Toeristen Informatie Nederland

Westervoort is een plaats en tevens een gemeente in de provincie Gelderland, en heeft ca 15000 inwoners. Westervoort vormt samen met de gebieden van de gemeenten Duiven, Montferland en Zevenaar, de streek Liemers. De Liemers kent in Nederland geen grote bekendheid, en dat is eigenlijk heel erg jammer. Het is namelijk een unieke plek met een enorme diversiteit aan activiteiten, verhalen en natuurschoon. Het gebied heeft zeer mooie verborgen parels uit de rijke geschiedenis, van prehistorie en Romeinen tot de Tweede Wereldoorlog, alleen zijn deze niet direct zichtbaar. In de Liemers is genoeg te beleven voor jong en oud. Voor de allerkleinsten zijn er kinderboerderijen, speeltuinen en kabouterpaden. Voor de grotere kinderen is er een speurtocht door Fort Pannerden en workshops bij kinderatelier Kaat.

Westervoort is bereikbaar via de A12 dmv afrit 27. De belangrijkste hoofdweg door het dorp is de Hamersestraat, hoewel deze weg maar door een klein gedeelte van Westervoort loopt. Ook de Klapstraat is een belangrijke weg, Deze weg loopt voor een groot gedeelte door Westervoort heen. Sinds 2011 is Westervoort ook per trein bereikbaar. Westervoort is tevens te bereiken met de lijnen 60 t/m 62 per bus.

Op dit moment heeft Westervoort een sporthal, tennisbanen, 2 kerken, basisscholen, peuterspeelzalen, een overdekt winkelcentrum, een manege en een sociaal-cultureel centrum plus sportzaal.

Bezienswaardigheden in Westervoort

Bezienswaardig in Westervoort zijn onder andere de voormalige Nederlands Hervormde kerk aan de Brouwerslaan. Maar ook een bezoekjes waard is het Protestantse kerkje aan de Dorpstraat en het “kasteeltje” oftewel Huize Vredenburg. Westervoort heeft 5 zeer mooie rijksmonumenten en 1 gemeentelijk monument.

Rijksmonumenten:

  • Huis Hamerden, Hamersestraat 53
  • Boerderij Emmerik, Klapstraat 130
  • Werenfriedkerk, Dorpstraat 61
  • Kostershuis (Paalmanhuis), Dorpstraat 63
  • De Schans Geldersoord

 

Gemeentelijk monument:

  • Inlaatwerk/sluis IJssellinie, Schans

Winkelen in Westervoort

Het gezellige winkelcentrum op ht Dorpsplein van Westervoort heeft maar liefst 45 winkels! Het aanbod is erg groot, en hier kan men terecht voor o.a. dagelijks boodschappen, opticien, drogisterij, kledingswinkels etc. Het gehele centrum is rolstoeltoegankelijk. Iedere vrijdag staat hier een weekmarkt. Op vrijdag is het koopavond in Westervoort.

Evenementen in Westervoort

Jaarlijks vindt er in Westervoort in augustus het driedaags evenement ‘Westervoort in Beweging’ plaats. Deze dagen staan in het teken van braderie, truckersrun en kinderrommelmarkt voor gehandicapten. Daarnaast zijn er ook sportieve activiteiten zoals beachvolleybal, voetvolley, en evenementen met motoren. Begin van de zomer staat Westervoort in het teken van het Wyborghfeest. Westervoort is tijdens de carnavalsperiode bekend onder de naam Doldorp. De diverse feesten en carnavalsoptochten trekken honderden bezoekers uit de regio.

Wandelen in Westervoort

In Westervoort is het heerlijk wandelen. Dit is ook de beste manier om het landschap te ontdekken. Er zijn verschillende natuurgebieden waar wandelliefhebbers zeker niets te kort komen, zoals: Posbank, Emmapiramide en Veluwezoom en Kasteel Rosendael en park. De Gemeente Westervoort wil graag het Klompenpadennetwerk in de Liemers uitbreiden, en daarom zal er in de toekomst een nieuw klompen pad in Westervoort bijkomen. Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland, waar je het landschap en de cultuurhistorie kunt beleven.