Damkerk, een zaalkerk uit 1669.
De klokkentoren van de Damkerk uit 1783. Deze hoort bij de kerk, maar staat op een kleine afstand.
Het voormalige gemeentehuis van Hoogezand aan de Hoofdstraat, inmiddels verbouwd tot kantoren.
De Nederlands Hervormde begraafplaats en begraafplaats De Stille Hof.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.