Menu
Menu
In Friesland, het Mekka van de schaatssport, kunt u alle herinneringen nog eens ophalen. U zult ontdekken dat het schaatsen al een eeuwen oude historie kent, die de moeite van het bewaren voor het nageslacht zeker loont.
In een karakteristiek pand in het pittoreske Hindeloopen is het al even karakteristieke Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Klein gestart in 1983, maar inmiddels mag het zich het grootste museum noemen op schaatsgebied. Het Schaatsmuseum bezit niet alleen de grootste collectie schaatsen en sleeën ter wereld, maar de complete geschiedenis van de Elfstedentocht is hier te bewonderen.
Er is een speciale Elfstedenzaal ingericht in het museum. U ziet hier allerlei historisch materiaal betreffende de tocht. De winnaars van een Elfstedentocht hebben hun eigen vitrine. Zo is op overzichtelijke wijze een indruk van elke tocht gemaakt. Tevens is er veel fotomateriaal aanwezig van de Tocht der Tochten. De afgevroren teen van Tinus Udding en de stempelkaart van Piet Kleine zijn unieke pronkstukken van het museum, maar zo heeft iedere Elfstedentocht zijn eigen verhaal. Deze verhalen kunt u terugvinden in het 1e Friese Schaatsmuseum te Hindeloopen. Zo zijn de schaatsen van Willem Alexander, die de tocht in 1986 uitreed, ook in het museum, en de schaatsen van Evert van Benthem, waar een stukje uit het ijzer mist. De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de ‘Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden’.
Openingstijden
Dagelijks: 10.00 tot 18.00 uur
Zondags: 13.00 tot 17.00 uur
Mindervaliden
Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en er is een aangepast toilet
Omgeving
Hindeloopen is een stad in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Workum, ten noordoosten van Koudum en ten noorden van Molkwerum. De stadskern ligt direct aan het IJsselmeer, aan De Zijlroete en Indijk.
Het Elfstedenstadje staat onder andere bekend om haar stijlvolle klederdracht, het voor Hindeloopen typerende schilderwerk, karakteristieke geveltjes, likhúsjes, vele houten bruggetjes en natuurlijk de Elfstedentocht.
In 1225 kreeg Hindeloopen stadsrechten. Zo’n drie eeuwen geleden groeide Hindeloopen uit tot een belangrijke handelsstad; de stad had destijds een vloot van meer dan 100 schepen. Kom meer te weten over de geschiedenis, vele bezienswaardigheden en ontdek de cultuur van het knusse Zuiderzee stadje.
Het pittoreske stadje, gelegen in Nationaal Landschap Zuidwest-Fryslân, is het decor van verschillende evenementen en er is ook een populaire surf- en kitespot te vinden.
Er zijn nog geen beoordelingen. Schrijf als eerste er een.