Verscholen tussen de bomen, omgeven door weilanden, bevindt zich halverwege de weg tussen Grou en Warten het Mineralogisch Museum. De grote schuur van een oude boerderij is omgebouwd tot museum. In de voormalige stal is een doolhof van gangetjes aangelegd waarin vitrines een plaatsje hebben gekregen. Op de oude hooizolder zijn zitjes gemaakt, een leszaaltje en zijn regelmatig wisselende exposities aanwezig. Wat is er te zien?
Vele vitrines zijn gevuld met mineralen met prachtige kleuren en vormen. Bergkristal, amethist, pyriet, zwavel, woestijnrozen, noem maar op. Natuurlijk zijn er ook echte edelstenen zoals diamanten en robijnen. En ook fluorescerende mineralen.
Enkele andere thema’s in het museum: versteend hout, dendrieten, geodes, meteorieten, zwerfstenen. De veertig vitrines op de begane grond belichten evenveel thema’s. In elke vitrine geeft een korte tekst uitleg over het moois dat te zien is. Bijvoorbeeld over de kleur of de vorm. Hoe is het ontstaan? Waar wordt het voor gebruikt?
In ons winkeltje is een ruime sortering aanwezig van zowel ruwe mineralen als bewerkte mineralen en sieraden.
Openingstijden
juli t/m oktober:
1 juli t/m 31 augustus: dinsdag t/m zondag; 11.00-17:00 uur
1 september t/m 30 oktober : zaterdag en zondag; 11.00-17:00
In de periode 1 juli t/m 30 oktober kunt u buiten de reguliere openingstijden op afspraak het museum bezoeken.
Omgeving
Grou ligt in de gemeente Leeuwarden, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuiden van Leeuwarden, ten westen van Drachten, ten noorden van Heerenveen en ten noordoosten van Sneek. De dorpskern ligt ten westen van het Pikmeer en het Prinses Margrietkanaal en ten oosten van de A32 en de spoorlijn Zwolle-Leeuwarden. Het heeft samen met Irnsum een gedeelde treinstation, station Grou-Jirnsum. Het dorp is bekend om de viering van Sint Piter op 21 februari in plaats van Sinterklaas op 5 december elders.
Het dorp heeft twee kerken. De oudste is Sint-Pieterkerk uit het begin van de 13e eeuw. De andere kerk, de Doopsgezinde kerk stamt uit de 17e eeuw. Bij Grou staan ook enkele molens. Ten noordoosten staat een maalvaardige paaltjasker uit 2001 en op het eiland staan de molens De Bird, De Borgmolen en de Haensmolen.
’s Zomers staat in Grou de zeilsport centraal. Zeilwedstrijden worden georganiseerd door de Koninklijke Zeilvereniging ’Oostergoo’, Koninklijke Watersportvereniging ’Frisia’ en de vereniging Grouster Watersport ’GWS’. Zeer bekend is de GWS-schouw. Het grootste evenement is ongetwijfeld het jaarlijkse Skûtsjesilen. Het skûtsjesilen zijn de Friese zeilwedstrijden met skûtsjes, in het bijzonder de wedstrijden uitgeschreven door:
De eerste wedstrijd van de competitie om het kampioenschap tussen de 14 skûtsjes van de SKS wordt traditioneel in Grou gehouden.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.