Toeristen Informatie Nederland

Lingewaard

Lingewaard is een gemeente in het oosten van Nederland, in de provincie Gelderland. De gemeente ligt volledig in de streek de Betuwe, afgezien van een zeer kleine strook (de Middelwaard) direct aan de overzijde van de Nederrijn nabij Loo. Dit laatstgenoemde deel van Lingewaard hoort bij de streek de Liemers. Binnen de Betuwe maakt Lingewaard deel uit van de kleinere landstreek de Over-Betuwe.
Lingewaard grenst aan de gemeenten Arnhem, Westervoort, Duiven, Zevenaar, Berg en Dal, Nijmegen en Overbetuwe.
De gemeente Lingewaard omvat de stad Huissen, het ‘dorp in de stad’ Het Zand, de dorpen Angeren, Bemmel, Doornenburg, Gendt, Haalderen, Loo (deels: een heel klein deel van dit dorp) en Ressen en de buurtschappen Baal, Bergerden, Boerenhoek, De Pas (Bemmel), De Pas (Doornenburg), Doornik, Flieren, Hoeve, Honderd Morgen, Hulhuizen, Kapel, Kommerdijk, Looveer, Sterreschans, Vossenpels (deels), West-Pannerden, Zandheuvel en Zandvoort. In totaal zijn dit 1 stad, 1 ‘dorp in de stad’, 7 dorpen en 18 buurtschappen.

Bezienswaardigheden in Lingewaard

In Lingewaard vindt u een aantal bijzondere plekken en bezienswaardigheden.

Fort Pannerden
Spannend, verrassend en schitterend gerestaureerd. Dat is Fort Pannerden. Het fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft de status van Unesco Werelderfgoed. Het fort ligt verborgen onder de aarde en is vijf verdiepingen hoog. Vanaf het dak heeft u een spectaculair uitzicht.

Kasteel Doornenburg
Dit middeleeuwse kasteel wordt wel de grootste en mooiste middeleeuwse voorburcht van Nederland genoemd. Achter de deuren van het poortgebouw en de stevige weermuren bevinden zich rond het ruime binnenplein onder andere een boerderij, een kapel en een woontoren. Er worden rondleidingen verzorgd.

Tuinbouwmuseum De Hofstèèj
Kenmerkend voor Lingewaard is de tuinbouw. Bent u geïnteresseerd in de oude druivencultuur? Dan is er in Huissen het tuinbouwmuseum De Hofstèèj. Het museum is gelegen aan de Boskoops Glorie in Huissen. Krijg een rondleiding door de kassen en krijg uitleg over de oude druivencultuur.

Fietsen & wandelen in Lingewaard

U kunt heerlijk fietsen in de Betuwe. Fiets langs de Linge, Kasteel Doornenburg, over mooie landweggetjes, dijken, boomgarden en leuke dorpjes. Er zijn veel mooie fietsroutes zoals deze twee: rondje pontje en langs de Linge.

In het Betuwse landschap, dat door de Rijn werd gevormd, zijn vele herinneringen zichtbaar over de strijd om het bestaan tegen natuurgeweld en vreemde heersers. Met deze wandelroute ontdekt u van alles over de historie van de gemeente Lingewaard. Deze wandeling neemt u namelijk mee langs de herinneringen die tijden van oorlog en overheersing hebben achtergelaten. Zo komt u onderweg onder andere langs het R.k. kerkhof in Angeren met een massagraf. Hier rusten de 27 slachtoffers van het bombardement in Angeren op 5 oktober 1944. Ook wandelt u op plekken waar eeuwenlang het Romeinse grensgebied liep, genaamd de Limes.

Overnachten in Lingewaard

Camperaars zijn welkom op Parking Molenweide. De gratis parking zonder voorzieningen is beneden aan de dijk aan de rand van het dorp. Er bevind zich een supermarkt op looopafstand van de parking. Ook overige winkels en terrassen zijn te voet te bereiken.

Op het water in Lingewaard

De rivier en de directe omgeving trekken veel toerisme aan, onder meer vanwege de fruitboomgaarden langs de Linge. Ook door de mogelijkheid tot kanovaren en kajakken in Doornenburg en tussen Geldermalsen en Leerdam. In Doornenburg kunt u naast kanoën, kajakken ook suppen. De vaarroute duurt ongeveer 2 uur en u vaart heen en weer.  Suppen staat voor Stand Up Paddle. Dit is een soort van “surfen” waar u op een surfboard staat en u zichzelf voortbeweegt met een paddle. Door het gebruik van de SUP paddle is er, in tegenstelling tot surfen, geen wind nodig om Stand Up Paddle surfen te kunnen beoefenen. Er kan gesupped worden op sloten, meren, grachten, binnenwateren en havens. De zee is ook geschikt voor het suppen!

Winkelen in Lingewaard

Lingewaard heeft drie winkelkernen: Huissen, Bemmel en Gendt met ieder eigen kenmerken en kwaliteiten. Naast deze 3 middelgrote kernen, bestaat Lingewaard nog uit de dorpen Doornenburg, Haalderen, Angeren en Ressen. Huissen staat bekend om haar combinatie van winkels, voorzieningen en horeca en heeft een bourgondisch karakter. Er zijn veel eet- en drinkgelegenheden in het centrum gevestigd met in de zomer gezellige terrassen. Bemmel heeft een compleet aanbod aan winkels met een goede mix van winkels voor de dagelijkse boodschappen en ‘funshoppen’. Daarnaast bevindt zich op loopafstand van het centrum het fraai in groen gelegen kasteel ‘De Kinkelenburg’. Gendt kenmerkt zich vooral door de vele speciaalzaken die er gevestigd zijn en de mooie platanen in het kernwinkelgebied aan de Dorpstraat.”

Toeristen Informatie Punt Lingewaard

Intratuin Elst

Nieuwe Aamsestraat 94
6662 NK ELST GLD

Bij het Informatiepunt zijn fiets- en wandelroutes verkrijgbaar, plattegronden, brochures en folders van bezienswaardigheden, en natuurlijk de VVV Cadeaubon!

Openingstijden

Elke maandag
09.30 – 18.00 uur
Elke dinsdag
09.30 – 18.00 uur
Elke woensdag
09.30 – 18.00 uur
Elke donderdag
09.30 – 21.00 uur
Elke vrijdag
09.30 – 21.00 uur
Elke zaterdag
09.00 – 18.00 uur
Elke zondag
gesloten

Ook vindt u een informatiepunt bij:

Fort Pannerden
Waaldijk 1
6686 MV Doornenburg