Toeristen Informatie Nederland

Winterswijk is een gemeente in het oostelijke gedeelte van de regio Achterhoek in de provincie Gelderland. De gemeente omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog het dorp Meddo en de buurtschappen Henxel, Huppel, Kotten, Miste, Ratum, Brinkheurne, Corle, Dorpbuurt, Vosseveld en Woold, die in een kring rondom Winterswijk liggen.

De omgeving van Winterswijk staat bekend om de steengroeve met zijn fossiele en restencoulisselandschap. De gemeente telt meer dan 300 gemeente- en rijksmonumenten, zowel in de kern Winterswijk als in de buurtschappen. Winterswijk is een bekend recreatiegebied met veel vakantieparken en campings. Het Scholtenpad is vanuit Winterswijk bereikbaar vanuit vier richtingen. Op dit streekpad is het eindeloos wandelen door eeuwenoude bossen en unieke hoogveengebieden over verlaten landweggetjes. Vlak buiten het centrum ligt het Strandbad. Verder heeft Winterswijk een streekziekenhuis SKB, twee treinstations, een knus centrum met terrasjes, theater De Storm, winkels en een bioscoop.

Bezienswaardigheden in Winterswijk

 

Overnachten in Winterswijk

Zowel Winterswijk als Gelderland zijn er veelzijdig. Dat is ook logisch want Gelderland is qua landoppervlakte de grootste provincie van Nederland. Het is bijna niet voor te stellen wat er in Winterswijk te zien en te doen is. Een bezoek van een dag of weekend of is eigenlijk veel te kort om een indruk te krijgen van Winterswijk. De gemeente heeft daarom verschillende campings & vakantiehuizen waar het schitterend recreëren is om Winterswijk en Gelderland te verkennen.

Winkelen in Winterswijk

In Winterswijk liggen gezellige winkelstraten rond de centraal gelegen en sfeervolle markt. Prachtige oude gebouwen met unieke winkels worden afgewisseld door grote winkelketens, gezellige restaurants en charmante pleintjes met terrassen. De winkelstraten als de Spoorstraat, het Weurden en het Spek-Ende, Misterstraat, de Meddosestraat, de Wooldstraat, de Ratumsestraat, komen uit op het gemoedelijke centrale marktplein rondom de statige Jabobskerk. Op dit plein is elke wonesdagmorgen en zaterdag de markt. Op vrijdag is het koopavond tot 21.00 uur. Parkeren in Winterswijk is overal gratis én op loopafstand van het winkelcentrum.

Aan de rand van het centrum van Winterswijk ligt Het Continent dat bestaat uit verschillende panden. In deze panden bieden zelfstandig functionerende concept stores, ook wel members genaamd, hoogwaardige diensten en producten aan op het gebied van ambacht, lifestyle, wonen, en food. Erg leuk om eens te bezoeken.

 

Natuurgebieden in Winterswijk

Vier Natura-2000 gebieden liggen in het Nationaal Landschap Winterswijk: Wooldse Veen, Willinks Weust, Bekendelle en Korenburgerveen. Het zijn karakteristieke natuurgebieden met een bijzonder landschap en een hooggewaardeerde biodiversiteit.

  • Het Wooldse Veen is een natuurreservaat aan de zuidoostzijde van Winterswijk. Dit hoogveengebied vormt één geheel met het Duitse natuurgebied Burlo-Vardingholter Venn und Entenschlatt in de Kreis Borken. Het Nederlandse deel beslaat ca 50 ha, het Duitse ruim 100 ha.
  • Willinks Weust is een natuurgebied ten oosten van de Winterswijk en bestaat uit diverse kleinschalige landschappen, met onder andere blauwgrasland en heidevelden. Het geheel wordt omgrensd door diverse loofbossen. Aan de noordzijde is de steengroeve Winterswijk gelegen.
  • Bekendelle is een oud beek begeleidend loofbos waardoorheen de Boven-Slinge meandert. Hier komen onder andere de grote gele kwikstaart, de ijsvogel, en de zeldzame middelste bonte specht voor. In het loofbos groeien onder meer de es, iep, eik els, en bosgeelster, dotterbloem, slanke sleutelbloem en pinksterbloem.. In de dode meanders van de beek komen beekpunge en waterviolier voor. Langs de beek loopt een wandelpad.
  • Het Korenburgerveen is een natuurreservaat ten noordwesten van Winterswijk. Het bestaat uit heide ,hoogveen, moerasbos, en voedselarme graslanden met veenmos, wollegras en veenpluis.

 

Wandelen in Winterswijk

In Winterswijk is het wandelen door de veelzijdige natuur waar op elke hoek wel iets nieuws te zien is. Er zijn kabbelende rivieren, prachtige landerijen, heerlijke bossen met Houtwallen, beekjes, essen, en molens. Dit resulteert in een afwisselend coulisselandschap met natuurreservaten met zeldzame planten en dieren. Winterswijk staat ook bekend om haar steengroeve. Door jaren lange industriële kalkwinning is de steengroeve in Ratum ontstaan. Archeologen doen nog steeds hier bijzondere vondsten. Hier zijn namelijk nog steeds fossielen te vinden van ongeveer 230 miljoen jaar oud! 

 

Toeristen Informatie Punt Winterwijk

Rietbergplein 1
7101 DD Winterswijk
+31 (0)543 745 090

Openingstijden:

Maandag t/m vrijdag: 09.30 tot 17.00 uur.
Zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur