Fierljeppen is een spectaculaire bezigheid. Zeker voor de beginneling. In Grijpskerk is een heuse clinic te volgen. In zo’n 2 uur wordt de techniek besproken en is er volop ruimte voor het oefenen in het springen via de lange stok. Het begint droog, maar daarna wordt er in stapjes toegewerkt naar het overbruggen van de wedstrijdschans: fierljeppen over 12 meter water. De clinic wordt afgesloten met een onderlinge strijd. Wie wint de fierljepdagprijs?
Een fierljepclinic is te reserveren in de zomerperiode van mei tot en met september. Mocht de weersvoorspellingen de veiligheid van het springen niet garanderen, dan wordt de clinic kosteloos geannuleerd.
Op de schansen van de ‘Grijpskerk-Arena’ zijn het niet alleen de winnaars die excelleren, het is ook de plek waar amateurs, talenten en toekomstige winnaars in spé zelf aan de slag kunnen. Bij Fierljepvereniging Grijpskerk regel je met een fierljepclinic een niet te vergeten vriendendag, het vetste bedrijfsuitje van het jaar of een scholendag. Een clinic bij Fierljepvereniging Grijpskerk staat garant voor een spectaculaire middag vol (water)plezier.
Omgeving
Grijpskerk is een dorp in de gemeente Westerkwartier in de Nederlandse provincie Groningen. Het is ontstaan vanuit een dijkdorp. De inwoners van de plaats hadden vroeger als Groningse bijnaam Smaalruggen.Grijpskerk heeft een regionale verzorgingsfunctie voor het westelijk deel van de gemeente Zuidhorn en delen van de gemeente Kollumerland. Het dorp heeft onder andere een bedrijventerrein, een winkelstraat, een grote supermarkt, een verwarmd zwembad, een sporthal (De Enk) en -park en een woonzorgcentrum (De Wierde). Op het bedrijventerrein bevindt zich de oude zuivelfabriek ‘de Kievit’ (1889-1969), dat nu fungeert als bedrijvenverzamelplaats.
Bezienswaardig zijn de oude hervormde kerk en de erachter gelegen 16e-eeuwse pastorie, alsook de 19e-eeuwse doopsgezinde vermaning. Aan de Groningerstraatweg staan een aantal villa’s: Op nr. 31 staat een notariswoning uit 1911 in jugendstil van de hand van de Groningse architect P. van de Wint, destijds het duurste huis uit het hele dorp. Het witbepleisterde huis op nr. 23 werd ontworpen door architect Klaas Siekman uit Zuidhorn. Een ander fraai pand is de villa Rustoord op de kruising van de Stationsstraat met de Groningerstraatweg. Aan de Kivietsweg staat het oude gemeentehuis uit 1913.
Op het bedrijventerrein bevinden zich de gebouwen van de oude zuivelfabriek De Kievit. Het dorp heeft twee nog werkende molens, waaronder de korenmolen De Kievit (1899) en de gerestaureerde poldermolen de Westerhornermolen (1829). Op de driesprong van de Herestraat met de Groningerstraatweg en de Stationsweg staat café-restaurant De Tapperij, dat voor zover bekend werd gebouwd in 1769 en lange tijd bekendstond als ‘Spoorzicht’, hoewel het niet bepaald naast het station ligt. Traditioneel werd dit café gebruikt door de arbeiders. De rijke boeren kwamen liever samen in het waarschijnlijk in 1854 gebouwde hotel Vogelenzang, dat in 1979 werd gesloopt om plaats te maken voor een filiaal van de Rabobank. Over dit klasseverschil gaat een anekdote dat een onwetende arbeider zich eens in hotel Vogelenzang begaf en daar van een boer wat geld in de hand gedrukt kreeg met het vriendelijke maar dringende verzoek om dat in Spoorzicht te besteden.[4]
Op ongeveer 2 kilometer van het dorp, aan de Bosscherweg, staat een voormalig transformatorhuisje, dat sinds 2000 oorlogsmonument is.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.