Toeristen Informatie Nederland

Doetinchem

Doetinchem is een gemeente in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Doetinchem ligt centraal in de Achterhoek, tussen bossen en weilanden en te midden van het beroemde Achterhoekse coulisselandschap; echt een bezoek waard. Doetinchem heeft vele verrassingen in petto en ook in de omgeving is genoeg fraais te ontdekken, te voet of op de fiets, door dorpjes, over mooie fietspaden en karakteristieke zandwegen. De gemeente Doetinchem beschikt over elf sportaccommodaties. In de stad Doetinchem bevindt zich Sportcentrum Rozengaarde dat onder meer beschikt over zwembaden en glijbanen. Een bijzondere accommodatie is De Vijverberg, het stadion van BV De Graafschap met bijna 12 700 zitplaatsen. Sportpark Zuid is een groot terrein in het zuidelijk deel van de stad, met uitgebreide sportvoorzieningen en de thuisbasis van diverse sportverenigingen. Sportpark de Bezelhorst is ook een grote accommodatie. Hier zijn voetbalvelden, een atletiekbaan, tennisbanen en voetbalvelden voor de Graafschap.
De onderstaande 13 plaatsen bevinden zich in de gemeente Doetinchem:

Doetinchem, Gaanderen, Halle-Nijman, Heidekant, Het Broek, IJzevoorde, Kleindorp, Langerak, Meerenbroek, Nieuw Wehl, Plantage, Wehl en  Wijnbergen.

Overnachten in Doetinchem

De natuurhuisjes in de gemeente Doetinchem zijn een prima basis om deze mooie stad te verkennen.

Wilt u liever kamperen op een camping in Doetinchem, dan kunt u terecht op camping de Wrange. Recreatiepark camping de Wrange is ruim voorzien van de meeste voorzieningen. Zo beschikken wde camping over een modern verwarmd sanitair gebouw. Ook is er een babyroom en een wasserette aanwezig. Buiten vindt men een verwarmd zwembad en een verwarmd apart kleuterbad. Er is een ruime speeltuin voor de kinderen en in het hoogseizoen wordt door het recreatieteam verschillende programma’s en spannende dingen georganiseerd voor jong en oud.

Wilt u niet teveel geld uitgeven aan een overnachting in Doetinchem, dan bent u welkom met uw camper op de camperplaatsen gelegen aan de Varkensweide 7006 GH Doetinchem. Overnachten met uw camper kan hier voor slechts 4 euro. Camperaars kunnen hier overnachten op één van de vier grote of twee kleine overnachtingsplekken. De grote bieden plek voor campers tot een lengte van negen meter. Vanaf uw camperplaats loopt u zo het centrum in. Tegen een geringe vergoeding kunt u gebruik maken van de faciliteiten, zoals de sanitaire voorzieningen, van watersportvereniging De Ank. Daarnaast is het openbaar toilet op De Bleek in de buurt.

Bezienswaardigheden in Doetinchem

Al slenterend door de oude binnenstad komt u al genoeg mooie monumenten en gebouwen tegen. Er zijn echter een aantal prachtige bezienswaardigheden in het centrum van Doetinchem die u zeker niet mag overslaan tijdens uw bezoek:

Het Stadsmuseum
In het hartje van het oude centrum van Doetinchem ligt het beroemde Stadsmuseum. Dit is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad en hoe die uitgroeide tot de plek die het nu is. Kom langs om de prachtige oude collectie te bewonderen en je te laten meeslepen in het verleden. Bovendien biedt het Stadsmuseum Doetinchem meer dan alleen tentoonstellingen.

De walmolen
De Walmolen is een waar icoon in Doetinchem. Gelegen aan de IJsselkade stamt deze uit 1851 en was bijna 60 jaar in gebruik. Daarna zou hij worden gesloopt, maar daar is gelukkig een stokje voor gestoken! In 1965 kreeg de molen een nieuwe kap, wieken en een stelling en sindsdien is de het een bekende bezienswaardigheid Doetinchem. Bezoek de molen tijdens de openingstijden wanneer u een gratis rondleiding krijgt; U kunt zien dat de molen geopend is wanneer de vlag en wimpel buiten hangen.

De Sint Catharinakerk
De Sint Catharinakerk (ook we de Grote Kerk genoemd), staat op een centrale plek in het centrum van Doetinchem. Deze prachtige kerk dateert uit het jaar 1200 gebouwd en werd na een bijna totale verwoesting gelukkig weer opnieuw herbouwd. Bewonder de mooie gotische hallen en karakteristieke kenmerken van de kerk en leg de kerk ook zeker even vast op uw camera!

Wilt u een boot of sloep huren in Doetinchem, om een dag op het water te genieten? Dan kunt u terecht bij bij HuurJeSloep. Trek erop uit in een luxe sloep, samen met familie, vrienden of collega’s. Ervaar de natuur rondom de 27 kilometer lange Oude IJssel vanaf het water. Vaar vanaf Doesburg tot aan Ulft en geniet van alles wat de Achterhoek te bieden heeft. In dit gebied bevinden zich verschillende leuke plaatsen en genoeg bezienswaardigheden.

Winkelen in Doetinchem

(fun)Shoppers kunnen hun hart ophalen in Lekker. Doetinchem. De binnenstad telt een uitgebreid aanbod aan winkels. Voor fashionista’s zijn de Hamburgerstraat (veelal ketens) en de Boliestraat (exclusieve winkels van kleine zelfstandigen) de hotspots. Liefhebbers van speciaalzaken moeten in de Heezenstraatjes zijn, waar Wim’s Muziekkelder, Koffie- en theespeciaalzaak Venetië en Het Lederwarenhuis te vinden zijn. Maar duik ook zeker eens de andere (aanloop)straten in en laat je verrassen door de gezellige pleintjes als het Catharinaplein, Waterstraatplein of de Nieuwstad. Er zijn verschillende parkeergarages, parkeerterreinen en parkeerplaatsen in en rondom het centrum. De binnenstad van Doetinchem is goed met de auto te bereiken.

Wandelen & Fietsen in Doetinchem

In omgeving Doetinchem vindt u prachtige gemarkeerde wandelroutes. Wandel door natuurgebieden zoals de Zumpe en de Wrange, door de Kruisbergse bossen, rondom Kasteel Slangenburg en dwars door de historische binnenstad van Doetinchem. Tijdens het wandelen verrast het afwisselende landschap je bocht na bocht.

Er zijn ook diverse mogelijkheden om de mooie Doetinchemse binnenstad via een wandeling beter te leren kennen. Ook is er een fietsroute net buiten de binnenstad. Stichting Gilde Doetinchem heeft een vouwblad samengesteld, dat verkrijgbaar is bij onder meer de VVV Doetinchem, aan de Van Nispenstraat 2. Met behulp van een duidelijke plattegrond en een heldere beschrijving maakt u op een tijd die u zelf past een wandeling door en langs het centrum (het eitje) van Doetinchem. Begin- en eindtijd en een eventuele pauze hebt u zo zelf in de hand. Bezoek aan de maquettes in het museum is hierbij niet inbegrepen

Uitgaansleven in Doetinchem

Zak na een middag winkelen lekker neer op een terrasje, binnen aan een tafel of aan de bar! Kom weer lekker op adem met een drankje en een lekkere snack en later op de avond bezoekt u een gezellig café, of bezoek een leuke loungebar. In Doetinchem is er nog leven in de nacht, proef het nachtleven in de sfeervolle ambiance van een van de clubs! Zo is er bar/dancing Sequoia, de opvolger van het in vlammen opgegane cafe Havana. Deze bar is in principe enkel toegankelijk vanaf 21 jaar en ouder, maar de praktijk kan soms anders uitwijzen. Cafe Merlyn is een bekende kroeg/cafe waar vooral rockliefhebbers hun heil kunnen vinden. ‘City Lounge’ Fred en Douwe is een sfeervolle uitgaansgelegenheid, die na het succes in Doetinchem ook vestigingen in Deventer en Enschede heeft gekregen. Verder zijn er natuurlijk nog talloze ander uitgaansmogelijkheden in Doetinchem. Sinds het sluiten van het voormalige C’est La Vie/Vergane Glorie is er echter geen echte discotheek meer in de stad.

Natuurgebieden in Doetinchem

In de gemeente liggen verschillende natuurgebieden. In het westen liggen de Kruisbergse bossen. In het oosten het bosgebied, met het gelijknamige kasteel de Slangenburg. Verder zijn er ook veel parken in de stad zelf, waar park Overstegen de grootste van is. Ten zuidwesten van de gemeente ligt het natuurgebied Montferland.

Toeristen Informatie Punt Doetinchem

Bij het TIP in Doetinchem wordt u van harte welkom geheten. Het TIP is gevestigd in ‘Het Oude Postkantoor’ aan de Van Nispenstraat in Doetinchem. Een mooi monumentaal gebouw, waar zich ook het Stadsmuseum, de Stadsgalerie en restaurant Het Borghuis bevinden. Het ideale startpunt voor een bezoek aan Doetinchem. Een team van enthousiaste en betrokken vrijwilligers staat klaar om u te informeren over wat ú wilt weten van Doetinchem en omgeving.