Menu
Menu
Museum Veluwezoom exposeert kunstwerken van schilders die in de 19e en 20e eeuw gewoond en gewerkt hebben aan de Veluwezoom. Dit cultureel erfgoed willen wij inzichtelijk voor u maken en graag met u delen.
Museum Veluwezoom bevindt zich in het prachtig gerestaureerde kasteel Doorwerth. Je kunt het kasteel van verre waarnemen, schitterend gelegen in het landschap van de Rijn aan de voet van de Duno. Als je het kasteel wilt bezoeken ga je de ophaalbrug over en onder het poortgebouw door, over het voorhof langs kasteelcafé De Zalmen en langs de eeuwenoude acaciaboom (vermoedelijk geplant in 1678) waar de poort toegang geeft tot de binnenplaats en de ingang van het kasteel.
Openingstijden
Museum Veluwezoom in kasteel Doorwerth is geopend van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur. De kasteelwinkel is ook zonder entreekaartje toegankelijk.
Bereikbaarheid
Kasteel Doorwerth is goed bereikbaar via de A50 en de A12. Parkeren is gratis.
Doorwerth is per bus te bereiken vanaf station Arnhem. Vanaf de bushalte in Doorwerth Winkelcentrum de Weerd of bushalte Heveadorp Veerweg is het ongeveer een kwartier lopen.
Omgeving
Doorwerth is een dorp in de gemeente Renkum in de provincie Gelderland, net ten westen van de stad Arnhem. Het dorp ligt tegen en op een stuwwal langs de Rijn, die gevormd is in de voorlaatste ijstijd. De stuwwal is de zuidelijke grens van de Veluwe. Doorwerth ligt voornamelijk in de bossen, waaronder de Cardanusbossen ten noorden en westen van de plaats. Doordat bebouwing en bos elkaar afwisselen, zijn deze bossen bepalend voor de identiteit van deze plaats.
In het verleden was Doorwerth een belangrijke bestemming van toeristen. Veel schoolkinderen bezochten de Westerbouwing en het heuvelachtige landschap rondom de Italiaanse weg trekt bezoekers. Doorwerth was een van de eerste plaatsen in Nederland met een golfslagbad, genaamd De Branding. Het werd gebouwd in 1934.
Behalve de musea in het kasteel is in Doorwerth sinds 2006 het Apothekersmuseum Kisters gevestigd.
Eeuwen heeft er een gehucht van enkele huizen aan de Fonteinalleen gestaan. In de oorlog worden de meesten huizen verwoest. Na de oorlog wordt het dorp herbouwd, nu op de stuwwal in plaats van aan de voet. De meeste van de wijken krijgen als uitgangspunt het gevoel van in het bos wonen te behouden. Vanuit bijna elk huis in het Dorp krijg je daarom het gevoel dat je in het bos leeft.
Rondom de van der Molenallee en de Mozartlaan is het huidige kleine centrum gevestigd. Met twee supermarkten, meerdere restaurants, een tankstation en een apotheek heeft het het hoognodige. Voor de overige wensen biedt het stadscentrum van Arnhem op 25 minuten fietsen of 15 minuten met de auto alles wat het hart kan begeren.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.