Toeristen Informatie Nederland

Apeldoorn

Apeldoorn is een stad en gemeente op de Veluwe in de Nederlandse provincie Gelderland. De hoofdplaats van de gemeente is de gelijknamige stad. Apeldoorn staat met een oppervlakte van 341,15 km² op de negende plek van grootste gemeentes van Nederland en de grootste in Gelderland. Apeldoorn heeft 3 treinstations: station Apeldoorn, station Apeldoorn De Maten en station Apeldoorn Osseveld. Vanaf deze stations zijn er verbindingen in de richtingen Deventer, Amersfoort Centraal en Zutphen. Apeldoorn heeft een veelzijdig horeca- en winkelaanbod in de binnenstad en kent een aantal bekende grote attracties zoals de Apenheul, Julianatoren, Paleis het Loo en het Coda-Museum. Maar ook op het gebied van cultuur en sport trekt Apeldoorn met bijvoorbeeld de Bioscoop, Theater Orpheus, Poppodium Gigant en Omnisport vele bezoekers.

Bezienswaardigheden in Apeldoorn

Apenheul
Een dagje uit naar Apenheul is altijd verrassend. In het grote, prachtig groene bos loop je tússen de apen! Ontmoet 35 soorten apen, allemaal met hun eigen karakter.

Paleis Het Loo
Dit is een museum met barokke tuinen en stallen, koetshuizen en de Prins Hendrik Garage.

Ritje met de nostalgische stoomtrein
Reizen met de VSM is stappen in een andere wereld! Beleef het indringende geluid van de stoomfluit. Ervaar het stampen, de stoomontwikkeling en de trekkracht van de machtige stoomlocomotieven.

Kinderpretpark Julianatoren
Gelegen aan de rand van Apeldoorn ligt Kinderpretpark Julianatoren. Meer dan 60 attracties en spectaculaire shows! Maak een spannende rit in de achtbaan of een rondje langs levensechte dinosaurussen.

Monkeytown
Monkey Town Apeldoorn is een overdekt indoor speelparadijs voor kinderen van 1 – 12 jaar. Kids kunnen er klimmen, klauteren, glijden van diverse glijbanen, spelen met super Lego, ravotten in de ballenbak, springen op trampolines en voetballen of basketballen in de exra grote voetbalkooi.

ZERO55 Apeldoorn
ZERO55 is een groot family entertainment center in Apeldoorn waar je o.a. kan e-karten, lasergamen, glowbowlen, waar escape rooms zijn en virtual reality spellen kan spelen

Overnachten in Apeldoorn

In Apeldoorn vind u verschillende hotels om te overnachten. Van een kleinschalig familiehotel tot de grotere hotelketens. Verblijf daar waar u zich het meeste thuis voelt. Aan campings geen gebrek in Apeldoorn. Op uw camping in Apeldoorn heeft u een grote kans om dieren tegen te komen. Eekhoorntjes en vogels komen zo voorbij de tent gelopen of gevlogen. Ook grote dieren, zoals edelherten komt u in dit gebied vaak tegen. Een ander hoefdier dat op de Veluwe een indrukwekkende comeback heeft gemaakt, is het everzwijn. Het allergrootste dier dat op de Veluwe rondloopt is de Europese Bison, de Wisent. Deze dieren zijn recent uitgezet. Alhoewel Apeldoorn een grote stad is, is er voldoende natuur in de omgeving. Vanauit uw natuurhuisje is het dan ook eenvoudig om de bosgebeiden van de Veluwe te verkennen.

Wandelen in Apeldoorn

Apeldoorn staat bekend om zijn stadsparken en groene karakter. De tien wandelroutes van Apeldoorn te Voet laten u al wandelend kennis maken met de bruisende binnenstad van Apeldoorn en de uitgestrekte natuurgebieden daaromheen. U kunt de routebeschrijvingen hier vinden, de routes zijn ook gemarkeerd met gekleurde pijltjes.

Winkelen in Apeldoorn

In de binnenstad van Apeldoorn is het gezellig winkelen met een groot en gevarieerd winkelaanbod: U vindt er alle soorten winkels.
De Hoofdstraat is de thuisbasis van vele bekende landelijke en internationale winkelketens zoals Zara, H&M, Jack&Jones en Rituals. Daarnaast vind u hier ook speciaalzaken zoals mannenmodezaak Capital, De Nootzaak en schoenenwinkel Rethmeier-Bally. Unieke winkeltjes, die typisch Apeldoorns zijn, vind je voornamelijk in de zijstraatjes en op de pleinen. Ze geven de binnenstad karakter en een eigen gezicht. Toch liever overdekt winkelen? Dan kunt u terecht in het vernieuwde winkelcentrum Oranjerie of de Korenpassage. 

In Apeldoorn worden wekelijks zeven markten gehouden.

Dagen  Markt  Straat en tijdstip
maandag  warenmarkt  Marktplein van 09.00-14.00 uur
dinsdag  warenmarkt De Maten  Eglantierlaan van 08.30-12.30 uur
woensdag  warenmarkt Osseveld  Winkelcentrum ‘t Fort van 10.30-18.00 uur
donderdag  warenmarkt Zevenhuizen  Winkelcentrum Anklaar van 08.30-12.30 uur
donderdag  biologische markt  parkeerterrein Asselsestraat/Tuinstraat/Wilhelmina Druckerstraat van 09.00-14.00 uur
vrijdag  warenmarkt Apeldoorn-Zuid  Schubertplein van 08.30-12.30 uur
zaterdag  warenmarkt Marktplein  Marktplein van 08.30-17.00 uur

Uitgaansleven in Apeldoorn

Apeldoorn zit vol met gezellige horecapleinen en kent diverse muziekpodia voor een leuke avond uit. Van feestcafé tot eetcafé en van pub tot oerhollandse bar.

Leienplein
Op de hoek van de Korenstraat en de Nieuwstraat vind je het Leienplein. Niet voor niets wordt dit plein ook wel ‘het gezelligste plein van Apeldoorn’ genoemd: in de zomer is het plein één groot terras en er worden het hele jaar door de leukste feesten georganiseerd. Van barbecues, koningsdagfeesten tot het jaarlijkse Oktoberfest. 

Caterplein
Het Caterplein is het kloppend uitgaanshart van Apeldoorn. U vindt hier het grootste aanbod aan cafés, restaurants en andere uitgaansgelegenheden. Voor een avondje stappen bent u hier aan het juiste adres.  

Raadhuisplein
Midden in winkelstraat de Hoofdstraat vind je het nostalgische Raadhuisplein. De ideale plek om om even uit te rusten tijdens of na een gezellig dagje winkelen. Zoals de naam al doet vermoeden vind u het voormalige oude Raadhuis van Apeldoorn op dit plein. Dit monumentale pand zorgt voor een adembenemend uitzicht en is sfeerbepalend.

Toeristen informatie Punt Apeldoorn

Het Tourist Information is te vinden in het CODA Museum en biedt informatie over de veelzijdigheid van Apeldoorn: van evenementen, activiteiten, voorstellingen tot bezienswaardigheden en informatie over verschillende toeristische attracties. De informatie richt zich in eerste plaats op de activiteiten in Apeldoorn, maar toont ook activiteiten uit de regio. Het Tourist Information  is vanaf het station bereikbaar met stadsbus 2. Naast het agentschap zijn er nog twee agentschappen te vinden in de regio: één in Hoenderloo en één in Beekbergen.