Toeristen Informatie Nederland

De Friese Meren

De Friese Meren is een gemeente in de Nederlandse provincie Friesland. Het gemeentehuis staat in Joure. De gemeente De Friese Meren telt 51 officiële plaatsen (kernen). Sloten is de enige historische stad binnen de gemeentegrenzen.De gemeente is een fusie tussen Gaasterland-Sloten, Lemsterland, Skarsterlân en een gedeelte van Boornsterhem rond Terhorne.  Een groot deel van de gemeente De Friese Meren ligt binnen het gebied van het Nationaal Landschap Zuidwest Friesland. Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân is een Nationaal Landschap in het zuidwesten van de provincie Friesland ter grootte van 51.420 hectare. Het is sinds 2005 een van de twintig nationaal landschappen. Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is het andere Nationaal Landschap in Friesland. Het Nationaal Landschap strekt zich uit over de gemeente Súdwest-Fryslân en deels over de gemeente De Friese Meren. Het ligt ten zuiden van de A7 en de steden Bolsward en Sneek en ten westen van de A6 tussen Joure en Lemmer.

Overnachten in De Friese Meren

  • Het Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer staat op de lijst van werelderfgoed van UNESCO.
  • Rijksmonumenten top 3: Sloten (50 monumenten), Balk (33 monumenten) en Lemmer (29 monumenten).
  • Rijsterbos bij Rijs te Gaasterland.
  • Lemstersluis te Lemmer.

 

In de gemeente zijn verder diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst.

In het Waterland van Friesland kunt u heerlijk ‘koese’, het Friese woord voor slapen. Want aan één dag in Waterland van Friesland heeft u soms niet genoeg. Er zijn talloze vakantiehuizen aan het water te vinden. Ook kunt u met uw eigen tent of caravan terecht op één van de vele campings, knus of gezellig groot. En heeft u een camper, dan kunt u gebruik maken van de gratis camperplaatsen in Friesland. Voor groepen is er veel keus bij zeilscholen en boerderijen. En ook zakenlieden kunnen terecht bij de vele hotels die Friesland aanbied. Verkeerde keuzes bestaan hier niet!

Watersport in de Friese Meren

De Friese Meren is een prachtig gebied met een grote groep meren, gelegen in het zuidwesten van Friesland. De grote en kleine meren worden met elkaar verbonden door kanalen en riviertjes en vormen zo een groot watersportgebied. Het is de plek met de meeste bootverhuurbedrijven van Nederland en watersportliefhebbers zullen zich hier dan ook helemaal kunnen uitleven. De Friese Meren is een dan ook wahalla voor echte watersportliefhebbers. SUP, voor degene die niet weten waar deze 3 letters voor staan: Stand Up Paddling. Een sport die inmiddels in Friesland al meer dan 10 jaar wordt beoefend. En een prachtige manier om Zuidwest Friesland te verkennen. Op eigen gelegenheid of om te trainen voor de ultieme uitdaging in september: de SUP Elfstedentocht.

Heeft u een avontuurlijke lifestyle, dan is Zuidwest Friesland ‘the place to be’ om extreme watersporten te beoefenen. U kunt vanuit boven de Friese Meren bewonderen door in de lucht hangen boven het water aan een kite. Of vlieg door de lucht als een superman op een flyboard. U kunt zich ook wagen aan de oudste ‘extreme sport’ van Friesland: fierljeppen. Fierljeppen (oorspronkelijk: sierlijk springen) is een traditionele sport waarbij een atleet probeert met behulp van een polsstok een zo groot mogelijke afstand over een sloot/water te overbruggen. Een sprong begint met het maken van een korte felle sprint naar de polsstok, gevolgd door een insprong, het klimmen naar de top van de polsstok om uiteindelijk met een afsprong in een zandbed te landen.

Winkelen in De Friese Meren

De historisch plaats Joure ligt in het hart van het Friese merengebied. Een ideale uitvalsbasis voor de watersporters onder ons, maar ook voor de shopaholics. Joure heeft een gezellige één kilometer lange winkelstraat: de Midstraat, in de volksmond ‘de MID’ genoemd. De MID vormt het gezellige hart van Joure en biedt een mooie mix van lokale ondernemers, speciaalzaken, ambachtslieden en bekende winkelketens, aangevuld met gevarieerde en sfeervolle horeca. Joure, en dus ook de MID, zijn vanaf de A6 goed bereikbaar. Parkeren in of nabij het centrum van Joure (2 minuten lopen) is gratis!

Toeristen Informatie Punt De Friese Meren

Het TIP is gevestigd:
Midstraat 99
8501 AH Joure