Toeristen Informatie Nederland

Montferland

Montferland is een gemeente in het oosten van de provincie Gelderland. Met een oppervlakte van ca. 110 km² en ruim 36.000 inwoners heeft Montferland een schakelfunctie tussen de regio Achterhoek en de Stadsregio Arnhem-Nijmegen. Aan de zuidzijde van de gemeente ligt de landsgrens met Duitsland. Het gemeentebestuur is gevestigd in Didam. Bepalend voor Montferland is de ligging tegen de Duitse grens. Aan de andere zijde van de grens is de Duitse gemeente Emmerik (Duits: Emmerich am Rhein) (met onder andere het kerkdorp Elten) gelegen. Vanuit de gemeente zijn er vele grensovergangen. De gemeente Montferland behoort zeker niet tot de grootste in ons land, maar door die afwisselende landschappen op een betrekkelijk kleine schaal is ze wel één van de mooiste

Bezienswaardigheden in Montferland

Het Bergherbos
Het Bergherbos is gelegen op de uitlopers van de heuvels waarop ook ‘s-Heerenberg is gelegen. Het Bergherbos bestaat uit naaldbos en gemengd bos; hier en daar komt nog het oorspronkelijke eiken-beukenbos voor. In het bosgebied leven zoogdieren als das, ree, steenmarter en vleermuizen. Het gebied telt wel 70 soorten vogels, waaronder roofvogels als wespendief, buizerd, havik, boomvalk en diverse uilen. Andere bijzondere soorten zijn de zeldzame draaihals, de groene specht, patrijs, kwartel en geelgors. Op de heidevelden met vliegdennen komen hagedissen en hazelwormen voor en broeden de boomleeuwerik, boompieper en gekraagde roodstaart. In het bos groeien bijzondere planten zoals bosanemoon, klaverzuring, bosviooltje, dalkruid en adelaarsvaren. In het brongebied ‘t Peeske komen goudveil, gewone dotterbloem en moerasviooltje voor. Op de kleinschalige akkers rond het bos groeien nog akkerkruiden als klaproos, akkerviooltje, korenbloem, valse kamille, kromhals en slofhak.

De Grafelijke Korenmolen
De Grafelijke Korenmolenis een torenmolen in Zeddam in de Nederlandse provincie Gelderland. Deze molen is de oudste nog bestaande windmolen in Nederland. Tijdens de openingstijden is er een molenaar aanwezig.  

Kasteel Huis Bergh
Mooiste activiteit in deze streek is wel het bezoeken van het prachtige kasteel ´Huis Bergh´ te ´s-Heerenberg. Kasteel Huis Bergh is een van de mooiste en grootste kastelen van Nederland en met een kostbare kunstcollectie, waar u onder een deskundige leiding van een gids een rondleiding kunt maken. Ieder weekend en in de schoolvakanties zijn er speciaal voor kinderen hele leuke rondleidingen, waarbij ze zich als jonkvrouw of ridder kunnen verkleden!

Jan Klaassen
Jan Klaassen is het grootste pretpark van de Achterhoek. Ouderwets spelen voor kinderen tot 8 jaar.
• 30.000 m2 buitenspeeltuin
• 2.000 m2 binnenspeeltuin

Kerken in Montferland
In Montferland en directe omgeving vind je een grote variatie aan prachtige kerken en kerkelijke kunst uit uiteenlopende perioden. Van romaanse kerken uit de middeleeuwen, gotische uit de late middeleeuwen en neo-gotische uit de 19de eeuw, zoals de St. Pancratiuskerk in ’s-Heerenberg. Sommige kerken zijn elke dag open en te bezoeken, andere zijn op afspraak te bezichtigen. Aan het voormalig creativiteitscentrum Gouden Handen dat gevestigd was in het Duitse klooster in neo-romaanse stijl aan de grens zal menige Nederlander nog goede herinneringen hebben.

Een bijzonderheid in Montferland zijn de Hagelkruisen die her en der in het landschap staan en een paar plaatsen waar een indrukwekkende kruisweg is te vinden.

Musea in Montferland
De gemeente Montferland telt drie kleine musea: het Stadsmuseum Bergh in ’s-Heerenberg, museumboerderij De Gildekaot in Zeddam en het Voetbalmuseum in Braamt.

Fietsen in Montferland

Montferland en omgeving is een walhalla voor elke fietser: fietsliefhebbers én wielrenners kunnen hun hart ophalen. Het glooiende landschap, prachtige vergezichten, pittoreske kernen, cultuurhistorische gebouwen en een prachtig netwerk van grensoverschrijdende fietspaden maken van Montferland en omgeving een geweldig podium voor iedere recreatieve fietser. Ga op de bonnefooi of volg de groenwitte bordjes van het fietsknooppuntennetwerk en je wordt verrast. Voor sportieve fietsers zijn er stevige beklimmingen en voor de mountainbiker onverharde paden, steile hellingen en uitdagende afdalingen. Eén van de mooiste MTB-route van Nederland telt 26 kilometer en ligt in Montferland.

Wandelen in Montferland

De Montferlandse Toppen Wandelroute is een echte aanrader. Speciaal voor het Montferland is deze 34 km lange internationale, lange afstandsroute die 18 Montferlandse heuvels verbindt een primeur. De toppen zijn de uitgangspunten van spannende en gevarieerde wandelingen.

Grensovergangen bij Montferland

De drie belangrijkste grensovergangen zijn:

Grensovergang Bergh Autoweg, sinds de gemeentelijke herindeling aldaar gelegen op het grondgebied van de gemeente Zevenaar. Deze grensovergang is gelegen op de A12 tussen Arnhem en het Duitse Ruhrgebied.

De Nieuwe Grens. Dit is de belangrijkste grensovergang in ‘s-Heerenberg. De overgang ligt ongeveer een kilometer oostelijk van de oude grens in de doorgaande weg tussen Doetinchem en Emmerich.

De Oude Grens. Deze grensovergang ligt aan de rand van het historische centrum van ‘s-Heerenberg.
In beide laatste gevallen is het riviertje de Wetering de feitelijke grens.

Toeristisch Informatie Punt Montferland

Het Toeristisch Informatie Punt is gelegen op de Marktstraat 1 te Kasteelstad ‘s Heerenberg.

Geopend , maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur.