Toeristen Informatie Nederland

Delfzijl

Delfzijl is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Groningen. Delfzijl heeft twee stations aan de spoorlijn Groningen – Delfzijl, te weten Delfzijl en Delfzijl West. De spoorlijn behoort tot de Noordelijke Nevenlijnen en wordt geëxploiteerd door Arriva.De haven van Delfzijl is de belangrijkste haven van Noord-Nederland.De gemeente bestaat naast de stad Delfzijl uit 13 dorpen en 24 buurtschappen. De gemeente Delfzijl ontstond in 1808 en werd bij de gemeentelijke herindeling van 1990 uitgebreid met de toen opgeheven gemeenten Bierum en Termunten. In 2021 zal de gemeente Delfzijl met Appingedam en Loppersum fuseren tot een nieuwe gemeente met de naam Eemsdelta. Delfzijl vervult binnen Noordoost-Groningen een centrumfunctie. De plaats beschikt onder meer over een schouwburg ‘De Molenberg’, een educatief instituut voor kunst en cultuur, een openbare bibliotheek, instellingen voor basis-, voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs en binnen- en buitensportvoorzieningen.

Delftzijl is al honderden jaren onlosmakelijk verbonden met schepen en water. Het is een stad vol met avontuurlijke verhalen over bezettingen en overstromingen. De nieuwe zeedijk beschermt bewoners tegen de stormvloeden. Dit is het decor van de binnenstad van Delfzijl.Een stad met een aantrekkelijk aanbod van winkels en horeca. Waar het goed toeven is en waar je lekker kunt rondneuzen bij de vele winkeltjes en even rustig kunt zitten in de restaurantjes en kroegjes. De stad met vele evenementen die het bezoeken waard zijn. Delfzijl is niet een stad van dertien in een dozijn. Delfzijl heeft een uniek maritiem karakter.

Bezienswaardigheden in Delfzijl

 • Het Eemshotel, een in zee gebouwd buitendijks hotel.
 • De haven en de havenboulevard.
 • De wandelpromenade over de dijk vanaf het Eemshotel langs de haven, met uitzicht op de haven en op de stad Delfzijl.
 • De wijk Oud West en de vorige locatie van de Zeevaartschool Abel Tasman aan het Abel Tasmanplein, geïnspireerd op de stijl van de Amsterdamse School.
 • Historische kerkgebouwen in de directe omgeving van Delfzijl: onder meer de kerk van Krewerd (met een van de oudste kerkorgels van Nederland), de kerk van Uitwierde, de kerk van Farmsum en middenin het industriegebied de kerk van Heveskes.
 • Enkele bunkers die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebouwd zijn, ten noorden en ten oosten van Delfzijl.

Wandelen in Delfzijl

Via verschillende wandelroutes krijgt u een aardige indruk van Delftzijl. Een goed voorbeeld hiervan is wandelroute: Rondje Delftzijl. Deze route is ongeveer 10 km lang en brengt u langs de mooiste wegen langs Beleg van Delfzijl. Het Beleg van Delfzijl (ook: Blokkade van Delfzijl) speelde zich af tijdens de overgang van de Franse tijd in Nederland naar de periode van het Koninkrijk der Nederlanden en duurde van 13 november 1813 tot het ontzet op 23 mei 1814. Langs deze route ligt hotel Eemshotel. Dit gemoedelijke hotel aan het water staat op betonnen palen en biedt uitzicht op de Eems. Het ligt op twee minuten lopen van het MuzeeAquarium Delfzijl en op acht minuten lopen van het treinstation van Delfzijl. U kunt de route ook daar starten.

Wilt u toch een iets kortere route lopen, dan is de wandellus op verharde wegen een goed alternatief. Deze route is ongeveer 6 km lang. Bij deze wandeling wandelt u via een mooie lus door Delfzijl. Het GR-wandelnetwerk overlapt gedeeltelijk deze wandelroute. Bewonder zeker ook eens de bezienswaardigheden langs deze route (o.a. Rijksbeschermd gezicht Uitwierde).De wandelroute start op de parking.

Winkelen in Delfzijl

Havenstad Delfzijl heeft een grote diversiteit aan winkels en horecagelegenheden. Het winkelcentrum heeft een aantrekkelijk aanbod op het gebied van o.a. fashion, horeca en lifestyle.er zijn bijzondere speciaalzaken zoals Van Dijks Kaashuis, Bakker Prins, Hobbyhuis Katootje of Theewinkel de Engelier met meer dan 120 soorten losse thee. De Supermarkten zijn met de zeer ruime openingstijden natuurlijk een groot gemak voor de dagelijkse boodschappen. De enorme gastvrijheid van de winkeliers en de ruime gratis parkeergelegenheid maken het plaatje compleet.Elke woensdag is van 10.00-17.00 uur wekelijks de warenmarkt in het centrum van Delfzijl.

Evenementen in Delfzijl

 • De Pinksterfeesten worden georganiseerd tijdens Pinksteren door de zeil- en roeivereniging Neptunus, met tal van feesten en activiteiten. Tot de hoogtepunten behoren het traditionele sliksleeën (Gronings: Krait’n) in het slik op een drooggevallen stuk van de Eems nabij het strand van Delfzijl, en het traditionele feest op de dijk met op pinkstermaandag optredens van landelijk bekende artiesten. De pinksterfeesten worden traditioneel afgesloten met een groot vuurwerk op de avond van pinkstermaandag.
 • Eurocup Delfzijl, is het grootste indoor voetbaltoernooi van Nederland. Het Eurocup Delfzijl evenement vindt plaats in de haven van Delfzijl. Tijdens het toernooi komen o.a. twaalf profclubs uit de wereld naar Delfzijl toe. Daarnaast organiseert het evenement nog veel meer voetbalgerelateerde evenementen. In totaal trekt het 12.000 bezoekers.
 • DelfSail is sinds 1986 een vijfjaarlijks maritiem evenement, waarbij diverse historische zeilschepen (windjammers) de haven aandoen. Dit evenement trekt honderdduizenden bezoekers.
 • Elk jaar werd er in Delfzijl een Harleydag georganiseerd, waarbij grote aantallen Harley-Davidson-motoren te bewonderen waren op het Molenbergplein. De laatste Harleydag was in 2009.
 • Het Havenfestival vindt jaarlijks plaats. Er zijn verschillende historische schepen te bezichtigen zoals oude sleepboten en marinefregatten. Het is mogelijk een rondvaart te maken door de haven van Delfzijl. Het havenfestival trekt jaarlijks zo’n 5.000 bezoekers.
 • Op 1 januari bij hoogwater wordt de traditionele nieuwjaarsduik gehouden op het strand van Delfzijl. Enkele tientallen deelnemers nemen hierbij een duik in de vaak koude Eems vanaf het strand van Delfzijl.

Overnachten in Delfzijl

Een verblijf in Delfzijl kan zowel op luxe wijze als eenvoudige wijze plaatsvinden. Zeer geliefd bij toeristen is het eerdergenoemde EemshotelHet Eemshotel beschikt over 20 goed gemeubileerde hotelkamers waarvan 16 twee persoonskamers en 4 één persoonskamers, allen voorzien van een badkamer met toilet, bad en douche. Bij opstaan meteen genieten van de zee? 12 kamers hebben een prachtig zeezicht. Uiteraard kunt overal in het hotel kosteloos gebruik maken van het Wifi-netwerk. 

Een nieuwe trend waarvan men tegenwoordig veel gebuik maakt zijn de Campspaces. Dit zijn unieke plekken om te overnachten midden in de natuur. Van achtertuinen in de polder tot bijzondere hutten in het bos. Wanneer u een Campspace boekt weet u zeker dat u op een plek terecht komt waar u ongestoord van de natuur kunt genieten. Deze plekken worden aangeboden door mensen zoals u en ik, die hun eigen stukje buiten graag delen met anderen. 

Wilt u toch liever iets ertussenin? Kies dan uit het ruime aanbod schitterende bed & breakfasts of appartementen in Delfzijl.

Toeristen Informatie Punt Delfzijl

Het Toeristen Informatie Punt in Delfzijl is gevestigd in De Hema en het Eemshotel. Op beide locaties staat en paneel met een ruime keuze aan toeristisch foldermateriaal.