Toeristen Informatie Nederland

Aalten

Aalten is een gemeente in het oosten van de Nederlandse provincie Gelderland, en ligt tegen de Duitse grens. Buiten de plaats Aalten bevat de gemeente de kernen Dinxperlo en De Heurne en de stad Bredevoort. Bredevoort is de boekenstad van Nederland en trekt jaarlijks vele toeristen. Daarnaast vallen de volgende dorpen en buurtschappen onder de gemeente: Barlo, Dale, Haart, Heurne, IJzerlo, ‘t Klooster en Lintelo. Aan de noordwestkant ligt de Aaltense Goor, aan de oostkant van de gemeente Aalten liggen de natuurgebieden Landgoed Walfort, Loohuisbos, Slingeplas, Kloosterbos, Zwanenbroek en Grote Goor die alle deel uitmaken van het Nationaal Landschap Winterswijk.

Bezienswaardigheden in Aalten

Aalten is een prima basis om te overnachten en de gemeente te verkennen want eigenlijk heeft u aan één dagje Aalten niet genoeg. Gelukkig zijn er veel plekken waar u kunt overnachten, zodat u wat langer kunt blijven. U kunt logeren op een (boeren)camping, in een retro B&B of in een lodge. Vanuit uw accommodatie kunt u dan bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de koppelkerk. De Koppelkerk is een monumentale voormalige gereformeerde kerk aan de Koppelstraat en de Prins Mauritsstraat in het Gelderse Bredevoort. Tegenwoordig heeft het gebouw een functie op het gebied van kunst en cultuur. Kunst komt aan bod middels wisselende exposities en concerten; de verdieping wordt aangeboden aan de hand van lezingen, discussieavonden en colleges. Daarnaast is een “boekencafé” ingericht als huiskamer vol boekenkasten, waar maandelijks een literair café wordt georganiseerd.

Bezienswaardig is ook Het Nationaal Onderduikmuseum. Het museum belicht het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de persoonlijke keuzes die men destijds moest maken. De nadruk ligt daarbij op onderduiken in bezettingstijd, mede omdat Aalten tijdens de bezettingstijd relatief veel onderduikers onderdak verschafte. 

Boerderijmuseum De Neeth bevindt zich in het prachtige buurtschap Barlo. Het museum ligt in het mooie landschap van Aalten met bos, landbouwgronden en vele onverharde wegen. In het museum is een unieke verzameling gebruiksvoorwerpen voor thuis en in het boerenleven te vinden. In een schuur uit 1910 krijgu u een beeld van hoe de bevolking vroeger in de Achterhoek leefde en werkte. De kinderen leven zich na afloop uit in de speelboerderij. Boerderijmuseum De Neeth in Aalten leent zich ook goed voor een familiedag en schoolreisje. Deze activiteit is geschikt voor het hele gezin, kinderen, volwassenen en ouderen.

Verder bevind zich in het centrum van Aalten bevindt een kleine, goed gerestaureerde en mooi ingerichte synagoge, die bijna een eeuw het centrum van Joods leven vormde in deze Achterhoekse gemeente. Het gebouw is thans eigendom van een  stichting, Vrienden van de Aaltense Synagoge.

Wandelen in Aalten

Een deel van de gemeente ligt in het Nationaal Landschap Winterswijk. Het Nationaal Landschap Winterswijk is een gebied van bijna 22.000 hectare groot, gelegen in de Gelderse Achterhoek, ingesloten tussen Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde en de Duitse grens. Midden in het gebied ligt Winterswijk. Typisch voor deze streek zijn glooiende weilanden, oude boerderijen, bossen en slingerende beekjes. De gemeente Aalten leent zich uitstekend voor een mooie wandeling. Via de keuzepunten kunt u gemakkelijk zelf uw routes samenstellen of een kant- en klare route volgen. Zo ontdekt u de mooiste plekjes!

Winkelen in Aalten

Aalten heeft een gezellig winkelcentrum, die ook verder loopt naar de kleine zijstraten. Of je nu komt voor mode, leuke cadeaus, de inrichting van je huis, je gezondheid of lekker eten? Alles is te vinden in het leuke grensdorp! De weekmarkt is elke donderdag van 8:00 tot 12:15 uur in het centrum naast de HEMA. Op vrijdagavond is er koopavond in de meeste winkels.

Evenementen in Aalten

  • Farm & Country Fair: landelijk belevenisfestival voor elke leeftijd
  • Bredevoort Schittert: feest van lichtjes, muziek en vuurwerk
  • Bredevoortse Zomerconcerten: zondagse concerten in het centrum van Bredevoort
  • Aalten Dagen: braderie met marktkramen, activiteiten, muziek en een kinderrommelmarkt
  • Grensmarkt Dinxperlo: grote markt op Hemelvaartsdag, op Nederlands en Duits grondgebied

Bereikbaarheid Aalten

Openbaar vervoer

Aalten, Bredevoort en Dinxperlo is goed bereikbaar met het trein, bus en de auto.Arriva verzorgt de trein- en busverbindingen in de Achterhoek. RVM verzorgt het openbaar vervoer vanuit Duitsland. ZOOV is het aanvullend openbaar vervoer in, van, voor en vanuit de Achterhoek. ZOOV is er voor elke reiziger. Als u niet met het reguliere openbaar vervoer (trein of bus) naar de plaats van bestemming in de Achterhoek kunt reizen, biedt ZOOV een passende oplossing. U boekt uw rit via ZOOV Reisplanner. (0900 – 9874, € 0,10 per minuut).

Auto

Voor een routebeschrijving kijkt u bijvoorbeeld op de website van de ANWBGoogle Maps, of u gebruikt uw eigen navigatiesysteem.

Parkeren

U kunt in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo gratis parkeren op de aangegeven parkeerplaatsen. Voor het centrum van Aalten (binnen de parkeerroute) geldt een blauwe zone. U mag daar alleen in de aangegeven vakken parkeren met het gebruik van de parkeerschijf.

Toeristen Informatie Punt Aalten

Het Toeristen Informatie Punt Aalten is gelegen aan Markt 14 7121CS AALTEN.

Openingstijden
dinsdag 13:00 – 17:00
woensdag 13:00 – 17:00
donderdag 13:00 – 17:00
vrijdag 13:00 – 17:00
zaterdag 13:00 – 17:00
zondag 13:00 – 17:00