Toeristen Informatie Nederland

Het Hogeland

Het Hogeland is een gemeente in het noorden van de Nederlandse provincie Groningen. Door de uitgestrektheid van het gebied zijn er gemeentelijke vestigingen in Bedum, Leens, Winsum en Uithuizen. Tot de gemeente Het Hogeland behoren de Eemshaven, Lauwersoog en de hoogtijhaven bij Noordpolderzijl. De Waddeneilanden Rottumeroog en Rottumerplaat behoren tot de gemeente Het Hogeland.
In totaal bestaat de gemeente uit 49 dorpen, 76 buurtschappen, 1 formele woonplaats/bedrijventerrein, 1 bijzonder ‘dorp’ en 2 eilanden in totaal. Het Hogeland biedt veel ruimte om te varen, te wandelen en te fietsen. Ontdek de verrassende cultuur, onze prachtige dorpen en uitstekende restaurantjes.

Bezienswaardigheden Het Hogeland

Er zijn mooie dorpen in deze streek te vinden. Denk aan de wierdedorpen Warffum, Eenrum en Middelstum, allemaal plaatsen met een beschermd dorpsgezicht en een middeleeuwse kerk. De grootste plaats in de streek is Uithuizen, een dorp met verschillende kerken en bovenal een historische trekpleister. U kunt er namelijk de prachtige Menkemaborg bezichtigen, De Menkemaborg is een volledig ingericht huis waar een indrukwekkend beeld gegeven wordt van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18de eeuw. In Middelstum ligt ook een borgterrein, namelijk van Landgoed Ewsum. De tuinen en het landgoed kunt u gratis bekijken en bewandelen, het koetshuis is in bedrijf als theeschenkerij. Een dorp met overwegend wat nieuwere monumentale gebouwen is Usquert, een plaats met fraaie villa’s in het dorpscentrum. Hier staat ook het Raadhuis van Usquert, in de jaren ’30 van de vorig eeuw laten bouwen door de beroemde architect Berlage. Pieterburen in het noordwesten van Het Hogeland is bekend vanwege het Zeehondencentrum maar ook omdat u er kunt wadlopen. Overnachten in Pieterburen is een prima optie om de gemeente op uw gemak te verkennen. Meer tips:

Enne Jans Heerd
De monumentale boerderij Enne Jans Heerd staat schitterend in het kleilandschap van het Groninger Hogeland. Hij ligt hoog op een wierde (Gronings voor terp) in de buurtschap Maarhuizen. Hoog is relatief – de wierde is amper 4 meter – maar in het vlakke land is dat heel wat.
De wandeling Ommetje Winsum brengt je langs Enne Jans Heerd.

Openluchtmuseum Het Hoogeland
Het museum geeft een beeld van de geschiedenis van een plattelandsdorp tot 1920. Ook besteedt het museum aandacht aan thema’s als oude ambachten, neringdoenden, verzorging en onderwijs. De meeste panden van het openluchtmuseum, dat deel uitmaakt van de dorpskern van Warffum, staan op de plaats waar ze oorspronkelijk werden gebouwd. In de loop der jaren is Het Hoogeland uitgebreid met panden die afkomstig zijn van locaties in de omliggende regio. Sommige gebouwen hebben tevens een woonfunctie.

Bloemenboerderij – Maisdoolhof
p de Bloemenboerderij is voor jong en oud altijd wat te beleven. Je kunt hier klompgolf spelen en je wagen aan Boeren Bowlen. Speel op het erf en in het maïs bad. Ook kun je rijden met skelters, steppen en botsfietsen.
De boerderij beschikt over een terras, winkel en bloemenpluktuin. Ga op pad in het maïsveld en verken de paden. Verdien jij je maïsdiploma? Kom het snel eens beleven op de Bloemenboerderij.

Domies Toen
Domies Toen is een unieke botanische tuin. Geniet hier van de prachtige natuur. Er zijn rozenperken, inheemse plantensoorten, stinzenplanten, allerlei soorten buxushaagjes en een kruidentuin. De tuin is in Engelse landschapsstijl aangelegd.
Naast de botanische tuin is er een theeschenkerij. Deze ligt aan een middeleeuwse waterplaats. In het voorjaar en in de zomer kun je hier heerlijk ontspannen. Kinderen kunnen een ontdekkingstocht maken in de tuin. Speur samen met je vriendjes en ontdek de natuur.

Weekmarkten

Bedum
Donderdag van 13.00 – 18.00 uur, op het Kerkplein
Eenrum
Woensdagmiddag van 13.00 tot 16.30 uur op het dorpsplein
Leens
Woensdagochtend van 8.00 tot 11.30 uur op het parkeerterrein bij het gemeentehuis
Winsum
Dinsdag van 11.00 – 17.00 uur in winkelcentrum Obergon
Donderdag een kleine weekmarkt op het dorpsplein aan de Regn. Praediniusstraat, van 11.00 – 17.00 uur
Uithuizermeeden
Zaterdagochtend van 8.00-12.00 uur
Uithuizen
Zaterdagmiddag van 13.30 – 17.00 uur

Winkelen in Het Hogeland

Winkels in Het Hogeland mogen op alle dagen van het jaar geopend zijn tussen 06.00 en 22.00 uur. Er zijn 3 uitzonderingen: op Goede Vrijdag, Dodenherdenking 4 mei en Kerstavond 24 december mogen de winkels open zijn tot 19.00 uur.

Het Toeristen Informatie Punt Het Hogeland

Het TIP, de POORT naar Noord-Groningen, is gevestigd aan de Kapelstraat 3 in Bedum. De winkel in de Kapelstraat kan tijdens de openingsuren goed worden bemand. Bezoekers kunnen terecht voor informatie over toeristische uitstapjes in de omgeving van Bedum, maar ook in de provincie Groningen en daarbuiten. Wandelen, fietsen en kanoën, er is veel mogelijk in de directe omgeving. Ook vissers kunnen hier hun hart ophalen. Het Bedumer bos is in 1975 aangelegd en is inmiddels zeer gevarieerd. De Walfriduskerk, in het centrum van Bedum, is één van de oudste kerken van Groningen en hij dateert uit de elfde eeuw. Het is de scheefste toren van Europa. Staat 2.61 meter uit het lood! In Bedum zijn verder veel huizen van de Amsterdamse school te vinden. U kunt hier terecht voor meer toeristische informatie.