Toeristen Informatie Nederland

Renkum

Renkum is een gemeente in de stadsregio-subregio Arnhem, in de Nederlandse provincie Gelderland. Renkum omvat 6 dorpen met een geschiedenis die ver terug gaat, meer dan 31.000 inwoners en een fantastisch, afwisselend landschap dat tot in het logo van de gemeente Renkum terugkomt. De 6 dorpen Doorwerth, Heelsum, Heveadorp, Oosterbeek, Renkum en Wolfheze liggen in het glooiende landschap met heidevelden en bossen afgewisseld met landbouwgronden en doorsneden door beken.

Bezienswaardigheden in Renkum

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel en laat zien hoe vroeger op een landgoed werd geleefd. In de ingerichte vertrekken kunt u de vroegere sfeer letterlijk ruiken, zien en horen. Speciale exposities worden afgewisseld met schilderijen van de Oosterbeekse School. Voor kinderen is er een leuke, educatieve speurtocht door het kasteel. De kasteelwinkel verkoopt lekkere streekproducten, boeken, kaarten, souvenirs, voor iedereen wat. Bij Kasteelcafé de Zalmen kunt u genieten van een hapje en een drankje.

In Renkum staat de Renkumse Molen, een cultuurhistorische molen uit 1858 die in 2013 is gerestaureerd. De Renkumse Molen is in 1858 gebouwd als beltmolen op het hoogste punt tussen het Heelsums- en Renkums Beekdal in. Rond 1911 is de molen verhoogd tot stellingmolen. In 1944 raakte de molen tijdens Operatie Market Garden zwaar beschadigd. Sindsdien stond de molen zonder wieken in het dorp tot de restauratie in 2013. Nu is de skyline van Renkum weer compleet!

In Oosterbeek is op afspraak het atelier te bezoeken van de internationaal bekende beeldhouwer Marius van BeekMarinus Johannes Maria van Beek (Utrecht, 9 januari 1921 – Nijmegen, 27 september 2003) was een Nederlandse schilder, beeldhouwer en kunstcriticus.

In de gemeente Renkum zijn 4 zelfstandige musea om te bezoeken:

  • Airborne Museum in Villa Hartenstein, voormalig hoofdkwartier Britse generaal Urquhart. Het Airborne Museum over de Slag om Arnhem dat deze slag op een unieke manier tastbaar maakt.
  • Kasteel Doorwerth, Geldersch Landschap en Kasteelen
  • Museum Veluwezoom, met wissel exposities Oosterbeekse School, Pictura Veluvensis en Euro Art.
  • Papiermuseum

Wandelen en Fietsen in Renkum

In de gemeente Renkum kunnen wandelaars en fietser hun hart ophalen. Zo kunt u de ‘Hemelse berg’ beklimmen. De Hemelse Berg, vroeger De Hemelsche Berg, is een landgoed gelegen in Oosterbeek. Het landgoed heette eerder Heggeholt en werd voor het eerst vermeld in het jaar 1728. In 1848 werd het landgoed gekocht door schrijver en dichter Johannes Kneppelhout. Hij liet het park herontwikkelen en er een nieuw landhuis bouwen. Op het landhuis ontving Kneppelhout veel kunstenaars die hij financieel steunde. Het werd daardoor een broedplaats voor aanstormend talent. Zo werden Gerard Bilders, David Artz, Jan de Graan, Cornelis Johannes Eggink, Otto Scholderer, Petrus Augustus de Génestet als zijn beschermelingen op het landgoed welkom geheten. In de oorlog heeft het landhuis veel schade geleden en is het afgebroken. Op het landgoed werd toen een kraamkliniek gevestigd, die uiteindelijk ook is afgebroken. Van de oorspronkelijke gebouwen bestaan alleen nog de orangerie, een oude tuinmanswoning en het koetshuis. De Hemelse Berg in Oosterbeek is een verassend mooi bos. Het grothuisje met een waterval vind u hier. Tevens zijn er watertrappen en diverse waterpartijen. U kunt hier heerlijk wandelen met de kinderen, en zelfs honden mogen los. 

Wandelen over de Italiaanse weg in de gemeente Renkum! Meerdere wegen zijn aangelegd in de periode dat het kasteel hier stond. De Italiaanseweg is aangelegd in 1847 door de Baron van Brakell om het kasteel met station wolfheze te verbinden. Hij draagt zijn naam om de italiaanse kenmerken, hoogteverschillen en haarspeldbochten. Deze weg grotendeels in het bos is haast een wandeling door een sprookje of een verhaal van Tolkien, grote oude bomen en een pad gemaakt van oude rode stenen.

Ook kunt u genieten van romantische doorzichten in het Zweiersdal en dwalen door de donkere bossen op het landgoed Quadenoord.
Fietsers en wandelaars kunnen dus hun hart ophalen in de gemeente. Er ligt een uitgebreid fietsroutenetwerk en er zijn vele speciale wandel en fietsroutes uitgezet. U kunt in de prachtige omgeving genieten van de bijzondere natuur en de gezellige dorpen. Er is een grote keuze aan fiets en wandelroutes waarbij de afstanden varieren van 7 tot 60 km lang.

Markten in Renkum

In Oosterbeek, Renkum en Wolfheze is iedere week markt.

Oosterbeek: donderdagochtend op het Raadhuisplein.
Renkum: dinsdagochtend op het Europaplein.
Wolfheze: vrijdagochtend is er een kleine markt op het Dorpsplein.

Toeristen Informatie Punt Renkum

Het toeristisch informatiepunt in Renkum is gevestigd in het Airborne Museum. Bij het toeristisch informatiepunt vind u informatie over de leukste tips en ideeën over alles wat er in de regio te doen is. Van welke bezienswaardigheden u echt gezien moet hebben of welke winkelstraatjes het een bezoekje waard zijn.