Toeristen Informatie Nederland

Ooststellingwerf

Ooststellingwerf is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. De gemeente heeft een oppervlakte van 226,64 km² en telt dertien officiële kernen (dorpen). De Nederlandse namen zijn de officiële. De hoofdplaats is Oosterwolde. De oudere dorpen hebben een brink en essen zoals dat ook in Drenthe gewoon is en hun eerdere Saksische karakter aangeeft. Ditzelfde geldt voor het kleinschalige agrarische karakter met weinig industriële ontwikkeling maar met nabuurschap. Naast deze officiële kernen bevinden zich in de gemeente ook nog vele buurtschappen.

Bezienswaardigheden in Ooststellingwerf

Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken rond Ooststellingwerf.Er zijn nog overblijfselen van de vroegere cultuur. Bijvoorbeeld in de gemeentewapens en landschappelijke kenmerken. Daarnaast zijn er diverse andere aspecten die Ooststellingwerf op cultuurgebied de moeite van het bezoeken waard maken.

Klokkenstoelen en kerken
Bijzonder in Zuidoost-Friesland zijn de verschillende historische klokkenstoelen. Dit zijn open bouwwerkjes, meestal van hout, waarin klokken zijn geplaatst. Vaak zijn ze te vinden bij sobere zaalkerkjes of bij kerkhoven. Vroeger werden ze gebruikt om berichten door te geven.
In Ooststellingwerf zijn ze onder andere te vinden in Appelscha, Elsloo, Oosterwolde, Fochteloo, Donkerbroek en Nijeberkoop.

Uitkijktoren Aekingerbroek
De toren kijkt uit over moerasgebied Aekingerbroek, de oorsprong van de Vledder Aa. In de jaren vijftig werd deze beek ten behoeve van de landbouw rechtgetrokken en dieper gemaakt.Hierdoor stroomde het (regen)water sneller weg. Helaas verdween hiermee ook een hoop flora in fauna. Vandaag is de beek weer hersteld in zijn originele meanderende staat en is de natuur weer aan het opkrabbelen.

Musea
Er zijn verschillende musea in de gemeente Ooststellingwerf. In Makkinga vindt u bijvoorbeeld museum Oold Ark (een handwerktuigmuseum). 

Openluchttheater Appelscha
Het openluchttheater achter de Bosberg was in de jaren ’50 tot en met de jaren ’70 een attractie van formaat. 1000-en toeristen en bewoners bezochten jaarlijks de vele voorstellingen in de theaterkuil. Rudi Carel, Pipo de clown, Swiebertje, Bueno de Mesquita en de toen net beginnende André van Duin vierden er triomfen.

Overnachten in Ooststellingwerf

De gemeente bied verschillende accommodaties aan om te overnachten. Vanwege haar ligging is een vakantiehuis in Ooststellingwerf ideaal voor iedereen die zowel comfort als rust wilt. Heerenveen, Leeuwarden, Assen en Groningen liggen allemaal op minder dan een uur rijden, waardoor u alle moderne gemakken hier kunt vinden. Een bijzonder hotel in Ooststellingwerf staat weer garant voor een unieke ervaring. Boek een origineel verblijf en laat u verbazen. Geniet hierbij van de bijzonderheden die de gemeente u te bieden heeft. 

Natuurgebieden in Ooststellingwerf

Blauwe Bos
Het Blauwe Bos is een ruim 300 ha groot bos- en natuurgebied in het oosten van Friesland. Ligging: in een overigens agrarische omgeving in de driehoek Haulerwijk, Haule en Waskemeer. Het is eigendom van de staat en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.
Het Blauwe Bos dankt volgens de overlevering zijn naam aan de blauwachtige kleur die het bos krijgt door de bomen die er groeien. Een andere verklaring van de naam gaat uit van het feit, dat het woord “blauw” vroeger veel gebruikt werd in de betekenis van “slecht, onvolwaardig”. Dat zou passen bij het feit dat de bossen zijn geplant op zure veen- en heidegronden.
De begroeiing bestaat voornamelijk uit naaldbomen afgewisseld met enkele tientallen ha aan heiderestanten. Hierin treft men verschillende uitgeveende plassen aan. Op de natte heidevelden vindt men veel zonnedauw en plaatselijk de klokjesgentiaan.

Delleburen (Delleboeren)
Delleburen ligt vlakbij Oldeberkoop en het gebied wordt soms ook ‘Afrika’ genoemd. Als je de panoramafoto bekijkt, snap je waarom. Het is nèt een grote open savanne. Er heerst grote immense stilte en er is geen kip te bekennen! Mensen ook bijna niet 🙂 Het heet de Delleboersterheide.

Drents-Friese Wold (Drents-Friese Woold)
Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is een groot aaneengesloten natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe. Het ruim 61 km² grote nationale park bestaat uit bos, heide en stuifzanden.
Belangrijke plaatsen aan de randen van het park zijn de dorpen Appelscha en vlechtdorp Noordwolde in Zuidoost-Friesland en Doldersum, Diever, Hoogersmilde, Wapse en Vledder in Drenthe.

Fochteloërveen (Fochtelervene)
Het Fochteloërveen is een 2500 ha groot natuurgebied op de grens van de Nederlandse provincies Friesland en Drenthe, bij het dorp Veenhuizen. Het geldt als een van de weinige en best bewaarde hoogveengebieden in Nederland.

Haulerpolder (Haulerpoolder)
De Haulerpolder is een natuurgebied vlak bij de Friese plaats Haule. Het gebied is in beheer bij Natuurmonumenten en ligt langs de Boven Tjonger, de bovenloop van de Tjonger. Het gebied is 47 ha groot, en bestaat voornamelijk uit graslanden.
In het gebied groeien de zeldzame dotterbloem en orchidee. Ook is het een belangrijk broedgebied voor verschillende weidevogels.

Tiesingabosje (Tiesingebossien)
Het Tiesingabosje is een klein natuurgebied tussen Oosterwolde, Fochteloo en Haule. Het is in beheer van Staatsbosbeheer. Het gebied wordt doorsneden door de N919. Het ligt deels in de buurtschap Weper en deels in buurtschap De Knolle. Het terrein bestaat voornamelijk uit bos en heide. Er ligt ook een meertje.

Monument voor Taeke Schuilenga
Er staat een monument voor Taeke Schuilenga uit Surhuisterveen. Deze verzetsstrijder werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op 4 november 1943 in het Tiesingabosje gefusilleerd als vergelding voor de moord door het verzet op de zoon van Pier Nobach.

Toeristen Informatie Punt Ooststellingwerf

Naast het hoofdkantoor van Tourist Info Appelscha/Zuidoost Friesland in Appelscha zijn er in een aantal omliggende plaatsen TIP-foldersteunpunten. Daar is een klein assortiment TIP-artikelen verkrijgbaar, zoals kaartmateriaal en fiets en wandelroutes.

Appelscha:
Eetcafe Le Coq
Boerestreek 21
0516-433100

Donkerbroek:
Restaurant Het Witte Huis
G.W. Smitstraat 20
0516-491288

Elsloo:
Cafe ’t Anker
Hoofdweg 29
0561-421550

Makkinga:
Museum Old Ark en korenmolen De Weyert
Lyclamaweg 15b
0516-441734

Oldeberkoop:
Hotel Lunia
Molenhoek 2
0516-452555

Oosterwolde:
Bibliotheek
Quadoelenweg 29B
0516-512075