Toeristen Informatie Nederland

Weststellingwerf

Weststellingwerf is een gemeente met oongeveer 26.209 inwoners in de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente Weststellingwerf telt 27 dorpen, waarvan er 26 als officiële woonkern zijn aangeduid. De hoofdplaats is Wolvega.  Weststellingwerf heeft veel kwaliteiten die voor de toerist de moeite van het ontdekken waard zijn. Het is een land van natuurlijk ritme dat boeiend is voor rustzoekers, natuurliefhebbers, fietsers, wandelaars en waterrecreanten. Omdat deze gemeente nog lang niet overspoeld wordt door toeristen, is er nog een flinke groei van de toeristische sector mogelijk zonder de kernkwaliteiten van het gebied aan te tasten. In de gemeente Weststellingwerf zijn twee gemeentelijke zwembaden: overdekt zwembad De Steense in Wolvega, en openluchtzwembad De Dobbe in Noordwolde.

Bezienswaardigheden in Weststellingwerf

Kerken
Er zijn diverse kerken in de gemeente Weststellingwerf. Het kerkje van Nijeholtpade is in gotische stijl gebouwd op een verhoogd kerkhof. In het slanke torentje hangen twee klokken. De kerk is gewijd aan de heilige maagd en martelares Catharina. In de gemeente Weststellingwerf staan nu nog vijf klokkenstoelen; in Boijl, Nijeholtwolde, Nijelamer, Sonnega (de enige van ijzer) en Spanga. In de gemeente Weststellingwerf bevinden zich drie grote natuurgebieden: de Rottige Meenthe, het Brandemeergebied, de Lindevallei.

Standbeeld
In Wolvega staat een standbeeld voor Peter Stuyvesant, de stichter van Nieuw Amsterdam. In het vlakbij gelegen Scherpenzeel, zijn geboortedorp, staat een gedenkteken.

Vlechtdorp
Noordwolde staat bekend als het ‘Vlechtdorp van Nederland’. Generaties lang zijn hier manden, stoelen, wiegen en wat niet al meer gevlochten van wilgenteen uit de omgeving en later van rotan en manau uit de tropen. Een groot aantal straatnamen, zoals de Pitrietstraat, komt voort uit het rietvlechten. Het vlechten van manden is in het begin van de 19de eeuw geleerd aan een aantal Noordwoldigers door een Duitse trekarbeider. Rond 1860 woonden er 200-300 mandenmakers in en om het dorp. Er ontstond een huisindustrie, maar om de kwaliteit van de ambachtslieden op te krikken, was een vakopleiding nodig. Op 1 april 1908 startte de Rijksrietvlechtschool in Noordwolde.

Huize Lindenoord
Huize Lindenoord aan de Van Harenstraat 37 in Wolvega (circa 1780; gewijzigd in 1855 en 1907; het buitenverblijf van de fameuze grietman – burgemeester – van Weststellingwerf: Onno Zwier van Haren, die leefde van 1742 – 1779; de drafbaan werd rond 1990 verplaatst naar de andere kant van het dorp)

Overnachten in Weststellingwerf

Boijl is een dorp dat gelegen is in de Friese gemeente Weststellingwerf, vlakbij de grens met de provincie Drenthe. Het dorp is gelegen aan de rand van het prachtige Drents-Friese Wold. Nationaal Park Drents-Friese Wold is na de Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Het is een gebied met afwisseling in het landschap. Naast bos vind je hier heide, moeras, stuifzand, vennen en beken. Hier kunt u uren dwalen door de mysterieuze bossen of er op uit trekken met de fiets. Vanuit een vakantiehuisje in Boijl kunt u dus direct dit mooie natuurgebied ontdekken!

Passantenhaven Driewegsluis is in eigendom en beheer bij de gemeente Weststellingwerf. De haven ligt nabij de Lindevallei en de natuurgebieden Weerribben-Wieden en de Rottige Meente. Het gebied heeft een eilandgedeelte en een havengedeelte. Bij het havengedeelte staat het havengebouw en is een botenhelling. Verder zijn er vijf camperplaatsen. In het havengebouw is het kantoor van de havenmeester. In het gebouw zijn ook een toilet en douche. Verder zijn er bij de haven voorzieningen aanwezig voor stroom, water en afvalwaterlozing.

Havengebouw Driewegsluis:
Lindedijk 3D, 8481 KH Nijetrijne
Contact havenmeester: 06-53702268

Winkelen in Weststellingwerf

Voor het overgrote deel van de middenstand gelden onderstaande openingstijden:

Maandag 13.30 uur – 18.00 uur
Met uitzondering van zaken die de gehele dag gesloten zijn.
Supermarkten zijn tot 20.00 uur of 21.00 uur geopend.

Dinsdag t/m vrijdag 9.00 uur – 18.00 uur
Sommige zaken zijn tussen de middag gesloten van 12.00 tot 13.00 uur of van 12.30 tot 13.30 uur.
Supermarkten zijn tot 20.00 uur of 21.00 uur geopend.

Koopavond: donderdag van 19.00 uur – 21.00 uur

Zaterdag 9.00 uur – 17.00 uur

Supermarkten zijn tot 20.00 uur of 21.00 uur geopend.

Er zijn meerdere ruime parkeerplaatsen in Wolvega. U vindt ze door de borden te volgen waarop de diverse parkeerterreinen zijn aangegeven. Waar u ook parkeert: overal staat u gratis!

Natuur in Weststellingwerf

Weststellingwerf is rijk aan natuurschoon. De natuurgebieden de Rottige Meente, Brandemeer en de Lendevallei bieden volop fiets- en wandelmogelijkheden, maar je kunt het afwisselende landschap ook vanaf het water ontdekken. Daarnaast vind je in dit prachtige stukje Friesland lekkere smaakadresjes waar je kennis maakt met de Friese gastvrijheid.

De Rottige Meente (ook Rottige Meenthe) is een Nederlands natuurreservaat in de provincie Friesland, langs de grens met Overijssel. Het is in de 19e eeuw en 20e eeuw ontstaan door vervening. Het gebied maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur van Nederland en is Habitatrichtlijngebied. Per 2005 waren meer dan 1000 ha in dit gebied in bezit van Staatsbosbeheer. In vergelijking met de nabijgelegen Weerribben zijn de mogelijkheden wat kleiner. Wel is er in het noordelijke deel van het gebied (omgeving Munnekeburen en Scherpenzeel) een bescheiden netwerk van wandelpaden aangelegd, deels over planken en bruggetjes. Als vaargebied is de Rottige Meente uitsluitend toegankelijk in fluisterbootjes, roeibootjes, kajaks en kano’s. Er is een kanoroute, de Scheeneroute die in 2018 verbeterd is.
In de Rottige Meente bevinden zich twee poldermolens, De Reiger en De Rietvink en verder acht windmotoren, waarvan een aantal nog functioneert. Verder staat in het gebied de Tjasker Nijetrijne, een van de laatste boktjaskers van Nederland.

De Lindevallei is een natuurgebied ten zuiden van Wolvega in de provincie Friesland. Het natuurgebied loopt vanaf de oude Rijksstraatweg tot aan de Kontermansbrug. Tussen deze twee punten loopt een fietspad langs de Linde, zodat men middendoor het natuurgebied kan fietsen. Er zijn verder verschillende wandelroutes uitgezet. Het beekdal is per auto vanaf de A123 bereikbaar. afslag Wolvega en dan naar het centrum van het dorp rijden. Bij het kruispunt voor het oude gemeentehuis linksaf de oude Rijksstraatweg op. Bij de brug over de Linde kan men de auto parkeren.

Toeristen Informatie Punt Weststellingwerf

Het TIP is gevestigd op adres: Noordwolde, Mandehof 7, 8931 BG Noordwolde Fr

Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10:30 – 17:00 uur