Toeristen Informatie Nederland

Appingedam

Appingedam is een stad en gemeente in de provincie Groningen in het noorden van Nederland. Het stadje Appingedam, gelegen aan het Damsterdiep, was vroeger de hoofdstad van Fivelingo. Het is tezamen met de stad Groningen een van de twee plaatsen met historische stadsrechten in de provincie. Het centrum van de plaats is een beschermd stadsgezicht met uitbreiding. In de gemeente heeft ook Marsum een beschermd dorpsgebied. Behalve het nabijgelegen Schildmeer kent Appingedam ook het Eemskanaal, het Damsterdiep, het Nieuwe Diep, de Groeve-Noord, de Teugen en de Groeve-Zuid. Het Kattendiep liep door het centrum van Appingedam, van café het Gouden Anker achter de Solwerderstraat langs en via het Gouden Pand en de parkeerplaats nabij Bolwerk liep hij bij het huidige Chinese restaurant het Damsterdiep weer in. In 1966 werd het Kattendiep gedempt. Later hebben op de plek waar het Kattendiep liep, een straat en een parkeerplaats dezelfde naam gekregen.

Bezienswaardigheden in Appingedam

Appingedam oogt onmiskenbaar als een stadje. In het centrum zijn van oorsprong middeleeuwse panden te bewonderen. De bekendste bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse Nicolaïkerk (opgenomen in de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg), het ertegenaan gebouwde renaissancistische Raadhuis en boven het Damsterdiep drie hangende keukens en twee smalle bruggetjes. Appingedam heeft veel smalle bruggetjes over het Damsterdiep. Eén van deze bruggen is de Vrouwenbrug, een verlengde van de Oude Kerkstraat. Zoals de brug er nu uit ziet, stamt het uit het eind van de negentiende eeuw. De brug is vernoemd naar de heilige maagd Maria. De Vrouwenbrug is een slanke boogbrug met luchtige ijzeren leuningen.

Kerk Marsum
Een van de oudste Romaanse kerkjes in het noorden, gewijd aan de heilige Mauritius. De zadeldaktoren heeft een naar het schip gekeerde verdieping. Op de halfronde apsis liggen zogenaamde nonnen en monniken (halfronde dakpannen, hol en bol).

Kerkje Nicolaas
Kerkje Nicolaas is nu de sfeervolle horeca locatie ‘de Basiliek’, nabij het centrum in de historische Solwerderstraat.

Synagoge Appingedam
De synagoge aan de Broerstraat in Appingedam is gebouwd in 1801 en daarmee de oudste van de provincie Groningen.

Cornelis Alberts Gasthuis
Het Cornelis Alberts Gasthuis in Appingedam is in 1702 gesticht met een legaat van de koopman Cornelis Alberts.

Hangende Keukens
Waan je in een ver buitenland in Appingedam waar de mensen wegens ruimtegebrek hun keuken boven het Damsterdiep lieten uitsteken.

Overnachten in Appingedam

Maak van uw overnachting in Appingedam een bijzondere vakantie. Verder naar het oosten kunt u vanuit uw vakantieaccommodatie de Dollardkwelder bezoeken. De Dollard is een uniek natuurgebied, welke gesitueerd is op de plek waar de Eems vanuit Duitsland Nederland instroomt. De Dollard vormt een grote uitzakking van de Eems. De westelijke helft van het gebied ligt op Nederlands grondgebied, terwijl de oostelijke helft tot Duitsland behoort. Langs de randen van het water bevinden er zich kwelders en natuurlijke polders, waaronder de Breebaartpolder. Als u langer in Appingedam verblijft moet u dit zeker gebied zeker eens bezoeken. Met hoogwater rustten er duizenden steltlopers op de kwelders van de Dollard. U kunt er bijvoorbeeld bonte strandlopers, kluten en rosse grutto’s zien. Boven de kwelders jagen bruine kiekendieven en slechtvalken. Er zijn op verschillende plaatsen vogelkijkhutten of vogelkijkschermen. 

Winkelen in Appingedam

Appingedam heeft gezellige straatjes met leuke winkels en een ruim aanbod. De gezellige handelsstad aan het Damsterdiep heeft een rijke geschiedenis en stond in de middeleeuwen dan ook bekend als de hoofdstad van de Ommelanden. Kom langs en ontdek de verschillende winkelgebieden en hun diverse aanbod. Winkel in het historische centrum, compleet vernieuwde Overdiep winkelterrein, Woonplein en Harddraversplein. De horeca bestaat uit cafetaria’s, pizzeria’s, broodjeszaken, cafés, bars, restaurants, hotels en nog veel meer. Elke vrijdag is in Appingedam een koopavond. De winkels mogen dan tot 21.00 uur geopend zijn.

Markten
Weekmarkt: iedere zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur op de kerkpleinen aan de Wijkstraat.
Voorjaarsmarkt: iedere derde woensdag in april, in het centrum van Appingedam.
Najaarsmarkt: iedere vierde woensdag in oktober, in het centrum van Appingedam.

Wandelen in Appingedam

VVV Appingedam heeft een aantal routes uitgezet waardoor u kennis maakt met alle highlights en ook achtergrondinformatie krijgt. De routes hebben diverse thema’s en lengtes: een kort rondje door de stad of tot ver in het buitengebied. Naast wandelroutes is er ook een vaarroute: met een kano door het oude centrum. Ooit was Appingedam een bloeiende handels- en vestingstad. Nu wandelt u door een sfeervol stadje dat wel – met enige  fantasie – ‘Het Venetië van het Noorden’ wordt genoemd. Dwalend door nauwe straten, over smalle bruggetjes, langs monumentale panden, gezellige winkels en sfeervolle cafés wordt al snel duidelijk waaraan Appingedam deze charmante bijnaam te danken heeft.

Rondvaart Appingedam

U kunt ook met een rondvaart door Appingedam varen langs de steegjes, gangen en bruggetjes, ofwel de historie van de oude binnenstad. Vanuit de jachthaven vaart u, in ongeveer een uur, rond door de waterwegen van Appingedam. De Damsterveer is een karakteristieke houten punter die past bij de sfeer van Appingedam en wordt bemand door een enthousiast team vrijwilligers. De opstapplaats voor het Damsterveer is ter hoogte van de muziekkoepel achter de Nicolaïkerk in Appingedam. 

Inmiddels hebben de rondvaartboot Damsterveer en Leutje Damsterveer hun meerwaarde voor Appingedam en omgeving meer dan bewezen en zijn ze niet niet meer weg te denken uit de wateren in en rond Appingedam. Jaarlijks worden rond de 5000 passagiers vervoerd die genieten van een rondje Appingedam of een tocht over het Damsterdiep en/of over de Maren. Maar ook bij bijzondere evenementen speelt het Damsterveer een belangrijke rol denk o.a. aan de jaarlijkse Coopluydenmarkt, Festival Terug naar het Begin en het Sea and Folksong Festival: Bie Daip.

Toeristen Informatie Punt Appingedam

Voor meer informatie over de omgeving kunnen bezoekers terecht bij het TIP in Appingedam op Di. t/m za. 11:00 – 16:00
Oude Kerkstraat 1 – 9901 JB Appingedam
0596 – 62 03 00