Toeristen Informatie Nederland

Ede is een gemeente in de provincie Gelderland, te vinden op de zuidelijke Gelderse Vallei en de westflank van de Veluwe. Binnen de provincie liggen behalve de hoofdplaats Ede de woonkernen Harskamp, Hoenderloo (deels), De Klomp, Lunteren, Otterlo, Bennekom, Deelen, Ederveen, en Wekerom alsmede enkele buurtschappen. Ede kenmerkt zich door een variatie aan verschillende landschappen. Door de situering op de grens van Veluwse stuwwallen vindt men er heidevelden, bossen, en zandverstuivingen. In de gemeente is een groot aantal gemeentelijke monumenten, rijksmonumenten, en oorlogsmonumenten. Op verschillende locaties in Ede liggen prachtige vergezichten, die ver in de geschiedenis terug gaan. Vaak als onderdeel van een mooie wandelroute.

Ede is een gemeente met een rijke culturele historie. Van kazerne- en fabrieksterreinen tot een oude kruidenierswinkel, verschillende molens, een militaire vliegbasis, een jachthuis van Berlage en schaapskuddes. De Stichting Edese Schaapskudde bezit deze twee bijzondere schaapskuddes, waarvan er eentje is gehuisvest in de schaapskooi op de Ginkelse heide. Op de Eder heide bevindt zich de grote kudde. In Ede is dus genoeg te doen en te bezichtigen.

De gemeente Ede drie stations: naast Ede-Wageningen zijn dat Ede-Centrum en Lunteren. Station Midden in het centrum van Ede aan het Museumplein ligt het Station Ede-Centrum. Het stationsgebouw is een rijksmonument uit 1902 en is in 1990 door de gemeente Ede gerestaureerd en gerenoveerd.

Bezienswaardigheden in Ede

 • Historisch Museum Ede
 • Platform Militaire Historie Ede
 • Erfgoedcentrum Ede
 • Nederlands Tegelmuseum, Otterlo
 • Museum Vliegbasis Deelen, Deelen
 • Ginkelse Heide
 • Natuurmonumenten-route Planken Wambuis
 • Klompenpad, Otterlo
 • Keetmolen
 • Concordiamolen
 • Walderveense Molen, Lunteren
 • Molen de Hoop, Lunteren
 • Kijk en Luistermuseum, Bennekom
 • Historische Collectie Nationale Reserve, Harskamp
 • Uitzichtpunt De Valenberg, Otterlo
 • De Lunterse Goudsberg
 • Uitkijktoren De Koepel, Lunteren
 • Uitkijkpunt Valenberg, Otterlo
 • Uitkijktoren Het Binnenveld, Bennekom

Overnachten in Ede

Recreatiepark ‘t Gelloo  is gelegen midden in Ede op de prachtige Veluwe. Het park heeft vakantiehuizen en kampeerplaatsen, en er is van alles te doen. Er is o.a. een indoor speeltuin, diverse sport- en speelvelden, binnen- en buitenzwembad etc.

Zakelijke bezoekers of toeristen die liever in een hotel willen verblijven kunnen terecht bij Hotel De Reehorst  in Ede. Dit 4 sterrenhotel heeft luxe suites met een eigen jacuzzi en/of een massagedouche en heerlijke rituals producten om te gebruiken. Bezoekers met dieetwensen zoals zoutvrij, vegetarisch, glutenvrij, en diabetes kunnen hier zonder zorgen ontbijten of dineren.

Winkelen in Ede
 
De meeste winkels liggen in de Grotestraat in het centrum van Ede, maar rondom het centrum zijn nog veel andere winkelcentra te vinden. De belangrijkste zijn: Stadspoort, Bellestein, en Parkweide. De aparte winkeltjes in Ede vormen een fijne toevoeging aan de bekende ketens. Op vrijdag is het koopavond in gemeente Ede.
 
Markt in Ede
 
Ede Centrum (Marktplein)                                 Maandag         8.00 – 13.00 uur  
Wekerom (Edeseweg)                                        Woensdag 8.30 – 12.30 uur  
Ede Stadspoort (Parkeerplaats Albert Heijn) Donderdag 8.00 – 13.00 uur  
Ederveen (Schras)                                              Vrijdag 7.00 – 12.30 uur  
Bennekom (Marktplein)                                     Vrijdag         8.00 – 13.00 uur  
Ede Centrum (Marktplein)                                 Zaterdag 8.00 – 17.00 uur  
 
 
 
Natuurgebieden in Ede
 
De natuur rondom Ede nodigt uit tot eindeloze wandeltochten, fietstochten of paardenritjes. Door de ligging op de grens van Veluwse stuwwallen is het landschap heel afwisselend met heidevelden, bossen, en zandverstuivingen. De kroonjuwelen van Ede zijn natuurgebieden die nationaal en zelfs internationaal bekend zijn: Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Deelerwoud, De Sysselt, Planken Wambuis, en het Wekeromse Zand. Maar ook de landgoederen Hoekelum  en Kernhem zijn zeker een bezoek waard. In de gemeente Ede liggen verschillende klompenpaden om te ontdekken. Klompenpaden zijn lokale gemarkeerde wandelroutes. Een klompenpadroute gaat zoveel als mogelijk over jaagpaden, tiendwegen, kerkpaden, of veenkades die vaak al eeuwenlang in het landschap aanwezig zijn. Klompenpaden hebben dikwijls hun oorspronkelijke functie verloren en dreigen te verdwijnen.

Evenementen in Ede

Er zijn jaarlijks meer dan 1.000 grote en kleine evenementen in de gemeente Ede! Ongeveer 100 daarvan vinden plaats in Ede Centrum. De Heideweek is hiervan het grootste feest. Ieder jaar in de laatste volle week van augustus kleurt Ede paars. Er is voor jong en oud dan van alles te doen. Enkele hoogtepunten tijdens de Heideweek zijn de Heideweek Culinair & Uitmarkt, de Heide-optocht, de Vlegeldag, spectaculaire live-optredens, de Oud Lunterse dag, Het Vliegerfeest, Fantasieland.

Verder kent Ede o.a. nog: De Edese kermis, de theaterfestivals Zomerbries en Popup Festival, de zomerse Heidemarkten, het Lichtfestival, Ede Dweilstad, Nederlands Kampioenschap Living Statues, de grote kunstijsbaan van Friends on Ice, het Shantykorenfestival. Veel van de evenementen zijn kosteloos te bezoeken.

 

Toeristen Informatie Punt Ede

Molenstraat 45
6711 AW Ede

Groot Ginkelseweg 2 A
6718 SL Ede

Dorpsstraat 41
6721 JJ Bennekom

Dorpsstraat 62
6732 AG Harskamp

Dorpsstraat 101
6741 AD Lunteren

Dorpsstraat 9
6731 AS Otterlo