Toeristen Informatie Nederland

Zutphen

Zutphen is een stad in de Nederlandse provincie GelderlandDe stad is gelegen aan de rivier de IJssel (voornamelijk aan de oostelijke zijde) aan de monding van de Berkel. Doorgaans wordt Zutphen nog net als de ‘poort’ tot de streek de Achterhoek gerekend.  Deze locatie lag goed op de kaart bij de kooplieden, en Zutphen groeide snel en werd een van de Hanzesteden. Vanwege het grote aantal historische gebouwen met een toren wordt Zutphen ook wel de Torenstad genoemd. Omdat er in het centrum van Zutphen weinig tot geen moderne hoogbouw staat, zijn de historische torenspitsen van onderstaande gebouwen goed zichtbaar en vormen zo de skyline van Zutphen. De titel Torenstad wordt vaak gebruikt in reclame-uitingen om toeristen te trekken.

Bezienswaardigheden in Zutphen

In het oude centrum waant u zich in de Middeleeuwen. Naast torens zijn het de historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, hofjes, pleinen, straten en stegen die de sfeer van de stad bepalen. Voeg daar de ligging aan de IJssel en de Berkel aan toe en u hebt het ideale plaatje van een Hanzestad compleet. Tijdens een stadswandeling of fietstocht ontdekt u de bijzondere plekjes van Zutphen. Of maak eens een tocht met de fluisterboot. De Fluisterboot voert u langs de mooiste plekjes aan de Berkel en de grachten van Zutphen. De vaartocht begint en eindigt bij de steiger aan het Rijkenhage, middenin het centrum van Zutphen.

Aan beide uiteinden van de IJsselkade vind u kleine, maar leuke havens: de oude Vispoorthaven en de nieuwe Noorderhaven. De Vispoorthaven ligt in een kom, pal tegen het oude centrum van Zutphen aan. de nieuwe Noorderhaven, direct aan de achterkant van Centraal Station, is naast een haven een wijk in aanbouw. Een leuke en hippe plek in deze nieuwe wijk is Het Koelhuis; café, vergadercentrum, culturele plek, met in de zomer een stadsstrandje. Industriële, maar gezellige sfeer; mooi om binnen foto’s te maken. Ook vind u in dat stukje achter het station Broodcafé, Bio Pizza en BioToko. Ideaal voor een (duurzame / biologische) koffie, lunch of diner.

Ook de Musea Zutphen zijn zeker een bezoek waard. Kinderen maakt u uiteraard altijd blij met een bezoek aan het Snoepjesmuseum gelegen in het hartje van het oude centrum van Zutphen is, sedert 2012 in het Ravenstraatje. De winkel met bezienswaardig interieur toont een uitgebreid assortiment van ruim 300 lekkernijen. Naast oud hollands snoep wordt speciaal buitenlands snoep aangeboden in leuke cadeauverpakkingen. Deze buitenlandse artikelen worden in kleine familiebedrijven vervaardigd. Het assortiment biedt ook snoep voor mensen met voedselallergie, zoals suikervrij, glutenvrij, lactosevrij, vegetarische en veganistische snoepjes. 

Overige musea:

  • Musea Zutphen, met daarin het Stedelijk Museum Zutphen, een cultuurhistorisch museum dat de geschiedenis van de stad Zutphen en omgeving in beeld brengt en Museum Henriette Polak, een museum voor Nederlandse figuratieve kunst uit de 20e eeuw, vernoemd naar Henriette Polak-Schwarz. Deze twee musea zijn sinds 2017 samen gevestigd in het Rijksmonument Hof van Heeckeren, tegenover de Walburgiskerk
  • het Geelvinck Muziek Museum aan de Zaadmarkt, een museum met historische piano’s en extra aandacht voor Beethoven
  • Museum Boer Kip, een stadsboerderij geheel beschilderd door amateurschilder Herman Kip
  • Museumhaven Zutphen, met 18 bedrijfsschepen van vóór 1850

Overnachten in Zutphen

Ten oosten van Zutphen wisselen weilanden en bossen elkaar af. Tussen de driehoek Zutphen, Vorden en Lochem ligt een uitgestrekt bosgebied dat het Groote Veld en het Waliën omvat. In deze bosgebieden komen allerlei soorten bosvogels voor, zoals de zwarte specht, kleine bonte specht en groene specht. Daarnaast groeien er honderden soorten planten en paddenstoelen, en maakt u er kans op het zien van een ree of vos. Langs de IJssel liggen rond Zutphen diverse fraaie uiterwaardengebieden. Tijdens een verblijf in een vakantiewoning of hotel in Zutphen kunt u prachtige fietstochten maken over de rivierdijken en langs de Middelwaard of de Ravenswaarden. De uiterwaarden bestaan uit graslanden, plassen en stukjes met wilgenbossen. Aan de overkant van de IJssel ligt slot Nijenburg. De uiterwaarden worden vooral in de winter druk bezocht door allerlei soorten watervogels. In de zomer broeden er diverse soorten weidevogels, zoals de kievit, wulp en gele kwikstaart. 

Vlakbij het centrum kunt u met de camper terecht. Er zijn acht camperplekken beschikbaar aan de Houtwal, achter het politiebureau. Water en elektra zijn er aanwezig. Er bevindt zich geen afstortplek. Camperaars krijgen elektra en water via zuilen (maximaal 8 campers); achteraf wordt het verbruik verrekend.

Evenementen in Zutphen

Op Koningsdag worden in de binnenstad veel activiteiten georganiseerd door de Stichting Koningsdag Zutphen. In mei vindt ieder jaar de Meimarkt plaats. Op Hemelvaart is er in De Hoven het Heufs Volksfeest. Dit is een driedaagse kermis met muziek, spellen en attracties. Van 2009 tot 2014 werd op Hemelvaartsdag het muziekfestival WoodWall op de Houtwal georganiseerd.

Iedere zomer worden op vier opeenvolgende woensdagen de Zomerfeesten gehouden, met muziekpodia her en der in de binnenstad. Op de derde dag van de Zomerfeesten is er een amateurwielerwedstrijd op een parcours door het centrum. In augustus vindt jaarlijks een kunstmarkt plaats. Begin september komen dweilorkesten naar de Zutphense Dweildag, om op diverse locaties in het centrum te spelen. Op de laatste zondag van september vindt het Chocoladefestival plaats.

In oktober wordt jaarlijks de Nationale Bokbierdag georganiseerd. De markt van Zutphen is dan één groot café met allerlei soorten bokbier. De Hanze-stadsbrouwerij heeft eigen bokbier. Sinds 2016 vindt in december Sprookjesstad Zutphen plaats, waarbij op verschillende plekken in de historische binnenstad verschillende sprookjes van de gebroeders Grimm worden uitgebeeld.

Winkelen in Zutphen

Zutphen kent nauwelijks grote winkelpanden. Afgezien van de HEMA wellicht, maar de rest van de winkels zit in smalle, oude pandjes die ietwat scheefgezakt ogen en daardoor de stad een sfeervolle uitstraling geven. De historische binnenstad contrasteert met de moderne winkels en dat maakt een dagje Zutphen tot een beleving waar u niet uitgekeken raakt. U vindt hier eigentijdse shops, originele boetiekjes en galerieën.  In de gemeente Zutphen zijn drie warenmarkten: op woensdag in Warnsveld en op donderdag en zaterdag in Zutphen. De markten hebben een vaste indeling.

Woensdagmarkt
De woensdagmarkt staat in winkelcentrum De Dreiumme in Warnsveld. De kramen staan grotendeels in het voetgangersgebied, tussen de winkels. De markt is van 7.30 tot 13.00 uur.

Donderdagmarkt
De donderdagmarkt staat op de Zaadmarkt, Houtmarkt en Groenmarkt. Onderdeel van de donderdagmarkt is de biologische markt; deze kramen staan op een gedeelte van de Lange Hofstraat. Ook staan er enkele biologische ondernemers op de Groenmarkt. De markt is van 8.00 tot 13.00 uur.

Zaterdagmarkt
Op zaterdag staat de markt op de Zaadmarkt en een gedeelte van de Houtmarkt. Deze markt is van 8.00 tot 17.00 uur.

Toeristen Informatie Punt Zutphen

Bent u op bezoek of op vakantie in Zutphen, dan kunt u voor alle toeristische informatie terecht op het TIP gelegen aan: 

Houtmarkt 75
7201 KL Zutphen