Menu
Menu
Heerenveen is gelegen in de noordelijke provincie Friesland. Het ligt ten zuidoosten van Sneek en ten zuidwesten van Drachten, tussen Joure en Gorredijk. Heerenveen is het oudste veenkanaaldorp van Nederland. Ten oosten van Heerenveen ligt het bosrijke Parkgebied Oranjewoud.
Heerenveen staat bekend om zijn wereldberoemde schaatshal. Thialf: Het ‘schaatshart van de wereld’ en thuishaven van vele olympische kampioenen. De kraamkamer van schaats legenden, en de concertzaal van uitzinnige schaatsfans. In het Thialf kunt u naast schaatsen op de 400 meter baan ook terecht op de 333 meterbaan en de 30×30 krabbelbaan voor de kleintjes. Ook heeft het Thialf een heuse IJshockeyarena en uiteraard kunt u ook de ijzers ook huren. Naast de langebaanschaatsevenementen biedt Thialf faciliteiten voor jong en oud voor alle disciplines; langebaanschaatsen, shorttrack, ijshockey, kunstrijden, curling en schoonrijden.
Crackstate
Crackstate is een monumentale state en is gelegen in het centrum in de Friese plaats Heerenveen. Het pand is via een brug uit 1775 en een toegangshek uit 1819 te bereiken.
Oenemastate
Oenemastate is één van de oudste straten in het centrum van Heerenveen.inds enkele jaren heeft Oenemastate een horecafunctie.
Van Maasdijkmonument
Van 31 juli tot 4 augustus 1910 werd te Heerenveen voor het eerst in Nederland gevlogen door de luchtvaartpionier C. van Maasdijk. Naar aanleiding van zijn dodelijk vliegtuigongeluk in hetzelfde jaar, werd op het terrein waar Van Maasdijk zijn vliegkunst vertoonde een monument te zijner nagedachtenis opgericht. Het portret is gebeeldhouwd door de vermaarde Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).
Oranjewoud
Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling voormalige landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Overtuin wandelt u over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin.
In en om Heerenveen zijn tal prachtige wandel en fiets routes uitgezet om de mooiste plekjes van de regio Heerenveen te ontdekken. Zo vind u hier de Swalkroute Katlijk – een prachtige wandelroute door de natuur! Ook vind u in de regio Heerenveen de afsluitende etappe van het Koningspad XL, deze route (9,1 km) gaat door het parklandschap Oranjewoud en is van koninklijke allure. Het Koningspad XL kent ook een etappe van Heerenveen – Aldeboarn. Deze route van 21,7 km start bij het Posthuis Theater in het centrum van Heerenveen.
Het aanbod van winkels in Heerenveen e.o. is uitgebreid en divers. U vind naast de gevestigde namen in Heerenveen ook unieke en leuke winkels van lokale ondernemers. Er zijn volop kledingwinkels, woonwinkels en leuke boetiekjes te vinden.
De winkels in Heerenveen hanteren reguliere openingstijden. Op maandag zijn de meeste winkels in Heerenveen geopend van 13:00 tot 18:00. Op zaterdagen hanteren de meeste winkels de reguliere openingstijden, maar sluiten ze om 17:00.
De markt is in het centrum van Heerenveen en loopt vanaf de Wibra helemaal door naar het Gemeenteplein. De weekmarkt vindt elke zaterdag plaats van 08.00 tot 17.00 uur.
Op donderdag is de wekelijkse koopavond in Heerenveen en zijn de (meeste) winkels in Heerenveen tot 21:00 uur geopend.
In en om Heerenveen zijn vele mogelijkheden om te overnachten. U kunt hierbij denken aan hotels in de stad of natuurhuisjes als u van wat meer rust wilt genieten. En wilt u helemaal back to basic verblijf dan op één van de unieke microcampings die locals aanbieden. Vanuit uw accommodatie kunt u het oude gemeentehuis, Crackstate, bekijken. Andere interessante gebouwen zijn de oude kerken, Oenemastate en huize Voormeer. Ook kunt u een bezoek brengen aan museum Belvédère of museum Willem van Haren. Geniet van uw verblijf in Heerenveen.
Voor meer informatie over Heerenveen kunnen bezoekers terecht bij het TIP, welke is gevestigd in het Heerenveen Museum, Minckelersstraat 11 .
8442 CE Heerenveen.
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Feestdagen
Open: tweede Paasdag en tweede Pinksterdag van 13.00 – 17.00 uur.
Gesloten: nieuwjaarsdag, eerste Paasdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag, eerste Pinksterdag, eerste Kerstdag, tweede Kerstdag, oudejaarsdag.